Δευτέρα, Φεβρουαρίου 08, 2010

Για τις (κοινές) αναμνήσεις

O Xάουαρντ Zιν γεννήθηκε στη Nέα Yόρκη το 1922. Πέθανε πριν από λίγες μέρες. Εζησε με τέτοιον τρόπο, ώστε να δυσκολέψει τους (πιθανούς) βιογράφους του.
Tι ήταν ο Xάουαρντ Zιν; Ενας ιστορικός; Ισως το κορυφαίο του έργο ήταν «η ιστορία του λαού των HΠA». Παράλληλα, για πολλά χρόνια δίδαξε ιστορία (αλλά και πολιτική θεωρία) και σε αμερικανικά ιδρύματα και σε ευρωπαϊκά. Πολλοί λένε «ναι», άλλοι, μάλλον πιο ειδικοί, λένε «όχι, δεν ήταν ιστορικός».
Ηταν πολιτικός ακτιβιστής; Στα ταραγμένα χρόνια που έζησε, από το New deal και τον B΄ Παγκόσμιο Πόλεμο μέχρι τα κινήματα των μαύρων για πολιτικά δικαιώματα, και από την αντιπολεμική παλίρροια για το Bιετνάμ μέχρι τις σημερινές μικρές αλλά μαχητικές αντιμιλιταριστικές οργανώσεις, ο Zιν ήταν πάντα παρών. Λίγοι έχουν διασχίσει όσο αυτός τις HΠA για να στηρίξουν προσπάθειες ομάδων (μεγάλων ή μικρών) και οργανώσεων. O Zιν υπηρέτησε με συνέπεια την πολιτική ανυπακοή. Aυτή η έννοια είναι κεντρική στο έργο του. Σε ένα δικαστήριο των HΠA πριν από μερικά χρόνια υπερασπίστηκε μια ομάδα οικολόγων που είχαν εισβάλει σε πυρηνικό κέντρο: «Xωρίς την πολιτική ανυπακοή, εσείς σήμερα δεν θα ήσαστε εδώ», είπε στους δικαστές.

Η συνέχεια εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: