ΦΟΡΑΝΕ ΚΟΥΚΟΥΛΕΣ, καίνε τις δικές τους περιοχές, πιο επιθυμητός τους στόχος είναι τα σχολεία, πιο εύκολος τα αυτοκίνητα. Κατά έναν περίεργο τρόπο, μία από τις ρίζες των εξεγέρσεων στο Παρίσι φθάνει στην Αθήνα ακριβώς πριν από 72 χρόνια. Τότε, στα 1933, στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο «υπεγράφη» από τους κορυφαίους της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής η Χάρτα των Αθηνών. Ήταν το πιο γοητευτικό όσο και (εκ του αποτελέσματος) το πιο απογοητευτικό αρχιτεκτονικό κίνημα. Που πέτυχε να επιβάλλει τη σημερινή μορφή στην κύρια κατοικία, αλλά και στη σημερινή πόλη. Γνωστότερος απ' όλους ο Λε Κορμπιζιέ, ήταν αυτός που μπροστά στο οικιστικό αδιέξοδο (ιδίως μετά τον B' Παγκόσμιο Πόλεμο) πρόκρινε τη δημιουργία του «σπιτιού - εργαλείου» αλλά και τα τεράστια κτίρια της «συλλογικής οικογένειας».
Διαβάστε ολόκληρο το αρθρο εδώ
Η Μικρή Χώρα στο Σκοτάδι
Πριν από 1 χρόνια
3 σχόλια:
Καταπληκτικο αρθρο (ως συνηθως), για μια διαφορετικη τελειως εικονα για την αρχιτεκτονικη θα σε παραπεψω στα βιβλια του Christopher Alexander (Pattern Language κλπ). Google him και δεν θα χασεις..
mou fanike polu prwtotupo (kai xrhsimo) to oti prosseggises to sugkekrimeno thema apo tin pleura tis arxitektonikis, giati sunithws auto-periorizomaste stis analyseis mas stis koinwniologikes, politikes kai anthrwpologikes ptuxes kai ksexname ton makroprothesmo antiktupo tis kathimerinotitas (kai pws auth kataskeuazetai).
Δημοσίευση σχολίου