Παρασκευή, Ιουνίου 01, 2007

Ο Νεχάτ Μουλιαζίμ, οι «Ελληναράδες» και η «Mις Τουρκία»

Πριν από περίπου 40 χρόνια, στην Πάργα, ο πρωτοδιορισμένος εκεί καθηγητής Θεολογίας Χριστόφορος Μηλιώνης είδε το «πρόβλημα Νεχάτ». Ο μικρός Νεχάτ Μουλιαζίμ είχε ξεμείνει με την οικογένειά του στην Πάργα. Οι δικοί του δεν είχαν ακολουθήσει την ανταλλαγή των πληθυσμών, μάλλον λόγω φτώχειας.
Ο Νεχάτ ήταν το «ζήτημα» του σχολείου, αφού ως μουσουλμάνος είχε εξαιρεθεί από το μάθημα των θρησκευτικών. Εκείνες τις ώρες ο μικρούλης Τούρκος καθόταν μόνος του στο προαύλιο ή, αν έκανε κρύο, στονδιάδρομο του σχολείου. Εκεί τον είδε μια μέρα ο καθηγητής των θρησκευτικών: «Βρε Νεχάτ, έλα αγόρι μου μέσα στη σόμπα μην αρρωστήσεις. Θέλεις άκουγε, θέλεις μην ακούς. Ενας είναι ο Θεός για όλο τον κόσμο».

Διαβάστε ολόκληρο το αρθρο εδω

8 σχόλια:

vasilis tsiknakos (philosofos) είπε...

Εκπληκτικό άρθρο. Απάντηση σε όλους αυτούς που κηρύττουν ότι ο Θεός έχει εθνική ταυτότητα και υπερασπίζει τα δίκαιά τους. Για κάθε Άνθιμο που καλεί σε αγρυπνία για το θέμα της ονομασίας της Π.Γ.Δ.Μ ευτυχώς υπάρχει ένας Χ. Μηλιώνης που λέει “Ένας είναι ο Θεός για όλο τον κόσμο”.

Καμπύλης Τάκης είπε...

philosofe πρεπει να δεις πόσο διαφορετική αντιμετώπιση εχει στο blog του ΕΤ. Ασε τα τηλέφωνα.

Ανώνυμος είπε...

Ένας τούρκος καθηγητής -ιδιαίτερα προβεβλημένος στα εγχώρια ΜΜΕ ως φιλευρωπαίος και δυτικοστρεφής -σε μια ημερίδα είπε;είναι ανεπρίτρεπτο στην γαλλική εθνοσυνέλευση να μην υπάρχουν μουσουλμάνοι βουλευτές και δη τούρκοι.Απάντηση Εβραιαρά:Γιατί στην χώρα σας υπάρχουν μη μουσουλμάνοι βουλευτές;οχι φυσικά αφού τους σφάξατε όλους.Καμία απάντηση απο τον Ευρωπαιαρά Τούρκο.Ειπώθηκαν και άλλα περί των ελληνοτουρκικών κυρίως.Εντύπωση προκαλούσε ή αγάπη για την Ντορούλα,τον Γιωργάκη και τα άλλα παιδάκια της ελληνόφωνης ελίτ.Σε ερώτηση Αρμεναρά για τους Τούρκους νεκρούς πολιτικούς κρατουμένους και τα λευκά κελιά και την μη αντίδραση εκ μέρους της Ντορούλας γι αυτό το θέμα η απάντηση του Ευρωπαιαρά Τούρκου καθηγητή ήταν ότι οι φίλοι πρέπει να κλείνουν τα μάτια μερικές φορές...Ελα ντε που εγώ έχω την απαίτηση απο τους φίλους μου να μου ανοίγουν τα μάτια όταν πράττω κάτι κακό...Τάκη νομίζω με αυτό το άρθρο ξεπέρασες κάθε όριο φαντασίας.Και να μην είναι κανείς εθνικιστής μ αυτά που διαβάζει το ξανασκέφτεται...

Ανώνυμος είπε...

Τι έγινε ρε παιδιά επιχειρήματα γιοκ;Σε λίγες μέρες συμπληρώνεται ένας χρόνος απο το συνέδριο της ρωμέικης μειονότητας πέρυσι στην Ειστανμπουλ.'Εγινε πράξη κάτι απο αυτά που ειπώθηκαν εκεί ή το ΚΕΜΟ και οι διοργανωτές το έκαναν για τα μάτια του κόσμου σιγοντάροντας και την κυβέρνηση της Τουρκίας;

Καμπύλης Τάκης είπε...

Για την Πόλη:Εχουν αρχισει και σε πολλές περιοχές εχουν ολοκληρωθεί οι εκλογές ,οι οποίες ως γνωστόν αναμένονταν για χρόνια.Δεν ειναι καθόλου λίγο ,εστω κι αν τα πρωτα μηνυματα που φθάνουν ειναι απαισιόδοξα(μέχρι και για "νοθεία" ακούγεται ευρέως".Θα επανέλθω στο θέμα πιο συνολικά.

Ανώνυμος είπε...

Αναυπομονώ να διαβάσω το καινούργιο σου ρεπορτάζ αλλά κάτι μου λέει ότι δεν θα θίξει τα κακώς κείμενα.Ελπίζω να κάνω λάθος.

Ανώνυμος είπε...

Takis esi kalo dimosiografo.
Ego Turkala poly oraia thelo pantreyti esena. Poli kala epixirimata. Emis Toyrki agapame Takis Kabilis.

Ανώνυμος είπε...

Ο Χριστόφορος Μηλιώνης δίδασκε θρησκευτικά -ελλείψει θεολόγου-αλλά είναι φιλόλογος