Δευτέρα, Ιουνίου 04, 2007

Blogs:Ο νεος δημόσιος χώρος(;)

Στο Ιράκ τον ελεγαν Αχμέτ.Ηταν αυτός που μέσα από το blog του ενημέρωνε όλον τον κόσμο για αυτά που οι «θεσμικές» κάμερες δεν εδειχναν.Στο τσουνάμι του Ειρηνικού ηταν οι εκατοντάδες bloggers που συνεργάστηκαν για την αναζητηση αγνοουμένων και πίεσαν για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας.Στις ΗΠΑ το dailykos του υποψήφιου για το χρίσμα των Δημοκρατικών Χόυαρντ Ντιν γρηγορα μετατράπηκε σε blog όταν ενας οπαδός του κατηγγειλε ότι απολύθηκε από τον ρεπουμπλικανό εργόδότη του λόγω διαφορετικών πολιτικών αντιλήψεων.
Το blog (από το web + log= σημειωματάριο) είναι η προσωπική καταγραφή για τα πάντα.Απο τις μυχιες σκέψεις μέχρι τον πόλεμο αλλά με μια βασική διαφορά από το παλιό προσωπικό ημερολόγιο: Διατηρεί τη δυναμη της προσωπικής ματιάς και ταυτόγχρονα δημιουργεί έναν νέο δημόσιο χώρο.Εκει η συζήτηση ανάβει και ηδη οι περισσότεροι από 7.500.000 bloggers (στην Ελλάδα είναι ηδη περισσότεροι από 2000 )αποτελούν μια υπολογίσιμη δυναμη ενημέρωσης και κινητοποίησης.
H μπλογκόσφαιρα δεν είναι απλή ιστορία.Δεν εχει να κάνει τόσο με τις δυνατότητες του internet (το διαδικτυο υπάρχει εδώ και χρόνια,αλλά το φαινόμενο των blogs είναι πρόσφατο) οσο με το έλειμμα ενημέρωσης που εντοπίζουν ολο και περισσότεροι πολίτες και το αποδίδουν στην λειτουργία των παραδοσιακών ΜΜΕ.
Ο κάθε blogger αυτό που κάνει προφανως δεν το κατανοεί με τον ιδιο τρόπο.Αλλος ως χαβαλέ,άλλος ως παρέμβαση ,άλλος ως ψυχαγωγία ,άλλος ως συνδυασμό ενός ή ολων από τα προηγούμενα. Ολοι μαζι δειχνουν να κινούνται στα όρια του ιδιωτικού με τον δημόσιο χώρο.Και να ακροβατούν μεσα από ένα διαρκές αντάρτικο στην «πραγματικότητα» , αμφισβητώντας ή και αναιρώντας πολλά από τα δομικά της στοιχεία.
Αυτη είναι η τομή που κατάφεραν οι bloggers στην παραδοσιακή ταξινόμηση των ειδησεων από τα ΜΜΕ. Το χαοτικό περιβάλλον του internet εφερε λύση στη θεμελιώδη μαθηματική εξισωση η οποία συμφωνα με τον Ρεζίς Ντεμπρέ οριζει τη σχεση Εξουσίας και Επικοινωνίας. Σε μηδενική επικοινωνία ,απεριόριστη εξουσία και αντίστροφα. Σ’ έναν κόσμο που νοιώθεις ότι η εξουσία είναι μεγάλη δημιουργείται η ανάγκη για μεγαλύτερη επικοινωνία.Και στην απρόσωπη εικόνα της εξουσίας η επικοινωνία θα στηριχτεί στο πρόσωπο.(Οχι πάντα με επιτυχία).
Τελικά φαινεται πως οσο η μπλογκόσφαιρα δημιουργεί δίκτυα ,όπως πρόσφατα γυρω από την Αμαλία , άλλο τόσο οι απαντήσεις θα αναζητούνται σε «…blogspot.com”.
Το αρθρο δημοσιεύτηκε σήμερα (4/6) στον ΕΤ

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

η διεύρυνση του δημοσίου χώρου μέσω των blogs αποτελεί στοιχημα για όλους του παράγοντες του δημοσίου βίου .Επίσης κρίνεται και αναγκαία η αυτορυθμιση απο τους bloggers αφού μοναχά με αυτον τον τρόπο θα καταστεί δυνατη η υπαρξη αξιοπιστιας..
σας επισυναπτω και το λινκ για ένα κειμενο που δημοσιευτηκε στο press-gr .
http://press-gr.blogspot.com/2007/06/blog-post_9769.html

Χρήστος Λουτράδης

Ανώνυμος είπε...

Τα blogs διαχέουν πληροφορίες. Καθιστούν κυριολεκτικά πλουραλιστική τη σφαίρα της ενημέρωσης. Η υπερβολική διάχυση και ο κατακερματισμός της πληροφορίας, όμως, καθιστούν την υπερπληροφόρηση αδιάφορη,εν τέλει, πληροφόρηση. Ένα παράδειγμα: Blogger έγραψε ένα κείμενο που σπάει κόκκαλα για μια δημοσιογράφο που έχει και πολλές άλλες ιδιότητες. Το κείμενο δεν πέρασε απαρατήρητο μεν στον ιντερνετικό χώρο, δεν είχε καμμία συνέπεια δε στο επίπεδο των ΜΜΕ, της ιδιωτικής και της δημόσιας σφαίρας. Δεν θα συνέβαινε το ίδιο αν το κείμενο αυτό (ή έστω και μια αιχμή σε μια παραπολιτική στήλη) είχε δημοσιευτεί (ή αναδημοσιευτεί, που δεν έγινε και άραγε γιατί) σε μια εφημερίδα.
Δυστυχώς, οι πολίτες μόνοι τους, ως μονάδες, δεν είναι τόσο ισχυροί - ίσως δεν είναι ακόμη

christina είπε...

Τα ΜΜΕ έχουν υπερεκτιμήσει το ρόλο τους στην ενημέρωση. Ή μάλλον έχουν μπλέξει την πραγματικότητα με τις υπερβολές, το φανατισμό και το λάιφστάιλ που παρουσιάζουν ως καθημερινότητα ενός απλού ανθρώπου.

Επειδή περιορίζουν την ειδησεογραφία σε έξι εφτά συγκεκριμένα θέματα με μικρές παραλλαγές ανά πολιτικό χρωματισμό, δε σημαίνει ότι όσα αποκρύπτουν ή προσπερνούν δε βρίσκουν το δρόμο τους προς τον κόσμο.

Ώρες ώρες νομίζω οτι τα ΜΜΕ ζουν σε κάποιο παράλληλο σύμπαν, οπου κυριαρχούν συγκεκριμένα πολιτικά προσωπα, συγκεκριμένος τρόπος ντυσίματος και συγκεκριμένος τρόπος διασκέδασης - ή αγώνα.

ΥΓ. Τα μπλογκς περιέχουν το μακρυ και το κοντό του καθενός και μπορεί να διαβάζουμε του κόσμου τις ανακρίβειες και τις κακοήθειες.
Η 'μπλογκόσφαιρα' δεν είναι ειδησεογραφικό πρακτορείο, ούτε ο αντικαταστάτης της Μπριτάνικα. Ούτε καν η κοινή γνώμη. Γι' αυτό και ό,τι γράφεται στα μπλογκ μπορέι να είναι σημαντικό και χρήσιμο: γιατί δεν έχει, ακόμη, ταμπέλες.