Δευτέρα, Ιουνίου 11, 2007

Ο Κλείτος που έγινε Κλίντον

Η οικογένειά του ηρθε στην Ελλάδα πριν από καμμιά δεκαπενταριά χρόνια-ισως και περισσότερο.Αφησαν το σπίτι τους στην Κορυτσά και βολεύτηκαν σε ένα μισο-γκρέμιο στα Πετράλωνα .Μειονοτικοί(σ.σ στον Ε.Τ χρησιμοποίησα τον όρο "βορειοηπειρώτες" και σε 1-2 μέρες θα υπάρξουν νεότερα επ' αυτού) ,μιλούσαν πολύ καλά τα ελληνικά και το χαρακτηριστικότερο,το όνομα του 5χρονου γυιού τους: Κλείτος. «Τ΄ ονομα του παππού του και του δικού του παππού και του προ-προ-προ» μου ειπε περήφανη η μητέρα του για την συνεχή μεταφορά του ονόματος από γενια σε γενιά.
Μεσα σε πέντε χρόνια οι αλλαγές στα Βαλκάνια αναποδογύρισαν όχι μονο τον χάρτη και τις κοινωνίες αλλά και το όνομα του μικρού Κλείτου. Ακουσα μια μέρα τη μικρή του αδελφή να τον φωνάζει «Κλίντον» και μετα και τη μητέρα του και τον πατέρα του. Στον δρόμο ακουσα και αλλα παιδιά να τον φωνάζουν «Κλίντον».
Ρωτώντας , μου εγινε σαφές πως η μετονομασία εγινε σχεδόν φυσιολογικά και αποδεκτή ως να ηταν πάντα ετσι. Τα δυο ονόματα ηταν σχεδόν όμοηχα .Η αγνοια για τον μακεδόνα στρατηγό (απόδειξη ότι η παράδοση δεν λειτουργεί πάντα χωρις την απαραίτητη γνώση) και ο φρεσκος και ισχυρός φιλοαμερικανισμός στην Αλβανία του Μπερίσα ηταν οι κυριότερες αιτίες για το «μετα-βαλκανικό βαφτίσι» του μικρού βορειοηπειρώτη.
Είναι επίσης ενδεικτικό της σχεδόν ανευ όρων αμερικανολατρείας που αναπτύχθηκε στην Αλβανία τα τελευταία χρόνια. Το τσαλαπάτημα του σερβικού εθνικισμού από της αμερικανονατοϊκες βόμβες ,η «ανοιξη του Κοσόβου» και τα δειλά βήματα προς τη Μεγάλη Αλβανία (από τα οποία δεν απείχε ουτε ο μεγάλος Κανταρέ) λειτούργησαν ως πυξίδα σωτηρίας της αλβανικής κοινωνίας. Από τον χοτζικό εγκλεισμό στο πέλαγος της παγκοσμιοποίησης με αμερικανό πλοηγό .
Παράλληλα η πολύ σημαντική αλβανική παροικία στις ανατολικές ακτές των ΗΠΑ ενθαρρύνθηκε να ανοίξει τις αγκαλιές της σε νέους μετανάστες από τη «χωρα των βουνων και των αετών».Αλλωστε η επιφυλακτικότητα της Ευρώπης απέναντι στα ρευματα των αλβανών μεταναστων εισπράχθηκε στην Αλβανία περιπου ως «αποκλεισμός ».Η Αλβανία είναι σημερα ισως η πιο φιλοαμερικανική χωρα της Ευρώπης (συμμετέχει ακόμη και στο Ιράκ) και μονο εντυπωση δεν πρέπει να προκαλεί η χτεσινη υποδοχή στον Τζωρτζ Μπούς.(Ευτυχως το ονομά του δεν δημιουργεί ευκολες παρηχήσεις).
To αρθρο δημοσιευτηκε σημερα (Δευτέρα 11/6) στον ΕΤ

21 σχόλια:

Nikos Lioliopoulos είπε...

ΜΙΑ ΕΝΔΙΑΦΈΡΟΥΣΑ ΠΑΡΉΧΗΣΗ:
ΑΛΜΠΑΝ ΜΠΟΥΣΙ ΤΗς ΚΑΛΑΜΑΡΙΑS-ΑΛΒΑΝΟΣ BOUSH!

Ανώνυμος είπε...

Μεγάλη Αλβανία χωρίς τα Γιάννενα δεν γίνεται.Τότε να δούμε που θα πάει η πολυπολιτισμικότητα και η ανεκτικότητα και η μπέσα των Αλβανών ξαδερφών.

Ανώνυμος είπε...

Οι κατατρεγμένοι ανακαλύπτουν πάντοτε τεχνικές επιβίωσης. Και ο φιλοαμερικανισμός των Αλβανών (και των ανατολικοευρωπαϊων) τεχνική επιβίωσης είναι ως έναν βαθμό - επενδυμένη με το άρωμα κάποιου εφήμερου πολιτικού φλερτ για να γίνεται πιο πειστική κυρίως σ'όσους την εφαρμόζουν. Όπως τεχνική επιβίωσης ήταν να καμουφλαριστούν σε Βορειοηπειρώτες (έγιναν αυτό που θέλαμε). Θα γράψεις γι'αυτό, αν σε κατάλαβα καλά.

Ανώνυμος είπε...

Εμείς τι φταίμε;Είναι ενδιαφέρον πάντως μα λάβουμε υπ όψιν ότι οι Αλβανοί πούλησαν τους "συμμάχους" τους Ρώσσους και Κινέζους.Να μην ξεχνάμε και τον ρόλο που έπαιξαν οι Κοσσοβάροι Αλβανοί κατά την διάρκεια του ΒΠΠ.

Καμπύλης Τάκης είπε...

Προς (τριτο) ανωνυμο.Θα γράψω την Παρασκευή. Πάντως καλά με κατάλαβες.Οσο για τα αλλα σχόλια τι να πω:Απλώς διαφωνώ .Ειναι αυτη η εκπληξη οταν το πραγματικό δεν ειναι και λογικό.(Χεγκελ νομιζω;)

Ανώνυμος είπε...

Αυτό έλειπε ρε Τάκη να συμφωνούσες.Δυστυχώς μέχρι να καταλάβουν οι ξάδερφοι ότι οι μεγαλοιδεατισμοί έιναι μια τρύπα στο άιμα θα περάσει καιρός.Στην χώρα που θέλει να δείχνει προοδευτική χωρίς να χει λύσει βασικά προβλήματα κοιμόμαστε τον ύπνο των εκλογών...Τι να πει κανείς...

Ανώνυμος είπε...

προς ανώνυμο 12:16
«οι Αλβανοί πούλησαν τους "συμμάχους" τους Ρώσους και Κινέζους»
Με το συμπάθειο για πότε μιλάς;
Με τους Ρώσους υπήρξαν σύμμαχοι ως το 1960 και με τους Κινέζους ως το 1970.
Μήπως θάπρεπε να ζητήσουν την άδεια για να συμμαχήσουν με οποιονδήποτε τους κάνει κέφι;
Ή μήπως αναγνωρίζουν το ρόλο των ΗΠΑ στην απαλλαγή τους από το κάτεργο κι απλώς δεν θέλουν να την ξαναπατήσουν...

Ανώνυμος είπε...

Δεν πα να συμμαχήσουν με όποιον θέλουν φίλε μου.Απο αυτό μέχρι να λένε μετά το Κόσσοβο η Τσαμουριά καταλαβαίνεις ότι υπάρχει μια μικρή διαφορά.Η κάνω λάθος;Πότε με τα ΣΣ πότε με τα νέα ΣΣ.

Ανώνυμος είπε...

Στο πρόγραμμα της Μεγάλης Αλβανίας είμαστε τρίτοι στη σειρά.Μετά το Κόσοβο και πριν τη Τσαμουριά υπάρχουν τα Σκοπια.Όλοι ξέρουν τι θα γίνει άσχετα με το τι λένε.

Ανώνυμος είπε...

Και δω ορισμένοι θέλουν την κόκκινη Μηλιά και την "Βόρειο Ήπειρο" και δε συμμαζεύεται. Και κει ορισμένοι θέλουν την Τσαμουριά. Τι πα να πει αυτό εκτός του ότι ο εθνικισμός είναι η πιο ανθεκτική ιδεολογία των απολιθωμάτων της ιστορίας.

Ανώνυμος είπε...

Έτσι λοιπόν... Τα νέα SS είναι κατ' εσέ ο λεγόμενος δυτικός κόσμος.Κι αυτό είναι η κυριαρχούσα άποψη εδώ που ζούμε.
Έ βέβαια, στη χώρα που γινόταν δίκη του Κλίντον από τον... Καζάκο στην πλατεία Συντάγματος τι να περιμένει κανείς. Τη στιγμή που ο λατρεμένος τους Μιλόσεβιτς, σφαγίαζε τον πληθυσμό του Κοσσόβου.
Όσο για τους Τσάμηδες, σε παραπέμπω στο βιβλίο του Μαργαρίτη «Τσάμηδες, Εβραίοι: Οι ανεπιθύμητοι συμπατριώτες.

Ανώνυμος είπε...

"Και δω ορισμένοι θέλουν την κόκκινη Μηλιά και την "Βόρειο Ήπειρο" ".Τουλάχιστον στα σχολικά βιβλία μας τα ελληνικά σύνορα δεν φτάνουν μέχρι τα Τίρανα.
Φίλε Πέτρο αν νομίζεις ότι αυτό εννοώ πρόβλημά σου.Οσο για τα ΣΣ το αλβανικό κράτος συνεχίζει την παράδοση του στο Ιράκ μαζί με τα σύγχρονα ΣΣ.Οσο για τον Καζάκο ευτυχώς που αυτός δίκαζε στο Σύνταγμα.Βλέπεις η Χάγη είναι κατειλημμένη απο την Ντελ Πόντε μόνο που οι μισοί κατηγορούμενοι λείπουν βλ Κλίντον και παλιοπαρέα.Το βιβλίο του Μαργαρίτη το διάβασα.Στοιχηματίζω ότι και μερικοί απο τους Γιουγκοσλάβους όταν σφάζονταν είχα διαβάσει το Imagining the Balkans της Τοντόροβα.Αυτό δεν τους εμπόδισε απο το να σφαγούν.Εδώ και καιρό οι καθηγητάδες τους οποίους πολλοί επικαλούνται για να νομιμοποιήσουν τις απόψεις τους έχουν πάψει πλέον να αποτελούν αγλάισμα αληθείας και ηθικής.Ας τους αφήσουμε στην μάσα των κονδυλίων νόμιμων και παράνομων

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ «ανώνυμο».
Πολύ μεγάλο πρόβλημα έχεις με τους αλβανούς και το κράτος τους.
Αυτό χρήζει (ψυχ) ανάλυσης.
Πραγματικά δεν καταφέρνω να επικοινωνήσω.
Ομολογώ ότι είσαι τόσο αφοπλιστικός που, αν και θάθελα, δεν μπορώ να συνεχίσω την κουβέντα μαζί σου.
Δεν υπάρχει καν σημείο επαφής.
Γεια χαρά.

Άγγελος Γ. Σοφιανίδης είπε...

φίλοι μου,

δεν μπορω να καταλάβω γιατι μπορεί κάποιον να τον πραραξενέψει ο φιλοαμερικανισμός του ¨λαουτζίκου¨ (με την καλή έννοια)στην Αλβανία.

Χότζας, πυραμίδες, Μπερίσα και αλλα πολλά είναι το καλύτερο έδαφος για να φυτρώσει το American Dream !!!

Μια διέξοδο προς την ευτυχία νομίζουν ότι βρήκαν όπως και όλες οι πρώην ¨Βαρσοβικές¨ χώρες της Ευρώπης.

Όσο για την Μεγάλη Αλβάνία και την Κόκκινη Μηλιά ...

Άποψη μου είναι ότι όσοι δεν μπορούν να συμβιβαστούν και δεν κατανοούν την Ιστορία τους και το παρελθόν τους (πρόσφατο ή απώτερο) απλά χτίζουν όνειρα με άμμο και νερό για όσους είναι ανασφαλείς για το τι είναι (ως Έλληνες ή Αλβανοί, κ.ο.κ. ).

Ονειρα Θερινής Νυχτός !!!

Ανώνυμος είπε...

Φίλε Πέτρο φαίνεται πως σε διακρίνει μια κάποια ευρυμάθεια αφού έχεις και γνώσεις ψυχολογίας.Εσύ ότι πεις.Αν έχεις κανένα καλό ψυχολόγο να μου τον συστήσεις σε παρακαλώ

Ανώνυμος είπε...

Το πρόβλημα δεν είναι ψυχολογικό όπως νομίζει ο πέτρος.Αλλά αυτό θα το καταλάβει όταν θα αρχίσουν να σκάνε
του UCK στην Αθήνα.

Ανώνυμος είπε...

o κινδυνος για μεγάλη αλβανία ειναι περισσότερο ιδεολογικός και συνειδησιακός και δειχνει απλά την πολιτισμική αποχαύνωση μιας μερίδας των αλβανών , αναμφισβήτητα αυτό συμβαίνει και με μια μερίδα ελληναράδων..
στο θεμα του φιλο-αμερικανισμου που αναπτύσσεται ως συλλογική λατρεία στην Αλβανία εκτός απο ιστορική αγνοια και αγνοια διεθνής γεωπολιτικής δείχνει και πόσο κοντά ειναι η τραγωδία και το δράμα γιατι γνωρίζουμε πως λειτουργουν οι αμερικανοι οταν μια χώρα παυει να εξυπηρετεί τα συμφέροντα τους.
Σας επισυνάπτω ένα αρθρο για σχολιασμό

Χρήστος Λουτράδης
http://press-gr.blogspot.com/2007/06/blog-post_8059.html

Ανώνυμος είπε...

Οι του UCK δεν έχουν πλέον λόγο.
Το Κόσοβο αποκτά ευτυχώς την ανεξαρτησία του.
Μεγάλες Ελλάδες, Σερβίες, Αλβανίες κ.ο.κ. πάντοτε κάποιοι ονειρεύονται. Το ζήτημα είναι ότι όλο και πιο παρωχημένοι φαντάζουν. Επιτέλους.
Ακόμα και στη Σερβία (της οποίας η ηγεσία και μεγάλα τμήματα εθνικιστικών ομάδων ήταν υπεύθυνη για την εθνοκάθαρση και τη σφαγή των Βοσνίων και το Κοσοβάρων) οι φωνές της συμφιλίωσης και της ειρηνικής συμβίωσης έχουν αρχίσει να παίρνουν το πάνω χέρι.
Δεν γίνονται όλα μαγικά, αλλά στη σωστή κατεύθυνση είμαστε.

Ανώνυμος είπε...

τραγωδια=κομωδία

χρηστος

Καμπύλης Τάκης είπε...

Γιατι "οταν θ' αρχισουν να σκάνε οι βόμβες του UCK στην Αθήνα"; Πως προκύπτει; Ο φίλος μου ο Γκάζι λέει πως το πρόβλημα ελληνων με τους αλβανούς ειναι οτι ανακαλύπτουν (οι πρωτοι) τον παλαιότερο (και μη "δουλεμένο") εαυτός τους στους δευτερους.

Ανώνυμος είπε...

Τάκη σε αυτά που λέει ο Γκάζι μπορώ να αντιπαραβάλλω αυτά που έιπε ο Ελιόν τα οποία δεν απέχουν απο την φράση εντός εισαγωγικών.Δυστυχώς οι Ελιόν είναι περισσότεροι.Τους σιγοντάρουν βλέπεις οι υπερατλαντικοί σύμμαχόι μας και ορισμένοι εγχώριοι.Συχνά το πρόβλημα είναι Αλβνανων με Ελληνες.Και κάτι τελευταίο.Τους συγγενείς τους ανέχεσαι μέχρι ένα σημείο.Τους φίλους τους επιλέγεις