Κυριακή, Ιουνίου 04, 2006

Επανάσταση (;) στην Πειραιώς και Βενιζέλου...

ΠΕΡΑΣΝ 20 χρόνια. Τότε η κίνηση είχε χαρακτηριστεί «επαναστατική». Στις 20 Νοεμβρίου 1986 ο υπουργός Πολιτισμού Τζακ Λανγκ μοίρασε στους βουλευτές του γαλλικού Κοινοβουλίου το τραγούδι «Douce France» με τη φωνή ενός Αλγερινού, του Rachid Taha και του γκρουπ του «Carte de Sejour» («Άδεια Παραμονής»). Σκοπός του Λανγκ ήταν να πιεστούν οι βουλευτές να απορρίψουν σχέδιο νόμου που αναθεωρούσε τη νομοθεσία περί γαλλικής υπηκοότητας (κυρίως για τους μαγκρεμπιανούς). Έκτοτε τα πράγματα χειροτέρεψαν για τους αλγερινής καταγωγής Γάλλους σε όλους τους τομείς με μια μόνο εξαίρεση. Τη μουσική (τους).

Διαβάστε ολόκληρο το αρθρο εδω

9 σχόλια:

Καμπύλης Τάκης είπε...

Μαριέλε μπορω να πως οτι αιφνιδιάστηκα με την παρέμβασή σου.Σε εχω συνδυάσει με τις εξαιρετικές συζητησεις που γινονται στο blog του Μιχάλη.
Επι των θεμάτων που εβαλες:
Οτι ενωνει σημερα -νομίζω- οτι μπορει να θεωρηθεί και επαναστατικό.Οσο για την "τεχνη που ενωνει" επέτρεψε μου να ειμαι λιγότερο απόλυτος.
Για τον Αλεξ δεν εχω τι να γράψω.Το σκεφτομαι κάμποσο καιρό αλλά πραγματικά δεν μπορω να σκεφτω κάτι που δεν εχει ειπωθεί ή μια παράμετρο που δεν εχει φωτιστεί.
Για τους διανοούμενους ειναι μεγάλη κουβέντα.Εμενα αντιθετα μου λείπει η σιωπή τους τα τελευταια χρόνια στην Ελλάδα.Αντιθετα απολαμβάνω και χαίρομαι τον πόλεμο που εχουν ανοίξει οι αμερικανοί διανοούμενοι στον Μπούς.

Ανώνυμος είπε...

Σα να άνοιξε μια τρύπα, χθες βράδι στην Πειραιώς και Βενιζέλου,και βγήκαν στο φως εκείνοι που δεν υπάρχουν. Οι Αφγανοί μετανάστες, πιτσιρικάδες οι περισσότεροι, ντυμένοι με τα καλά τους, με φωτογραφικές μηχανές και με βίντεο, να απαθανατίζουν κάθε στιγμή της συναυλίας Tης και να μην Tην αφήνουν να κατέβει από τη σκηνή, να ξεπηδούν μέσα από τις κερκίδες και από τα στρωμένα μαξιλάρια της αίθουσας και να Tης δίνουν στο χέρι ραβασάκια με παραγγελιές για τραγούδια, να βγάζουν φωτογραφίες με τα κινητά, να φωνάζουν στο NOKIA: "είμαι στη συναυλία Tης!".
Οι άλλοι μισοί στην γεμάτη άιθουσα του "Σχολείου", ήταν Έλληνες. Λίγο χαμογελαστοί, λίγο αμήχανοι, απορροφημένοι πιο πολύ από την ατμόσφαιρα, από αυτό που συνέβαινε δίπλα τους, παρά από την ίδια τη συναυλία, όταν οι Αφγανοί το παράκαναν με τα πήγαινέλα πάνω-κάτω στη σκηνή, μέσα-έξω από την αίθουσα (υπήρχαν δωρεάν αναψυκτικά στο προαύλιο) διαμαρτύρονταν ζητώντας τους να κάνουν ησυχία, εκείνοι -οι περισσότεροι- ανταποκρίνονταν αλλά μετά από λίγο παρασύρονταν και πάλι. Η ατμόσφαιρα ήταν γιορταστική. Περισσότερο και απ' αυτό ήταν μια προτώγνωρη εμπειρία -για όλους. Εμείς βλέπαμε για πρώτη φορά πώς συμπεριφέρονται Εκείνοι σε μία συναυλία. Εκείνοι πώς συμπεριφερόμαστε εμείς. Και μέσα απ' αυτό το πάρε-δώσε, η συναυλία κύλησε υπέροχα, γιορταστικά και παράξενα (για Εμάς). Συνεννοηθήκαμε. Καταλάβαμε λίγα πράγματα παραπάνω για Εκείνους. Και Εκείνοι για Εμάς.
Εκείνη, μετά το τέλος της συναυλίας, τους μάζεψε γυρω Tης και τους είπε άλλο ένα τραγούδι. Την ακολούθησαν στο προαύλιο: Φψτογραφίες, αυτόγραφα, κουβεντούλα. Μιλούσε μαζί τους, τους μοίραζε χαμόγελα, αγάπη ΄και νοσταλγία για την πατρίδα που άφησε και Εκείνη πίσω της, όπως και Αυτοί. Λίγο έξω από το κύκλο πηγαδάκια, Έλληνες και Αφγανοί: "Αλήθεια, είσαι Αφγανός; Δεν το κατάλαβα..."
Μα ποιά είναι Αυτή, η Μαουάς; με ρωτούσαν οι Έλληνες. "Είναι η Φαϊρούζ, η Ουμ Καλσούμ του Αφγανιστάν", τους έλεγα, χρησιμοποιώντας ένα κλισέ για να περιγράψω το μέγεθος και τη σημασία αυτής της φωνής που μας έφερε όλους κοντά χθες βράδι, Έλληνες και Αφγανούς, επί ίσοις όροις, δίπλα δίπλα.
Το "μαζί" είναι η επανάσταση για την οποία αναρωτήθηκες, Τάκη. Το "μαζί", όταν η πραγματικότητά μας δεν περιλαμβάνει αυτούς τους ανθρώπους, τους μετανάστες, τους Αφγανούς, με τα μογγολικά χακατηριστικά, που γελάνε, φωτογραφίζουν, φωνάζουν στο κινητό όπως Εμείς.
Το "μαζί" που ελπίζω να δω και σήμερα το βράδι και άυριο, στις υπόλοιπες συναυλίες των "Ηχων του Κόσμου" στο Φεστιβάλ Αθηνών, Πειραιώς και Βενιζέλου, στάση "επανάσταση".

Καμπύλης Τάκης είπε...

Μαριέλε νομίζω οτι ο Λεωνίδας μας βοήθησε στην κουβέντα μας.Κριμα που δεν πήγα...

Καμπύλης Τάκης είπε...

Κι εγω νομίζω οτι βρηκα κάτι.Το σιγουρεύω και τα λέμε...

Καμπύλης Τάκης είπε...

Κι εγω νομίζω οτι βρηκα κάτι.Το σιγουρεύω και τα λέμε...

Ανώνυμος είπε...

Λυπάμαι για το άσχετο αλλα΄κάτι πρέπει να γίνει μ αυτούς τους Ρωμιούς που τολμούν να ενοχλούν τους ανθρωπιστές της Αγκυρας.Ακου κει να ζητάν πίσω την γη τους σε Ιμβρο ,Τένεδο.΄Ετσι όπως παν αυτοί οι εθνικιστές θα μας βάλουν σε πόλεμο.
http://www.voiceofgreece.gr/Omogeneia_Main_News.asp?ID=237054

Καμπύλης Τάκης είπε...

τη γη τους ε;χε,χε...

ioannisk είπε...

Συμπτώση ακούω MC Solaar :)
Πάντως παίρνεις εύκολα υπηκοότητα στην Γαλλία (ακόμα και αν ονομάζεσαι Mustafa).

Vive la Revolution Francaise :)

Ανώνυμος είπε...

Enjoyed a lot! glenwood new york accutane legal guild Mortgage fraud david bobo zoom tooth whitening in pennsylvania Pornstar houston 500 Drug review zyrtec new york accident accutane legal online mortgage refinancing630437 Ambien sleeping pills side effects Isp filtering solutions pregnant gallery sex Measure speed high speed internet connection Pee grls porn Fishing cruiser boats chrysler dealerships home telephone wiring dsl Wheelchair hoist