Κυριακή, Ιουνίου 04, 2006

Επανάσταση (;) στην Πειραιώς και Βενιζέλου...

ΠΕΡΑΣΝ 20 χρόνια. Τότε η κίνηση είχε χαρακτηριστεί «επαναστατική». Στις 20 Νοεμβρίου 1986 ο υπουργός Πολιτισμού Τζακ Λανγκ μοίρασε στους βουλευτές του γαλλικού Κοινοβουλίου το τραγούδι «Douce France» με τη φωνή ενός Αλγερινού, του Rachid Taha και του γκρουπ του «Carte de Sejour» («Άδεια Παραμονής»). Σκοπός του Λανγκ ήταν να πιεστούν οι βουλευτές να απορρίψουν σχέδιο νόμου που αναθεωρούσε τη νομοθεσία περί γαλλικής υπηκοότητας (κυρίως για τους μαγκρεμπιανούς). Έκτοτε τα πράγματα χειροτέρεψαν για τους αλγερινής καταγωγής Γάλλους σε όλους τους τομείς με μια μόνο εξαίρεση. Τη μουσική (τους).

Διαβάστε ολόκληρο το αρθρο εδω

21 σχόλια:

Μαριέλε είπε...

Eχω μία ιστορία να πώ σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα, γι αυτό γράφω.
Ο καλύτερος μου φίλος μοιράζει τη ζωή του ανάμεσα σε Παρίσι και Αθήνα.Εχουμε τα ίδια ενδιαφέροντα ,γνωρίζει πόσο μού αρέσει η μουσική {κυρίως η κλασσική και η τζάζ}καί πάντα μού φέρνει ανάλογα δώρα από το Παρίσι.
Εκείνος μού γνώρισε τήν εθνικ μουσική πολύ πρίν γίνει μόδα.
Αν δεν υπήρχε αυτή η επαφή με τήν εθνικ ,αυτή τη στιγμή θα μιλούσα γιά το πόσο σιχαίνομαι το φολκλόρ σε όλες του τίς μορφές.
Εξάλλου σε συζητήσεις με τον συγκεκριμένο φίλο μου ,εχουμε καταλήξει ότι το φολκλόρ είναι έλλειψη γούστου.
Αυτή τη στιγμή έχω δεκάδες cds δώρα από το Παρίσι με εθνικ μουσική΄'Οποτε έχω φίλους στο σπίτι ,είναι η μοναδική επιλογή με τήν οποία ,περιέργως,μένουν όλοι ευχαριστημένοι.Ολοι.

Μαριέλε είπε...

[Θα συνεχίσω εδώ το σχόλιο μου.]
Δέν ξέρω άν είναι ή όχι επανάσταση .Πάντως εγώ δέν θα το έβλεπα έτσι.
Αυτό πού σίγουρα γνωρίζω είναι ότι η τέχνη ενώνει.

Μαριέλε είπε...

Α,μήν το ξεχάσω πρίν γραφτεί το καινούργιο άρθρο!
Η τέχνη δέν έχει καμμία όρεξη να λύσει κανενός είδους προβλήματα.
Ούτε και το επιδίωξε ποτέ.
Κι αν με ρωτήσετε τί τούς χρειαζόμαστε τούς διανοούμενους γιά να ζήσουμε καλύτερα,θα σας πώ ότι έχετε απολύτως δίκιο.
Αρκεί να μπορούμε να σκεφτούμε χωρίς αυτούς!
Καλημέρα ,με τήν ελπίδα το καινούργιο άρθρο να αφορά στή δολοφονία τού παιδιού στή ΒΈΡΟΙΑ.

Καμπύλης Τάκης είπε...

Μαριέλε μπορω να πως οτι αιφνιδιάστηκα με την παρέμβασή σου.Σε εχω συνδυάσει με τις εξαιρετικές συζητησεις που γινονται στο blog του Μιχάλη.
Επι των θεμάτων που εβαλες:
Οτι ενωνει σημερα -νομίζω- οτι μπορει να θεωρηθεί και επαναστατικό.Οσο για την "τεχνη που ενωνει" επέτρεψε μου να ειμαι λιγότερο απόλυτος.
Για τον Αλεξ δεν εχω τι να γράψω.Το σκεφτομαι κάμποσο καιρό αλλά πραγματικά δεν μπορω να σκεφτω κάτι που δεν εχει ειπωθεί ή μια παράμετρο που δεν εχει φωτιστεί.
Για τους διανοούμενους ειναι μεγάλη κουβέντα.Εμενα αντιθετα μου λείπει η σιωπή τους τα τελευταια χρόνια στην Ελλάδα.Αντιθετα απολαμβάνω και χαίρομαι τον πόλεμο που εχουν ανοίξει οι αμερικανοί διανοούμενοι στον Μπούς.

Μαριέλε είπε...

Αγαπητέ Τάκη,
σχετικά με τα θέματα πού έβαλες

α.Ποιό είναι αυτό πού ενώνει σήμερα,κατά τη γνώμη σου?
Δηλαδή ,κατα τα λεγόμενα σου,τι θεωρείς εσύ επαναστατικό?

β.γιά τούς διανοούμενους.
Δέν μπορώ να ξέρω ποιούς επιλέγεις να ακούς!
Τήν οξυδερκέστερη κριτική στόν Μπούς τήν έχω διαβάσει από τόν Τάκη Θεοδωρόπουλο.

γ.γιά τήν δολοφονία τού παιδιού.

Η ουσία είναι ότι το παιδί δεν βρίσκεται αναμεσα μας.
Αλλά πρίν εύκολα ξεχαστεί, αξίζει να γράψουμε γι αυτό.
Κατα τη γνώμη μου ήταν προβολή.
Το οικογενειακό και το κοινωνικό περιβάλλον τών νεαρών εγκληματιών δέν κατόρθωσε να γεμίσει το ψυχικό¨"κενό¨" .
Εδώ θα μπορούσαμε να μιλήσουμε γιά το κενό αυτό,πού όσο περναν τα χρόνια γίνεται όλο και πιο δύσκολο να γεμίσει.Ακόμα και γιά τόν τρόπο πού μπορούν να γεμίσουν αυτά τα κενά.
Δηλαδή ,τήν οικοδόμηση μιάς σχέσης ζωής και τήν τέχνη.
{προσπάθησα να βρώ τρόπους συζήτησης ,πολύ πρόχειρα}.

Ε,κατά τα άλλα κι εγώ αιφνιδιάστηκα!Δέν ήξερα ότι εδώ γίνεται διάλογος!
Με βρήκες απροετοίμαστη και καλά μού έκανες!

Μαριέλε είπε...

Τάκη,ζητώ συγγνώμη πού συμπληρώνω τα σχόλια ,αλλά σχετικά με τήν ανθρώπινη σχέση με τήν τέχνη προτείνω το άρθρο της Φωτεινής Τσαλίκογλου σχετικά με τίς μαγικές αγελάδες [31-5-06]
και ,ακόμα περισσότερο ,το απόσπασμα πού παραθέτει εκεί απο το λόγο τού Γιώργου Χειμωνά.

[αν κάποιος ξερει να κάνει το "κλικ εδώ" θα μας βοηθούσε}

Μαριέλε είπε...

Δέν θέλω να αφήσω κενά {άλλα κενά αυτά} στήν απαντηση μου {ο αιφνιδιασμός βλέπεις}
το μπλόγκ τού Μιχάλη εξακολουθεί να είναι από τα αγαπημένα μου ,αλλά εδώ το θέμα έτυχε να είναι η τέχνη και δέν μπόρεσα να αντισταθώ.Ισως περισσότερο γιατί είχα να καταθέσω μία προσωπική ιστορία.
Αλλά η κουβέντα μας πήγε μακριά..
Σταματώ εδώ.

Μαριέλε είπε...

Κανεις δεν εκανε το κλικ εδω με το αρθρο της Φ.Τσαλικογλου...
Η παράκληση παραμένει ανοιχτή!
Ειμαι καταδικασμένη να ειμαι αισιόδοξη,οπως ολοι μας!
Αντιγράφω μιά σειρά.

"Η ιδανικότερη ανθρώπινη σχέση ειναι στήν τέχνη.Οποιοσδήποτε αλλου είδους φανατισμός δεν ειναι παρα μια μεταμφιεση αυτης της ουσιαστικης ανθρωπινης αναγκης."
[από το λόγο τού Γ.Χειμωνά]

leonidas είπε...

Σα να άνοιξε μια τρύπα, χθες βράδι στην Πειραιώς και Βενιζέλου,και βγήκαν στο φως εκείνοι που δεν υπάρχουν. Οι Αφγανοί μετανάστες, πιτσιρικάδες οι περισσότεροι, ντυμένοι με τα καλά τους, με φωτογραφικές μηχανές και με βίντεο, να απαθανατίζουν κάθε στιγμή της συναυλίας Tης και να μην Tην αφήνουν να κατέβει από τη σκηνή, να ξεπηδούν μέσα από τις κερκίδες και από τα στρωμένα μαξιλάρια της αίθουσας και να Tης δίνουν στο χέρι ραβασάκια με παραγγελιές για τραγούδια, να βγάζουν φωτογραφίες με τα κινητά, να φωνάζουν στο NOKIA: "είμαι στη συναυλία Tης!".
Οι άλλοι μισοί στην γεμάτη άιθουσα του "Σχολείου", ήταν Έλληνες. Λίγο χαμογελαστοί, λίγο αμήχανοι, απορροφημένοι πιο πολύ από την ατμόσφαιρα, από αυτό που συνέβαινε δίπλα τους, παρά από την ίδια τη συναυλία, όταν οι Αφγανοί το παράκαναν με τα πήγαινέλα πάνω-κάτω στη σκηνή, μέσα-έξω από την αίθουσα (υπήρχαν δωρεάν αναψυκτικά στο προαύλιο) διαμαρτύρονταν ζητώντας τους να κάνουν ησυχία, εκείνοι -οι περισσότεροι- ανταποκρίνονταν αλλά μετά από λίγο παρασύρονταν και πάλι. Η ατμόσφαιρα ήταν γιορταστική. Περισσότερο και απ' αυτό ήταν μια προτώγνωρη εμπειρία -για όλους. Εμείς βλέπαμε για πρώτη φορά πώς συμπεριφέρονται Εκείνοι σε μία συναυλία. Εκείνοι πώς συμπεριφερόμαστε εμείς. Και μέσα απ' αυτό το πάρε-δώσε, η συναυλία κύλησε υπέροχα, γιορταστικά και παράξενα (για Εμάς). Συνεννοηθήκαμε. Καταλάβαμε λίγα πράγματα παραπάνω για Εκείνους. Και Εκείνοι για Εμάς.
Εκείνη, μετά το τέλος της συναυλίας, τους μάζεψε γυρω Tης και τους είπε άλλο ένα τραγούδι. Την ακολούθησαν στο προαύλιο: Φψτογραφίες, αυτόγραφα, κουβεντούλα. Μιλούσε μαζί τους, τους μοίραζε χαμόγελα, αγάπη ΄και νοσταλγία για την πατρίδα που άφησε και Εκείνη πίσω της, όπως και Αυτοί. Λίγο έξω από το κύκλο πηγαδάκια, Έλληνες και Αφγανοί: "Αλήθεια, είσαι Αφγανός; Δεν το κατάλαβα..."
Μα ποιά είναι Αυτή, η Μαουάς; με ρωτούσαν οι Έλληνες. "Είναι η Φαϊρούζ, η Ουμ Καλσούμ του Αφγανιστάν", τους έλεγα, χρησιμοποιώντας ένα κλισέ για να περιγράψω το μέγεθος και τη σημασία αυτής της φωνής που μας έφερε όλους κοντά χθες βράδι, Έλληνες και Αφγανούς, επί ίσοις όροις, δίπλα δίπλα.
Το "μαζί" είναι η επανάσταση για την οποία αναρωτήθηκες, Τάκη. Το "μαζί", όταν η πραγματικότητά μας δεν περιλαμβάνει αυτούς τους ανθρώπους, τους μετανάστες, τους Αφγανούς, με τα μογγολικά χακατηριστικά, που γελάνε, φωτογραφίζουν, φωνάζουν στο κινητό όπως Εμείς.
Το "μαζί" που ελπίζω να δω και σήμερα το βράδι και άυριο, στις υπόλοιπες συναυλίες των "Ηχων του Κόσμου" στο Φεστιβάλ Αθηνών, Πειραιώς και Βενιζέλου, στάση "επανάσταση".

Καμπύλης Τάκης είπε...

Μαριέλε νομίζω οτι ο Λεωνίδας μας βοήθησε στην κουβέντα μας.Κριμα που δεν πήγα...

Μαριέλε είπε...

Τάκη,εμένα περισσότερο με βοήθησε το άρθρο σου.Εχει περάσει πολύς καιρός από τότε πού άκουγα εκπληκτική έθνικ από μικρές ανεξάρτητες ,ναι,εταιρίες δίσκων..
Ο κόσμος μας πιά μοιάζει να ξυπνάει από έναν λήθαργο,από έναν παθητικό εφησυχασμό πού μάς ψιθυρίζει ότι "όλα βαίνουν καλώς".
Είναι ένα πρωινό ξύπνημα πού μάς αναγκάζει να δούμε τα πράγματα από τήν αρχη.ΜΑΖΙ.

Μαριέλε είπε...

Να σημειώσω ότι έψαχνα μία "στρογγυλή"'αποψη γιά τόν μικρό Αλεξ.
Η ΜΟΝΑΔΙΚΗ άποψη πού βρήκα καί μού άρεσε ,γιατί δέν ήταν ούτε μίζερη,ούτε μελό,ούτε βίαιη ή "λυσσασμένη" ,είναι η σημερινή άποψη στα Νεα ,στή στήλη "ψυχολογία"από τήν Μυρσίνη Κωστοπούλου, "παιδική βία.θύτες καί θύματα".
Με σεβασμό απέναντι σε όλους.

Καμπύλης Τάκης είπε...

Κι εγω νομίζω οτι βρηκα κάτι.Το σιγουρεύω και τα λέμε...

Καμπύλης Τάκης είπε...

Κι εγω νομίζω οτι βρηκα κάτι.Το σιγουρεύω και τα λέμε...

Μαριέλε είπε...

Kαλημέρα Τάκη,στήν κουβέντα μας θα ήθελα να προσθέσω το σημερινό άρθρο τής Φωτεινής Τσαλίκογλου
"Ενοχες σιωπές καί αθώες κραυγές".

Μαριέλε είπε...

Tάκη,στά άρθρα σου έχεις μιά συνήθεια πού θα..μιμηθώ!
Εχεις λίστα με βιβλία.

Βάζω κι εγώ λοιπόν ένα βιβλίο στο τέλος.

Μαργαρίτα Καραπάνου - Φωτεινή Τσαλίκογλου ,"Μήπως?"{εκδ.Ωκεανίδα}

{δύο φίλες κουβεντιάζουν ,βρίσκονται σαν τούς παράνομους εραστές΄μιά πρωινή νύχτα..κουβεντιάζουν γιά τήν αγάπη,δίνουν τον ορισμό τής ευτυχίας,γιά τούς διανοούμενους πού ..μιλάνε πολύ,γιά τούς συγγραφείς,τον Καμύ καί τον Ζαγοράκη,γιά υπερήλικα βρέφη,γιά τήν ακαταμάχητη γλύκα να σε αποκαλεί κάποιος "μικρή μου",και γιά τίς συναντήσεις..meeting is for strangers,meeting is for those who do not know each other..{Ελιοτ}..}

Μαριέλε είπε...

Διαβάζοντας το αρθρο σου Τάκη στο βιβλιοδρόμιο ,τα συνορα τού φόβου,
προσθέτω στη λίστα το βιβλιο τού
Γκάζι Καπλάνι
Μικρό ημερολόγιο συνόρων.

tsiompanos είπε...

Λυπάμαι για το άσχετο αλλα΄κάτι πρέπει να γίνει μ αυτούς τους Ρωμιούς που τολμούν να ενοχλούν τους ανθρωπιστές της Αγκυρας.Ακου κει να ζητάν πίσω την γη τους σε Ιμβρο ,Τένεδο.΄Ετσι όπως παν αυτοί οι εθνικιστές θα μας βάλουν σε πόλεμο.
http://www.voiceofgreece.gr/Omogeneia_Main_News.asp?ID=237054

Καμπύλης Τάκης είπε...

τη γη τους ε;χε,χε...

ioannisk είπε...

Συμπτώση ακούω MC Solaar :)
Πάντως παίρνεις εύκολα υπηκοότητα στην Γαλλία (ακόμα και αν ονομάζεσαι Mustafa).

Vive la Revolution Francaise :)

Ανώνυμος είπε...

Enjoyed a lot! glenwood new york accutane legal guild Mortgage fraud david bobo zoom tooth whitening in pennsylvania Pornstar houston 500 Drug review zyrtec new york accident accutane legal online mortgage refinancing630437 Ambien sleeping pills side effects Isp filtering solutions pregnant gallery sex Measure speed high speed internet connection Pee grls porn Fishing cruiser boats chrysler dealerships home telephone wiring dsl Wheelchair hoist