Κυριακή, Μαΐου 14, 2006

Ο Ψυχρός Πόλεμος ξέμεινε στη Θράκη

ΠΕΜΠΤΗ ΒΡΑΔΥ, 16 Μαρτίου, στον Εχίνο στη Θράκη. Για τους μειονοτικούς οι στιγμές ήταν σημαντικές. H Γιουρούκ Γκιουλσούν, γέννημα θρέμμα του χωριού, ερχόταν στον Εχίνο (με την εγγονή της την Αϊσέλ Ζεμπέκ). Θα ξανάβλεπε τον γιο της, την αδελφή της και τους φίλους της ύστερα από 32 χρόνια. Για τους Τούρκους μειονοτικούς η επιστροφή της Γκιουλσούν ήταν μια μεγάλη νίκη. Και δικαίωση. H Γκιουλσούν, στα 75 της σήμερα, έφυγε μαζί με εκατοντάδες άλλους μειονοτικούς από τη Θράκη λίγο μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο.
Διαβάστε ολόκληρο το αρθρο εδω

14 σχόλια:

andy dufresne είπε...

Τι θλίψη...

Δε βλέπω ν' αλλάζουν τα πράγματα γρήγορα.

Ο Καρατζαφέρης δυναμώνει, ο Χριστόδουλος ζει και βασιλεύει, οι καιροί περνάνε, τα τρένα χάνονται...

lewisgibson9688874676 είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
valentin είπε...

Πολύ ενδιαφέρον κείμενο. Ιδιαίτερα γιατί υπογραμμίζει ότι:
Όπως ο τουρκικός εθνικισμός παραβλέπει την πραγματικότητα, ότι μιλάνε μια δική τους βουλγαρική - πομακική γλώσσα και πως εθνοτικά είναι Πομάκοι, παρομοίως και ο ελληνικός εθνικισμός αρνείται την πραγματικότητα, ότι οι Πομάκοι σε μεγάλο ποσοστό είναι εθνικά Τούρκοι.

Γιατί h επιλογή Παπανδρέου έχει και την πλευρά να αναδείξει τους Πομάκους σαν διακριτή ομάδα από την υπόλοιπη μειονότητα και να τους προσεταιριστεί εθνικά. Δεν είναι ένα αθώο, αντιεθνικιστικό ενδιαφέρον για τη μειονότητα. Έχει και ελληνική εθνική στρατηγική.

Καμπύλης Τάκης είπε...

valentin δεν ειμαισιγουρος για τις προθέσεις του Γ.Π. Νομίζω πάντως οτι με την κινηση αυτη καταφερε να δημιουργησει πρόβλημα στη μειονότητα.Διότι σαφως τους εβαλε απέναντι στο "προτυπο Καραχασάν" το οποίο ομως αυτοί ουδέποτε διεκδικησαν...Και νομίζω-το υπαινιχθηκα και στο κειμενο- οτι ο μονος ευχαριστημένος θα ειναι ο Σγουρίδης.
Πάντως αυτη η ιστορία ανέδειξε μια αθέατη πλευρα του εθνικισμού.Οτι επιλέγεται και προωθείται(και) επειδη ειναι φθηνό αλλά ενδιαφέρον τηλεοπτικό θέαμα

valentin είπε...

το "προτυπο Καραχασάν" το οποίο ομως αυτοί ουδέποτε διεκδικησαν..

Πράγματι, είναι διαχρονικό πρόβλημα αυτό, ότι γίνονται πράγματα, και σε σωστή κατεύθυνση ακόμα, για τη μειονότητα που όμως δεν προκύπτουν από κάποια εσωτερική διεργασία και επιλόγη. Νομίζω ότι έτσι επανερχόμαστε σε μια βασική θέση του κειμένου σου, ότι η μειονότητα είναι ανάμεσα στις συμπληγάδες των δύο εθνικισμών και γενικότερα των δύο κρατών.

Ανώνυμος είπε...

Ακούσατε τίποτα για καμιά μη μουσουλμανική μειονότητα σε Κωνσταντινούπολη ή σε 2 νησιά που παλιά λεγόταν Ιμβρος Τένεδος;

RIGATOS είπε...

ΑΠ ΤΟ 1955 ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΕΙΧΑΜΕ ΔΥΟ ΛΥΣΕΙΣ:ΝΑ ΤΟΣ ΑΠΕΛΑΣΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ Ή ΝΑ ΤΟΥΣ ΕΞΕΛΛΗΝΙΣΟΥΜΕ.ΔΕΝ ΚΑΝΑΜΕ ΤΙΠΟΤΑ ΑΠ ΤΑ ΔΥΟ. ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΚΑΝΑΜΕ ΤΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ Ή ΜΑΛΛΟΝ ΤΟ ΠΙΟ ΗΛΙΘΙΟ ΑΠΟ Τ ΑΛΛΑ ΔΥΟ. ΤΟΥΣ ΑΠΟΜΟΝΩΣΑΜΕ ΕΘΝΙΚΑ,ΠΟΛΙΤΙΚΑ,ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ,ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ ,ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΑ (ΚΑΙ ΜΕ ΜΠΑΡΑ ΣΤΗ ΡΟΔΟΠΗ) ΚΑΙ ΒΑΛΕ ΑΛΛΑ ΤΟΣΑ.ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΕΙΝΑΙ ΟΡΑΤΟ . ΚΑΙ ΝΑ ΣΟΥ ΠΩ ΚΑΤΙ ΑΚΟΜΑ. ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΔΙΚΙΟ. ΕΠΡΕΠΕ ΑΠΟ ΚΑΠΟΥ ΝΑ ΠΙΑΣΤΟΥΝ. ΚΑΙ ΤΟ ΕΚΑΝΑΝ !!!.

geo είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
geo είπε...

Έχουμε βαρεθεί να ακούμε και να βλέπουμε διάφορους γραφικούς να δηλώνουν ότι οι "τούρκοι" στη Θράκη καταπιέζονται έτσι ή αλλιώς και άλλα σαχλά και κουλτουριάρικα. Αυτό με τον ταχυδρόμο το μελοδραματικό ήταν το τελευταίο και πλέον αστείο. Αγαπητέ φίλε στο 99% των χωριών της χώρας η αλληλογραφία μένει στο καφενείο του χωριού και από εκεί ο καθένας την παραλαμβάνει. Επίσης είναι μεγάλο ψέμα ότι μόνο 10 μειονοτικοί έχουν διοριστεί στο ελληνικό δημόσιο. Τα νοσοκομεία μόνο απασχολούν δεκάδες γιατρούς. Το ίδιο και οι νομαρχίες.Απορώ γιατί τα βλέπετε όλα μονόπλευρα και δεν αναφέρεστε π.χ. στο ότι μόλις το 0,5 % των μειονοτικών μιλούν καλά την ελληνική γλώσσα που αν δεν κάνω λάθος είναι η επίσημη γλώσσα. Ακόμα και οι Αλβανοί και οι άλλοι μετανάστες έμαθαν ελληνικά σε χρόνο σύντομο και τα παιδιά τους αριστεύουν σε σχολεία και πανεπιστήμια. Φανατισμένα σκυλιά είναι και τρέχουν τα σάλια τους όταν ακούν Τουρκία . Δεν εκτιμούν τίποτα από όσα τους δίνει το κράτος .Γνωρίζετε κύριε ότι 5% των μειονοτικών εισάγεται στα ελληνικά πανεπιστήμια χωρίς να γνωρίζει ούτε την ελληνική γλώσσα? Ή μήπως κάνετε ότι δεν γνωρίζετε. Πάντως σ αυτά τα θέματα η γελοιότητα και η άγνοια πολλές φορές αγγίζουν τα όρια της προδοσίας για αυτό προσοχή. Μην σκύβετε πολύ δεν κάνει καλό .

geo είπε...

Επίσης αν κάποιους τους ενδιαφέρει : Το μεγαλύτερο ποσοστό των κατοίκων του Εχίνου στην Ξάνθη σύμφωνα με μία έρευνα φυσικών ανθρωπολόγων είναι αλβανικής καταγωγής ενώ για τους υπόλοιπους Πομάκους δεν υπάρχουν στοιχεία για την καταγωγή τους. Το τουρκικό προξενείο στο παρελθόν έχει εμποδίσει έρευνες στον πληθυσμό. Πάντως ακόμα και σήμερα μεταξύ τους ειδικά στη Ξάνθη μιλούν πομακικά . Τώρα αν η προπαγάνδα της Τουρκίας τους θέλει τούρκους αυτό είναι μία άλλη ιστορία . Ακόμα και τους τσιγγάνους μουσουλμάνους τους «θέλουν» τούρκους .Πριν δεκαπέντε χρόνια αρνούνταν και να τους θάψουν ακόμα σε κοινά με τους τουρκογενείς νεκροταφεία . Ακόμα και σήμερα δεν παντρεύονται μεταξύ τους θεωρώντας τους κατώτερους όπως και τις γυναίκες . Αυτή είναι θλίψη κύριοι και όχι ότι σας παρουσιάζουν ως δήθεν καταπίεση. Αν το κράτος αρνείται την επιστροφή όσων είχαν πολλούς λόγους που όλοι ξέρουμε για να φύγουν σε εμπόλεμη περίοδο για να μη τους κλαδέψει κανένας , τι να πουν και οι έλληνες της Κωνσταντινούπολης και Ίμβρου και Τενέδου ( Γιατί δεν φωνάζετε για την αυτονομία που έπρεπε να έχουν αυτά τα νησιά και που όλοι επιδεικτικά ξεχνούν)

geo είπε...

Επειδή δε η «μπάρα» παίζει πολύ και αρέσει στην τοπική κουλτούρα θα πρέπει επιτέλους να πει κάποιος ότι μπάρες υπήρχαν σε όλους τους μεθοριακούς δρόμους των βορείων συνόρων και όχι μόνο στην Θράκη κατά την διάρκεια του ψυχρού πολέμου .Καταργήθηκαν όπως και πολλά φυλάκια του στρατού μετά την πτώση των καθεστώτων στις χώρες αυτές. Κάνεις δεν έλεγχε τους κατοίκους κατά την διέλευσή τους που ήταν ελεύθερη για όλους. Ελέγχονταν μόνο όσοι προσέγγιζαν την μεθόριο χωρίς σοβαρό λόγο. Ο μύθος αυτός δημιουργήθηκε από ένα «δημοσιογράφο» ο οποίος τα τελευταία χρόνια της μίζερης ανθελληνικής ζωής του δεν είχε το θάρρος θα επισκεφτεί την περιοχή εξ αιτίας των έργων του. Το μύθο αυτό τον πήραν κάποιοι «έξυπνοι» σε μεγάλα κανάλια και τον έκαναν σημαία του κάθε πράκτορα του προξενείου . Αυτή είναι η κατάντια μας .

Ανώνυμος είπε...

Και δεν έχει έρθει ακόμη το τέλος μιας αλλοπρόσαλλης πολιτικής που θέλει τη μειονότητα να υπάγεται στο υπουργείο Εξωτερικών. Λες και η Θράκη δεν είναι μέρος της χώρας..

Θα μπορούσα να αλλάξω τη λέξη "μειονότητα" και "Θράκη" με τη λέξη "Ίμια".

Πράγματι, για να πάει κανείς στα Ίμια σήμερα (2006) πρέπει να πάρει ειδική άδεια από το υπουργείο Εξωτερικών.

"Λες και τα Ίμια δεν είναι μέρος της χώρας"

Μ.Π.

geo είπε...

Πληρωμένοι κονδυλοφόροι της Γης ενωθείτε. Εξυμνήστε την Τουρκία και τα αγαθά έργα της. Σκύψτε! Σκύψτε και μπορεί να ανταμειφθείτε πλουσιοπάροχα όπως μόνο αυτοί ξέρουν. Αφιερώνω τους πρώτους στοίχους του νέου τραγουδιού του Μπουγά στον κύριο Καμπύλη.

nakoulas είπε...

Εγώ λέω παιδιά ότι το πρόβλημα δεν ειναι τοσο απλό.Οι δυο τρεις κύριες κοινότητες που ζουν και αποτελούν τον ακριτικό πληθυσμό της Θράκης έχουνε μάθει να ζουν μονιασμένα και αγαπημένα.Το κράτος της Αθήνας όχι μόνο δε γνωρίζει ούτε γνώρισε αλλά και ούτε στο μέλλον θα γνωρίζει τα προβλήματα των απομακρισμένων από αυτό περιοχών ,γιατί απλά δεν του είναι
ενδιαφέροντα.Η συντριπτική πλειψηφία των μελών κάθε κυβέρνησης αποτελείται από πολιτικούς μεγάλων κεντρικών νομών ή νησιών [όπως Κρήτη],που φυσικά ενδιαφέρονται για τα θέματα του τόπου τους.Βέβαια ο λόγος που δίνονται κατα καιρούς αρκετές θα 'λεγα πριμοδοτήσεις σε κάποιες ομάδες είναι η δήθεν έγνοια και ευαισθησία για τον τόπο και τους κατοίκους του.Εδώ φυσικά πάλι λόγω άγνοιας γίνονται διακρίσεις και άνισος καταμερισμός εις βάρος του ενός ή του άλλου πληθυσμιακού στοιχείου δημιουργώντας όντως παράπονα και πικρία των αδικημένων προς το Αθηναϊκό κράτος.
Χρειάζεται επομένως καλή γνώση του θέματος με το οποίο προσπαθούν να ασχοληθούν κάποιοι γιατί αντί να βοηθήσουν ίσως διογκώσουν το πρόβλημα.
Απ' την πλευρά δε όλων των Θρακιωτών χρειάζεται σύνεση σοβαρότητα και παραδειγματισμός απ' τα ολέθρια αποτελέσματα του εθνικισμού και φανατισμού.
Γιατί σε μια τεταμένη ατμόσφαιρα εύκολα οι ανεγκέφαλοι μπορούν να τα κάνουν "θάλασσα".
Το ίδιο όμως μπορεί να συμβεί και σε μια μίζερη χωρίς ανάπτυξη γεμάτη ανέργους περιοχή,όπου ψάχνοντας τα αίτια εύκολα πολλοί μπορούν να παρασυρθούν.
Ας αφήσουμε λοιπόν το λαό της Θράκης να συνεχίσει να ζει με την μοναδική ζεστασιά, φιλοξενία ,ντομπροσύνη και αγάπη προς τους συμπολίτες του και ας αγνοήσουμε κάθε καταστροφική. προσπάθεια