Δευτέρα, Δεκεμβρίου 29, 2008

Η μάχη για το Κέντρο (…και το Δέντρο)

Ο πρώτος φοιτητής που πήρε το διδακτορικό του στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας αλλιώς θα ονειρευόταν τη ζωή του. Ομως στην Αθήνα του 1843 ο πρώτος φοιτητής του πρώτου ελληνικού πανεπιστημίου που αποφοίτησε, ο Αναστάσιος Γούδας (από την Ιατρική), φυλακίσθηκε, κακοποιήθηκε και τελικά αυτοεξορίσθηκε στη Σμύρνη και μετά τα βήματά του χάθηκαν κάπου στην Ευρώπη. Αιτία η αντιοθωνική δράση του, την ίδια χρονιά που ο Οθωνας εξαναγκάσθηκε σε παραχώρηση Συντάγματος.

Το Πανεπιστήμιο στη νέα Αθήνα του Οθωνα και τα Ανάκτορα, μαζί τοποθετημένα στο Κέντρο της πρωτεύουσας, διαμόρφωσαν έκτοτε με πολύ ιδιαίτερο τρόπο την έννοια του δημόσιου χώρου και της σχέσης του με την πολιτική. Το κέντρο της Αθήνας βίωσε ήδη από τότε αυτό που λέγεται διεκδίκηση του δημόσιου χώρου. Οχι ως τόπου αλλά ως έννοιας.
Ολόκληρο το άρθρο εδώ

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

καλή χρονιά σε όλους ...

Το κέντρο της Ερμούπολης κι' ολόκληρη η πόλη αποκλείστηκε απο τον Ισθμό της Κορίνθου που ευνόησε τον Πειραιά, που οδήγησε πολλούς αυτοεξόριστους στη Σμύρνη, για τους ίδιους λόγους με το γιατρό που αναφέρεις, να καταλήξουν στο Πειραιά του 1922.
Είναι κάτι σα το "πέταγμα της πεταλούδας", εκεί φτερουγίζει αλλού συμβαίνουν αλυσιδωτές οι συνέπειες.
Αναγκαία θαρρώ η υπόμνηση για την αντιγραφή των σχεδίων αντί της σχεδίασης η οποία αν γινότανε, ίσως να προέβλεπε και να αντιδρούσε στα μέλλοντα της νήσου.

Ανώνυμος είπε...

成人電影,麗的色遊戲,伊莉論壇,視訊聊天,85cc免費影城,後宮電影,色色網,自拍,美女,一葉情貼圖片區,A漫,愛情公寓,免費視訊,伊莉論壇,貼圖,伊莉,成人漫畫,hi5,色情,色情網站,色情遊戲,成人遊戲,a383,伊莉討論區,好玩遊戲區,小遊戲區,性感影片,伊莉論壇,後宮電影,SEX,6k聊天室,情趣用品,中部人聊天室,情色貼圖,微風論壇,成人文學,免費小遊戲,ut聊天室,嘟嘟情人色網,聊天室,美女交友,後宮電影院,免費視訊聊天,色情遊戲,080聊天室,免費視訊聊天,hi5,a片,遊戲區,sogo論壇,成人聊天室,遊戲,好玩遊戲區,A片下載,視訊交友,自拍,手機遊戲