Δευτέρα, Δεκεμβρίου 01, 2008

Ψάλε παιδί μου γράμματα…

Ο Maxime Rodinson (πέθανε το 2004) υπήρξε ίσως ο σημαντικότερος βιογράφος ενός Θεού, για την ακρίβεια του προφήτη του. Ο Rodinson παραμέρισε δόγματα και προκαταλήψεις και προσπάθησε να εξετάσει και να ερμηνεύσει τις συνθήκες μέσα από τις οποίες ένας έξυπνος άνθρωπος, ο Μωάμεθ, έπεισε τον εαυτό του, τη φυλή του (και τις άλλες φυλές) ότι συνομιλεί με τον Θεό.

Πολλές από τις ερμηνείες που έδωσε πέρασαν στη διεθνή βιβλιογραφία. Κυρίως η διαφορά του Μωάμεθ της Μέκκας από τον Μωάμεθ της Μεδίνας. Του Μωάμεθ που ο Θεός τού υπαγόρευε, από τον Μωάμεθ που υπαγόρευε στον Θεό. Του θρησκευτικού από τον πολιτικό ηγέτη. Η συγκεκριμένη «βιογραφία» του Μωάμεθ δεν προκάλεσε τη μήνι κάποιου μουσουλμάνου ιερέα ή όποιου αυτοαναγορεύεται θεματοφύλακας του δόγματος, παρότι ο συγγραφέας αποδεικνύει πως η διδασκαλία του Μωάμεθ ήταν περισσότερο ιδεολογία παρά θρησκεία.
Ολόκληρο το άρθρο εδώ

5 σχόλια:

airgood@gmail.com είπε...

Ενδοξη η αρχή στο άρθρο άδοξη η συνέχεια περί θρησκευόμενου κράτους.
Ο μύθος ότι "Το κράτος δεν μπορεί να θρησκεύεται, λέει μια σύγχρονη βασική αρχή της πολιτικής επιστήμης"
είναι χειρότερος της οποιαδήποτε θρησκευτικής υποκρισίας.
Ας ανατραπεί πρώτα το δόγμα του "Εν τούτω νίκα" και του Βεστφαλικού "Eius regio cuius religio" που επικρατούν σήμερα στη κοσμοθεωρία των ανθρώπων, με εξαίρεση ίσως τις ΗΠΑ όπου επικρατεί μάλλον η αρχαιοελληνική πολιτειακή επιροή.
Μετά, ίσως έχει νόημα το αίτημα, διότι και άθεο άν γίνει το κράτος τέτοιο και χειρότερα μάθημα νεοφανατικών θα γίνεται.

Καμπύλης Τάκης είπε...

Μέχρι τότε όμως , η διαχείριση, κι όχι η επίλυση του προβλήματος, απαιτούν το ουδετερόθρησκο κράτος...Ή όχι;

airgood@gmail.com είπε...

Στο αξιόλογο άρθρο σου υπάρχουν 3 ζητήματα, η θρησκεία, η πολιτική και ο Ρόμπινσον, ο οποίος εξετράφη στην εκπαίδευση του Γαλλικού κράτους για εξαγωγή και χρήση απο Μουσουλμάνους.
Πιθανότατα ουδείς έλληνας πολιτικός εδιάβασε τον Ρόμπινσον διότι θα εξελισόταν μέχρι δεκανέας της πολιτικής.
Εν πάσει περιπτώσει, ουδείς αναμένει "επιλύσεις" αλλά αντιφάσεις ώριμες να συντεθούν αφού συγκρουστούν, ίσως όπως η Ενεργός Πολεοδομία της Βατοπαιδείας.

Καμπύλης Τάκης είπε...

Δεν μπορώ παρά να συμφωνήσω...Επίσης, βρίσκω εξαιρετική τη διατύπωσή σας.

είπε...

A片,A片,A片,A片,A片,A片情趣用品,情趣,A片,AIO,AV,AV女優,A漫,免費A片,AIO交友愛情館,愛情公寓,情色,情色貼圖,色情小說,情色小說,情色文學,色情,寄情築園小遊戲,色情遊戲,嘟嘟情人色網,一葉情貼圖片區,情色論壇,色情影片,微風成人,嘟嘟成人網,成人,18成人,成人影城,成人圖片區,成人圖片,成人貼圖,UT聊天室,聊天室,豆豆聊天室,哈啦聊天室,尋夢園聊天室,聊天室尋夢園,視訊聊天室,視訊聊天

麻將,台灣彩卷,六合彩開獎號碼,運動彩卷,六合彩,線上遊戲,矽谷麻將,明星3缺一,橘子町,麻將大悶鍋,台客麻將,公博,game,,中華職棒,麗的線上小遊戲,國士無雙麻將,麻將館,賭博遊戲,威力彩,威力彩開獎號碼,龍龍運動網,史萊姆,史萊姆好玩遊戲,史萊姆第一個家,史萊姆好玩遊戲區,樂透彩開獎號碼,遊戲天堂,好玩遊戲,遊戲基地,無料遊戲王,好玩遊戲區,麻將遊戲,好玩遊戲區,小遊戲,遊戲區,電玩快打,cs online情趣用品,情趣,情趣商品,A片,AIO交友愛情館,AIOAV女優,AV,A漫,免費A片,本土自拍,自拍,愛情公寓,情色,情色貼圖,色情小說,情色小說,情色文學,色情,寄情築園小遊戲,色情遊戲,色情影片,情色網,色情網站,微風成人區,微風成人,嘟嘟成人網,成人,18成人,成人影城,成人圖片區,成人圖片,成人貼圖,成人文章,成人小說,UT聊天室,聊天室,豆豆聊天室,哈啦聊天室,尋夢園聊天室,聊天室尋夢園,080中部人聊天室,080聊天室,中部人聊天室,080苗栗人聊天室,苗栗人聊天室,免費視訊聊天,免費視訊,視訊聊天室,視訊聊天情趣用品,情趣,情趣商品,愛情公寓,情色,情色貼圖,色情小說,情色小說,情色文學,色情,寄情築園小遊戲,色情遊戲,AIO交友愛情館,一葉情貼圖片區,情色論壇,色情影片,色情網站,微風成人區,微風成人,嘟嘟成人網,成人,18成人,成人影城,成人圖片,成人貼圖,成人圖片區,成人文章,成人小說,A片,AV女優,AV,A漫,免費A片,自拍,UT聊天室,聊天室,豆豆聊天室,哈啦聊天室,尋夢園聊天室,聊天室尋夢園,080中部人聊天室,080聊天室,080苗栗人聊天室情趣用品,情趣,情趣商品,愛情公寓,情色,情色貼圖,色情小說,情色小說,情色文學,色情,做愛,寄情築園小遊戲,色情遊戲,AIO交友愛情館,AIO,色情影片,情色網,微風成人,嘟嘟成人網,成人,18成人,成人影城,成人圖片,成人貼圖,成人圖片區,成人文章,成人小說,成人電影,麗的色遊戲,自拍,A片,AV女優,AV,A漫,視訊交友網,視訊,視訊交友,免費視訊聊天室,免費視訊,視訊聊天,視訊聊天室,UT聊天室,聊天室,豆豆聊天室,哈啦聊天室,尋夢園聊天室,聊天室尋夢園,中古車,二手車