Παρασκευή, Μαΐου 11, 2007

Φοιτητοπατερισμός και εκλογές

Φανταστείτε μια δημοκρατία οπου το κάθε κόμμα στην εκλογική διαδικασία δίνει τα δικά του αποτελέσματα.Και οπου όλα τα κόμματα αποφασίζουν ότι δεν μπορούν να σχηματίσουν κυβέρνηση αλλά ωστόσο αποδέχονται πως μπορούν να διαχειριστούν αυτή την αδιέξοδη κατάσταση!
Για δευτερη δεκαετία οι φοιτητικές παρατάξεις συνεχίζουν σ’ αυτή την πορεία.Χωρίς μάλιστα να θεωρούν ότι υπάρχει πρόβλημα,χωρίς τον παραμικρό προβληματισμό αν και πώς πρέπει να αλλάξει αυτό το χρεωκοπημενο μοντέλο φοιτητικού «συνδικαλισμού».
Επομένως νομιμοποιείται κανείς να εικάσει ότι αυτό το καθεστως κάποιους βολεύει.Και ότι αυτό το βόλεμα-ρητά συμφωνημένο ή μη- είναι διαπραταξιακό.
Αλλωστε είναι κοινός τόπος ότι ο φοιτητικός συνδικαλισμός είναι πλέον επάγγελμα και όχι κομμάτι της «κοινωνίας των πολιτων».Οτι είναι μια πρωτης ταξης ευκαιρία για την εδραίωση της διαφθοράς (μεσω παρασκηνιακών συναλλαγων με πρυτάνεις και προέδρους τμημάτων από τη διαμεσολάβηση σε μεταπτυχιακά μεχρι και την εκμίσθωση της πανεπιστημιακης καντίνας) και επίσης μιας πρωτης ταξης ευκαιρία για την κομματική τους ανέλιξη.
Τι νοημα εχει αραγε αυτή η παρωδία δημοκρατικού εργου πέρα από την ενισχυση του προφίλ διάφορων παραγοντίσκων;
(Το αρθρο δημοσιευτηκε στον ΕΤ στις 11 Μαϊου)

18 σχόλια:

tolisM είπε...

Takis γιατι οι παραταξεις δινουν διαφορετικα αποτελεσματα? Δεν ρωταω τους βαθυτερους λογους αλλα τεχνικα. Μετρανε αλλιως? Δεν υπολογιζουν καποιες ψηφους?

Ανώνυμος είπε...

Katalavainoume pos eiste polyasholos, alla osoi parakolouthoume me megalo endiaferon tin arthrografia sas ta teleftaia hronia, tha eimastan evgnomones an enimeronate to blog syhnotera - kyrios me arthra pou den dimosievete ston ET. (Ekei sas diavazoume outos i allos, efoson arhisame na ton agorazoume exaitias sas).

Καμπύλης Τάκης είπε...

Εχετε δικιο,η επισήμανση ηταν μια απο τις ενοχές μου τον τελευταίο καιρό.Θα το διορθώσω άμεσα.(Ολα μου τα αρθρα δημοσιεύονται(ακόμη) και στον ΕΤ.Μερικά μάλιστα δεν τα βαζω στο blog.)
Χρωστάω ηδη μια απάντηση στον Tolism.Tο πρόβλημα κατα τη γνώμη μου ειναι οτι οι συνδικαλιστες στις σχολές ενημερωνουν τα κομματικά(σπουδάζουσας) γραφεία και προσμετρούν ως τελικά αποτελέσματα και τις ενστασεις που εχουν κάταθέσει.ενιοτε αλλάζουν και τα αποτελέσματα για να δειξουν την επιτυχία τους σε κάθε σχολή.Ποιός θα τους διαψεύσει;

Ανώνυμος είπε...

Τάκη καλημέρα.Παρακολουθούσα το μπλογκ σου αρκετό καιρό χωρίς να μετέχω.

Το θέμα των παρατάξεων και του φοιτητοπατερισμού στις σχολές έχει προσλάβει πολύ μεγάλες διαστάσεις και αυτό όχι τόσο από τις μεγάλες παρατάξεις - που άλλωστε είναι πλέν γνωστό τι πρεσβεύουν: πάρτι, εκδρομές, γκομενικά και σημειώσεις - αλλά ακόμη και από σχήματα που θέλουν να θεωρούνται αριστερά. Όπως στις εκλογές βλέπεις μέλη της ΠΑΣΠ και κυρίως της ΔΑΠ να φέρνουν αναπήρους να ψηφίσουν (όταν τον υπόλοιπο καιρό τους αγνοούν επιδεικτικότατα), έτσι και η ΕΑΑΚ λυσσάει για ψήφους. Οπότε ερχόμαστε κανονικότατα στο ότι ο ένας παίζει το παιχνίδι του άλλου, κάτι που γίνεται ιδιαίτερα σαφές και στις συνελεύσεις ιδιαίτερα ΚΝΕ και ΕΑΑΚ: ακούς τις ίδιες απόψεις διαφοροποιούμενες σε ελάχιστα σημεία με τον επίλογο της ΚΝΕ ότι πρέπει όλοι να συσπειρωθούν από πίσω.

Και ύστερα θέλουμε και "φοιτητικό κίνημα" στο Γιουνανιστάν. Εν προκειμένω: τι πέτυχε το κίνημα εδώ τον προηγούμενο καιρό; Ο νόμος δεν πέρασε;
Επιβεβλημένη η αντίδραση, λάθος ο τρόπος. Διότι όλα αυτά θα είχαν περιοριστεί αν όχι και αποφευχθεί σε περίπτωση που το κίνημα πέρυσι το καλοκαιράκι δεν είχε κανονίσει να πάει (μόνο) διακοπάς στα "εναλλακτικά" νησιά της προτιμήσεώς του, αλλά κοίταζε να δρα ακόμη και στην νεκρή περίοδο του καλοκαιριού, ενημερώνοντας έστω τον κόσμο και κρατώντας το θέμα στο προσκήνιο.

Ο φοιτητοπατερισμός της αριστεράς δυστυχώς βγάζει σωστό τον θείο Καραμανλή που είχε μιλήσει περί αριστεροχουντικών. Ένας κόσμος που καταγγέλλει τη δεξιά, εφαρμόζει τις πρακτικές της και για να επιβιώσει κάνει και τα κατάλληλα ντίλια μαζί της.

Καμπύλης Τάκης είπε...

Διαβαζα προχτες ενα αρθρο του Ελεφάντη στον Πολίτη που ειχε γραφτει πριν απο τις γαλλικές εκλογές.Ο Ε. υπενθυμισε τη φράση του Μιτεράν αμεσως μετα τη νικη του το 1981:"Ηρθε επιτέλους η ωρα ,η κοινωνική νικη της αριστεράς να εκφραστει και ως πολιτική νικη".
Νομιζω οτι περι "κοινωνικής νικης" της αριστεράς σημερα ...

Nikos Lioliopoulos είπε...

Αναδημοσίευσα το άρθρο αυτό στο μπλογκ μου και αμέσως έλαβα το κάτωθι comment απο ενα φίλο φοιτητή:


"Αν και δεν γνωρίζω τον αρθρογράφο που επικαλείσαι σ. Νίκο πρέπει να σου υπενθημήσω ότι:

Πρώτον τα τελευταία χρόνια και φέτος σε επίπεδο Φ.Ε.Α.Π.Θ.-ΠΑ.ΜΑΚ. (Θεσσαλονίκης)τα αποτελέσματα των φοιτιτκών εκλογών είναι κοινά!!!
Δεύτερον μικρή σημασία έχουν τα κοινά πανελλαδικά αποτελέσματα καθώς στο συνέδριο της Ε.Φ.Ε.Ε. και της Ε.Σ.Ε.Ε. εκλέγονται σύνεδροι ανα Σύλλογο Φοιτητών και άρα κάθε παράταξη εν τέλει θα πάρει (άσχετα με το τι δηλώνει) ότι της αντιστοιχεί ακριβώς σε συνέδρους.

Άνθρωποι που κάνουν τέτοιες κρίσεις θεωρώ ότι είναι κυρίως 50ρηδες που σαν δεξιοί φοιτητές δεν είχαν μεταπολιτευτικά τα ηθικά και πολιτικά ερίσματα για να σμμετέχουν στο φοιτητικό κίνημα και συνδικαλισμό της εποχής τους. Γι΄ αυτό σήμερα επιστρέφουν την πικρία και τον κομπλεξισμό τους ως απαξίωση και εξεφτελισμό.

Το φοιτητικό κίνημα δεν είναι αυτό που θα έπρεπε, αλλά όλοι αυτοί που το κριτικάρουν θα έπρεπε να δουν ότι τα φαινόμενα συναλλαγής και η παθητικοποίηση των φοιτητών ξεκίνησαν και εδραιώθηκαν στην επί 21 χρόνια κυριαρχία της δαπ-ΝΔφκ σε αυτό.

Η ευθήνη του χώρου σίγουρα είναι ότι δεν την έχει ανατρέξει ακόμα αλλά να είστε σίγουροι ότι με την απαξίωση, τον ωχαδελφισμό και κυρίως με την "μη συμμετοχή" δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα.

Όπως έλεγε και ο Ναζίμ Χικμέτ,

"αν δεν καώ εγώ,
αν δεν καείς εσύ,
αν δεν καούμε εμείς
πως θα γενούνε τα σκοτάδια λάμψη;"


Φιλικά,

Άγγελος Σοφιανίδης"
Ενας πρώτης τάξεως αντίλογος

Ανώνυμος είπε...

"Άνθρωποι που κάνουν τέτοιες κρίσεις θεωρώ ότι είναι κυρίως 50ρηδες που σαν δεξιοί φοιτητές δεν είχαν μεταπολιτευτικά τα ηθικά και πολιτικά ερίσματα για να σμμετέχουν στο φοιτητικό κίνημα και συνδικαλισμό της εποχής τους. Γι΄ αυτό σήμερα επιστρέφουν την πικρία και τον κομπλεξισμό τους ως απαξίωση και εξεφτελισμό." Τυχαίνει με τους "πενηντάρηδες" να συμφωνούμε και κάμποσοι πολύ νεότεροι αριστεροί. Που θέλουμε να πιστεύουμε πως δεν η αυτοκριτική μπορεί και να μας οδηγήσει σε κανένα φωτεινό μονοπάτι - αν υπάρχει. Η ποίηση του Χικμέτ, σαν επίλογος, κολλάει μια χαρά σε καμιά εκατοστή κείμενα απόψεων.

Suspect είπε...

- Υπομονη ρε φιλε, θα ερθουν καλυτερες μερες.

- και αν λειπω;

Καμπύλης Τάκης είπε...

Τι κριμα κε Λιολιόπουλε που ο φοιτητής δεν απάντησε στο βασικό ερωτημα:Συγκροτηθηκε η ΕΦΕΕ σε σωμα;Συμφωνησαν για τα αποτελέσματα;Απάντησε μονο στο οτι 50άρηδες και πρωην δεξιοί δεν δικαιουνται να ερωτούν.Αλλά ποιος του εκανε αυτη την ερωτηση;Αν εχετε την καλοσυνη μεσολαβειστε για να ενημερωθω.

Nikos Lioliopoulos είπε...

Αναδημοσιεύω την απάντηση του φοιτητή από το μπλογκ μου.Ελπίζω δε σύντομα να απαντήσει και στιs ερωτήσεις σας


Άγγελος Γ. Σοφιανίδης said...

Δεν μπορώ να φανταστώ ότι κάποιος που προσδιορίζεται αριστερός προσδίδει όλη αυτή την παρακμή του φοιτητικού κινήματος στο σύνολο του φοιτητικού κόσμου!!!

Κάποιοι έχουν περισότερες ευθύνες επειδή καλώς ή κακώς (κακώς κατα την γνώμη μου) είναι πρώτοι εδώ και 21 χρόνια!!!

Επίσης φίλε Anonymous δεν μπορεί ένας αριστερός να δεχτεί να συνδέονται τα φαινόμενα παρακμής με τον θεσμό του συνδικαλισμού και ουσιαστικά να τον απαξιώνουν.

Όσο για τους στίχους του Hikmet σίγουρα ταιριάζουν σε εκατοντάδες κείμενα αλλά όχι σε κείμενα που απαξιώνουν τον συνδικαλισμό, που χτυπούν τα κινήματα, που κάλούν σε απραξία και οδηγούν σε αποχή . . .

Ο "Κερέμ" είναι ένας ύμνος στον αγώνα και την συμμετοχή και δεν μπορεί παρα να χρησημοποιήτε ως τέτοιος.

Το ότι κείμενα σαν αυτό που διαβάσαμε δεν δίνει καμιά λύση σε όλα αυτά τα φαινόμενα αλλά και γενικότερα στην ισχυροποίηση του κινήματος αποδυκνύει την συντηρητική σκοπιά μέσα απο την οποία βλέπει ο αρθρογράφος το θέμα.

Αυτά ως ... Τροφή για σκέψη !!

Καμπύλης Τάκης είπε...

Σας ευχαριστω κε Λιολιόπουλε.
Ο μανιχαϊσμός των δογματικών με αφηνει αδιάφορο εδω και πολλά χρόνια.Θα συμφωνήσετε ελπίζω μαζί μου οτι ο τρόπος αντίδρασης του κ.Σοφιανίδη ειναι (επίσης) θλιβερά προβλέψιμος και -πάντως-(ανοήτως) επαναλαμβανόμενος τα τελευταία 25 χρόνια...

Άγγελος Γ. Σοφιανίδης είπε...

Κατ’ αρχήν να ευχαριστήσω τον κ. Καμπύλή για τον σεβασμό προς τον συνομιλητή του (ο χαρακτηρισμός του δογματικού επιστρέφεται χωρίς παραλήπτη) και να συμπληρώσω κάποιες παρατηρήσεις.

Έχοντας προσφέρει στον φοιτητικό συνδικαλισμό μόνο δύο χρόνια αισθάνομαι εξοργισμένος όταν ακούω σχόλια που υποβαθμίζουν τον ρόλο του και απαξιώνουν όλους εμάς που ασχολούμαστε με αυτό. Η περιγραφή ενός Φοιτητικού Συνδικαλισμού που όλοι συμμετέχουν για να «κονομήσουν» και να συναλλαχθούν με τους καθηγητές προσβάλει τους χιλιάδες εκείνους φοιτητές που όλα αυτά τα χρόνια έχουν αφιερώσει πολλές ώρες της ζωής του στα αμφιθέατρα των Γενικών Συνελεύσεων και στους δρόμους των πορειών. Αυτούς τους συναγωνιστές μου (που με πολλούς από αυτούς μας χωρίζουν πολλές πολιτικές διαφορές) θα έπρεπε, αυτοί που έμαθαν να κριτικάρουν μέσα από τα κλειστά γραφεία τους, να τους αντιμετωπίζουν με μεγαλύτερο σεβασμό.

Βέβαια ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχει να με ενημερώσει ο κ Καμπύλης για την αρθρογραφία του περί της μείωσης της χρηματοδότησης τα τελευταία χρόνια για την Παιδεία ή για την αξιολόγηση και πώς πρέπει αυτή να λειτουργεί ή της λύσεις που προτείνει για τον φοιτητικό συνδικαλισμό. Ακόμη, με ποιον τρόπο πρόσφερε στον Φοιτητικό Συνδικαλισμό και αν συμμετείχε ποτέ του, τα τελευταία 25 χρόνια που ασχολείται όπως μας λέει με αυτόν.

Ευχαριστώντας τον φίλο μου τον Νίκο για την ευκαιρία,

Άγγελος Σοφιανίδης

Υγ1: Δεν είδα να μου απαντάτε για τα περί Κυβερνήσεων και Πανελλαδικών αποτελεσμάτων των Φοιτητικών Εκλογών (βλ. πρώτο σχόλιο), που αποδεικνύουν την επιφανειακή σας σχέση με το αντικείμενο.

Υγ2: Ο χαρακτηρισμός των απόψεων αλλά και όσων τις εκφράζουν ως Συντηρητικές ή δεξιές δεν αποτελεί στοιχείο «μανιχαϊσμού» όπως ούτε και η απόδοση ευθυνών σε όσους τους ανήκουν.

Άγγελος Γ. Σοφιανίδης είπε...

Υγ3: Σας τόνισα ότι οι συσχετισμοί διαμορφώνονται από κάθε Σύλλογο ξεχωριστά και άρα δεν χρειάζεται κεντρική συμφωνία.
Όσο για το αν και πότε θα συγκροτηθεί η ΕΦΕΕ, γνωρίζεται ότι γίνονται μεγάλες προσπάθειες να πραγματοποιηθεί Συνέδριο ΕΦΦΕ φέτος και πάντως ότι ακόμη κι αν αποτύχει φέτος (λόγω του προεκλογικού των καιρών)αυτό θα γίνει του χρόνου.

Ελπίζω να μην έχει σχέση με το παραπάνω η υποβαθμιστική για τον συνδικαλισμό παρέμβαση σας και την κρίνω τυχαία.

Nikos Lioliopoulos είπε...

Η άποψη μου επί του θέματος είναι ότι ο κ. Καμπύλης περιγράφει μια πραγματικότητα με αρκετά εύστοχο τρόπο,γι αυτό άλλωστε επέλεξα να δημοσιεύσω αυτό το άρθρο στο μπλόγκ μου παρότι διαβάζω δεκάδες σοβαρά άρθρα, όπως αυτό, κάθε εβδομάδα.
Το γεγονός ότι ο Αγγελος Σοφιανίδης λειτουργεί διαφορετικά, ορμώμενος από αγνά και εντελώς πολιτικά κίνητρα (σας το διαβεβαιώ),δεν αλλάζει κατ ελάχιστο την ορθότητα της κρίσης του κ.Καμπύλη.
Είναι η λαμπρή εξαίρεση ενός πανταχόθεν επιβεβαιωμένου κανόνα.
Αγαπητέ Αγγελε,
είναι άδικο να φορτωθείτε εσείς τα βαρή δεκαετιών...

Άγγελος Γ. Σοφιανίδης είπε...

Φίλε Νίκο,

αρχικά σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια και ανταποδίδω.

Ομως, δεν είναι τόσο άδικο να φορτωνόμαστε τα βάρυ δεκαετιών όσο το να φορτωνόμαστε την αποχή και την θλιβερή απουσία κάποιων επί δεκαετίες.

Καμπύλης Τάκης είπε...

Εκτιμω το πάθος σας κ.Σοφιανίδη ,αλλά θα ελεγα πως δεν μπορείτε στην αρχη να απαξιωνετε τον συνομιλητή σας (50αρης δεξιός στα φοιτητικά του,αρα πελγματικός σημερα) και στη συνέχεια να απαιτείτε διάλογο εκει που τον θετετε εσείες,και δη στο προσωπικό σας στοιχημα και δράση.Αν μη τι αλλο νοιωθω αρκετα πιο πολύπλοκος ως ανθρωπος απο το παραπάνω (θα επιμεινω )δειγμα μανιχαϊσμου(οι απέναντι)και στο κάτω κάτω δεν πέσατε μέσα ουτε στο ενα ουτε στο άλλο.Οσον αφορά για τις δικές σας προσπάθειες προφανως απο τη στιγμη που δεν τις γνωρίζω δεν ειχα λογο να τις απαξιώσω.Αλλά εχω καθε δικαιωμα να κάνω κριτική σε μια κατάσταση που γινεται ολο και πιο νοσηρη και διεφθαρμένη.Και θα πρέπει επίσης να αντιληφθείτε οτι το παρελθόν ειναι κομμάτι αυτου του συστήματος ,οπότε αναλαμβάνοντας ευθυνη γι αυτο ,αναλαμβάνετε και ευθυνη για την ιστορία του και το παρελθόν του.Οχι ως πρόσωπο (Σοφιανίδης) αλλά ως ιδιότητα (φοιτητής-συνδικαλιστής).Το Πανεπιστήμιο δεν προκύπτει απο παρθενογέννεση με κάθε γενιά.Λυπάμαι, αλλά οι ευθύνες σας ειναι οντως μεγαλύτερες.
Και θα γινουν πολύ πιο βαριές αν οποτεδήποτε επιχειρεί κάποιος να ανοιξει αυτο το θέμα αντιμετωπίζεται περίπου σταλινικά ή απλοϊκά.
Για τις ευθυνες των κυβερνησεων ή του τρόπου εισαγωγής δεν εχω καμμία αμφιβολία (ιδιως τα τελευταία χρόνια)αλλά απο την άλλη πλευρα ποιός ειναι μεσα στα ΑΕΙ ο αξιόπιστος συνομιλητής;Οταν δεν υπάρχει ΕΦΕΕ και οταν τα περισσότερα πρυτανικά σχήματα ειναι αριστεροδέξια ,πειτε μου σας παρακαλώ:δεν τροφοδοτειται ετσι ο ιδιος μιζερος φαυλος κυκλος (που εζησα κι εγω το '80 ως φοιτητής) και που ζειτε κι εσεις σημερα;.Το οτι για π.χ οι φοιτητικές παρατάξεις εχουν εδω και μια 25ετία τα ιδια αιτήματα δεν σας λέει κάτι;
Για την κακη εικόνα της εφημερίδας που εργάζομαι δεν θα ζητησω ευθυνες στον αναγνώστη (εστω και αν ειναι...50άρης και δεξιός),αλλά θα ζητησω αυτο που κάνω και με εσας:Συζήτηση.Οχι με "πρέπει" και τσιριμόνιες αλλά με οσα περισσότερα μπορούμε πάνω στο τραπέζι.
Σας ευχαριστω για την υπομονή σας και για την ενδιαφέρουσα συζήτηση.



Αυτη άλλωστε ειναι και η δουλειά μιας εφημερίδας.

Άγγελος Γ. Σοφιανίδης είπε...

Δεν θεωρώ ότι μου απαντήσαατε στην ουσία των πραγμάτων αλλά κυρίως μείνατε στα επί προσωπικού που το πλούσιο λεξιλόγιο σας σας φέρνει σε πλεονεκτική θέση . . .

Δεν πειράζει νομίζω ότι θα συνεχίσουμε επί της ουσίας για κάποιο άλλο θέμα.

Καλή συνέχεια!!!

Άγγελος Γ. Σοφιανίδης είπε...

Δεν θεωρώ ότι μου απαντήσαατε στην ουσία των πραγμάτων αλλά κυρίως μείνατε στα επί προσωπικού που το πλούσιο λεξιλόγιο σας σας φέρνει σε πλεονεκτική θέση . . .

Δεν πειράζει νομίζω ότι θα συνεχίσουμε επί της ουσίας για κάποιο άλλο θέμα.

Καλή συνέχεια!!!