Δευτέρα, Ιανουαρίου 18, 2010

«Τις πταίει;»*

Πανεπιστήμιο Aθηνών: O ανδριάντας του Pήγα βρίσκεται δίπλα στο άγαλμα του μεγαλύτερου εχθρού του, του Πατριάρχη Γρηγορίου E΄, ενώ ο Kοραής κάθεται σκεπτικός όχι μόνο μπροστά στο άγαλμα του Πατριάρχη τον οποίο αποδοκίμαζε έντονα αλλά και μπροστά σε ένα πανεπιστήμιο που λέγεται «Kαποδιστριακό», δηλαδή που φέρει το όνομα ενός πολιτικού στον οποίο ο Kοραής αντιτάχθηκε με σφοδρότητα. Aυτές οι αντιθέσεις (όπως εύστοχα ανέλυσε η αείμνηστη καθηγήτρια του Παντείου Pένα Πατρικίου) όχι μόνο δεν εμπόδισαν, αλλά αποτέλεσαν και το υπόβαθρο μιας έννοιας γνωστής ως εθνική ταυτότητα. Tο βέβαιο είναι πως το ζήτημα της εθνικής ταυτότητας (ανα) γεννάται στην ελληνική κοινωνία κάθε φορά που η τελευταία περνάει κρίση, άσχετη εν πολλοίς με το ζήτημα της «ελληνικότητας». Aνακύπτει κάθε φορά που οι γενικότερες συνθήκες αναζωπυρώνουν στην Eλλάδα το δίλημμα «εκσυγχρονισμός ή παράδοση» αναπαράγοντας φοβίες που έχουν τις ρίζες τους στα μέσα του 19ου αιώνα.
Eκσυγχρονισμός και παράδοση βρέθηκαν σε θέσεις μάχης σε όλες τις κρίσιμες στιγμές του Eλληνικού Kράτους. Kαι πάντα, η συγκεκριμένη αντιπαράθεση ως υπόβαθρό της είχε τον «κίνδυνο» αλλοίωσης της εθνικής μας «ιδιαιτερότητας». Για να γίνει ένας τέτοιος μυθοποιημένος κίνδυνος πειστικός χρειάστηκε διαχρονικά να δαιμονοποιηθούν οι «ξένοι» ως οι αποκλειστικοί υπεύθυνοι των κατά καιρούς δεινών. Kάποτε ήταν οι Αγγλοι, μετά οι Pώσοι (πανσλαβισμός) μετά πάλι οι Αγγλοι, οι Aμερικανοί και τέλος η Eυρώπη και –πιο θολά– οι δυνάμεις της «νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης». Σήμερα, οι μετανάστες μετέχουν ως «ξένοι», άθελά τους και χωρίς την ουσιαστική συμμετοχή τους, στην επαναφορά αυτής της συζήτησης.

Η συνέχεια εδώ.

9 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ως προς την τοποθέτησή σας ότι "Aπό τον Εθνικό Διχασμό μέχρι τις μέρες μας η καχυποψία απέναντι στην αντιπροσωπευτική δημοκρατία πήρε διάφορες μορφές. Eσχάτως δε, με την παράκαμψη της αντιπροσωπευτικότητας μέσω δημοψηφισμάτων"... έχω να παρατηρήσω ότι είτε συνειδητά στρεβλώνετε σε εικονική την πραγματικότητα, είτε πάσχετε από πολιτική μυωπία. Διότι η μόνη "χειροπιαστή" πραγματικότητα των τελευταίων δεκαετιών, είναι η μέσω της αντιπροσωπευτικότητας απόλυτη παράκαμψη των δημοψηφισμάτων, η οφειλόμενη ούτε καν σε καχυποψία, αλλά σε ξεκάθαρη περιφρόνηση της εκ του λαού –υποτίθεται- πηγάζουσας εξουσίας. Κι’ όμως αυτήν την βαθύτατα αντιδημοκρατική αντίληψη, κάνοντας αντί διαίρεση πολλαπλασιασμό, την συσκευάζετε σε πλουμιστό περιτύλιγμα και μας την σερβίρετε ως παραβιαζόμενο αγαθό της καλής διακυβέρνησης. Φτάνει πια αυτό το εκσυγχρονιστικό κουτόχορτο της προβολής κάθε μεθόδου χειραγώγησης της λαϊκής κυριαρχίας, υπέρ του ετσιθελισμού των ελίτ ως δήθεν κάποιου διωκόμενου ιδανικού. Γι' άλλη μια μάσκα κοινοβουλευτικής δικτατορίας συζητάμε, όχι γι' αστεία.
Και για να μην καταφύγετε σε βολικές ευκολίες και σε βολικότερους αφορισμούς για το πού μπορεί πολιτικά να ανήκω ώστε να σας εναντιώνομαι, σας διευκρινίζω: μακριά από εμένα οι καρατζαφερισμοί και τ’ ακροδεξιά σαλτανάτια. Σεις όμως, και οι ομογάλακτοί σας, είσαστε που θρέφετε με τις εκσυγχρονιστικές πιρουέτες σας, αυτό το χρησιμότατο στο όλο σύστημα παράσιτο της δημοκρατίας, ώστε μετά μεγίστης ευκολίας να πετάτε στο σκουπιδαριό της ακροδεξιάς τον πάσα ένα δυσάρεστο και να ξεμπερδεύετε. Διότι σεις, και οι ομογάλακτοί σας, είσαστε που τον αφήνετε να έχει ενίοτε και δίκιο, όπως όταν εμμέσως (με την περί των μεταναστών συζήτηση) σας θυμίζει ότι το δημοψήφισμα αποτελεί θεμελιώδη μεν, πλην ανεφάρμοστη από τη μεταπολίτευση, διάταξη του Συντάγματος, την οποία και με το κρινόμενο σημείωμά σας δείχνετε πόσο περιφρονείτε. Συνεχίστε, αγαπητέ, οι ουρανοί είναι δικοί σας.

Γκαγκαβούζης-Gagavouzis είπε...

ΚΑΛΗΜΕΡΑ κ. ΚΑΜΠΥΛΗ!! ΕΙΣΤΕ Ο ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ ΠΟΥ ΕΓΡΑΨΕ ΕΝΑ ΑΡΘΡΟ ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ Μια άλλη ελληνοτουρκική (δια)μάχη
Tου Τακη Καμπυλη!! ΑΝ ΝΑΙ, ΕΧΕΤΕ ΠΑΡΕΙ ΕΝΑ ΚΕΙΜΕΝΟ ΔΙΚΟ ΜΟΥ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΘΕΜΑ; ΤΟ ΕΣΤΕΙΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΔΥΟ ΒΔΟΜΑΔΕΣ!! ΕΧΕΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ Ο ΤΡΟΠΟΣ ΠΟΥ ΤΟ ΣΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΤΕ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΤΣΙ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΜΕ ΜΑΣ!!
ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ

Καμπύλης Τάκης είπε...

Οι επιστολές παραλαμβάνονται από τη γραμματεία της διεύθυνσης της εφημερίδας και στο συντάκτη έρχονται πρός ενημέρωσή του μόνο αν έχει αποφασιστεί η δημοσίευσή τους. Τέτοια επιστολή σε μένα δεν έχει έρθει. Την αναζήτησα ,αλλά επίσης χωρίς επιτυχία.
Θέλετε να την ξαναστείλετε στο όνομά μου ώστε να φροντίσω (εισηγηθώ) τη δημοσίευσή της;

Ανώνυμος είπε...

Απάντηση στο άρθρο του κ. Καμπύλη: " H Δημοκρατία σε διαβούλευση; "

O κ. Καμπύλης στο άρθρο του στην εφημερίδα "Καθημερινή¨ (H Δημοκρατία σε διαβούλευση;) προσπαθεί μέσω ρητορικών ερωτήσεων , σοφιστειών και ιστορικών παραδειγμάτων μη έχοντα ουδεμία σχέση με την ελληνική πραγματικότητα σήμερα, να υποστηρίξει την άποψη του για την μη διεξαγωγή δημοψηφίσματος από τον ελληνικό λαό, για το ζήτημα της ιθαγένειας των μεταναστών που ζουν στην χώρα μας.

Πρώτα από όλα ξεκινάει με δύο ρητορικά ερωτήματα με τα οποία επιθυμεί να προκαταβάλλει θετικά τον μέσο άνθρωπο ως προς την άποψη που θα εκφράσει στην συνέχεια αφού αρχικά αυτός θα έχει συμφωνήσει με τον τρόπο που θέτει ο κ. Καμπύλης τα δύο πρώτα ερωτήματα ...

Ρητορικό ερώτημα Νο 1 του κ. Καμπύλη :

" Ερώτημα: Δύναται η πλειοψηφία των μελών μιας (δημοκρατικής) κοινωνίας να αποφασίσει την κατάργηση ενός ή περισσότερων (δημοκρατικών) δικαιωμάτων; Παραδείγματος χάριν την κατάργηση της ελευθερίας του Λόγου ή του συνεταιρίζεσθαι; "

Ρητορικό ερώτημα Νο 2 του κ. Καμπύλη:

" Eίναι δημοκρατική μια πολιτική οντότητα (π. χ. ένα κράτος) όταν κάνοντας χρήση της πλειοψηφίας μπορεί να περάσει από τη Δημοκρατία στην Tυραννία ή στην Oλιγαρχία; "

Απάντηση: Η απαίτηση της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού για την διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το ζήτημα της ιθαγένειας των μεταναστών ουδεμία σχέση έχει ούτε με την κατάργηση της ελευθερίας του λόγου (!) ούτε με την κατάργηση του "συνεταιρίζεσθαι" (!) όπως εσφαλμένα προσπαθεί να συνδέσει ο κ. Καμπύλης, ούτε καν συνειρμικά!

Ούτε επίσης η διεξαγωγή του δημοψηφίσματος αφορά την αλλαγή του πολιτεύματος από Δημοκρατία σε Ολιγαρχία(!) ή τυραννίδα (!!!).

Ανώνυμος είπε...

Απεναντίας με την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος ο ελληνικός λαός επιθυμεί να χρησιμοποιήσει το ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ του δικαίωμα να δικαιούται να έχει άποψη και να είναι ενεργός και συνειδητοποιήμενος πολίτης και όχι ΙΔΙΩΤΗΣ στα κοινωνικά δρώμενα του τόπου του, εκφέροντας την γνώμη του μέσω διαδικασιών που εξασφαλίζουν όχι μόνο την ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ αλλά και το ότι αυτή θα εισακουστεί ή έστω θα ληφθεί υπόψιν όπως άλλωστε αρμόζει σε μία ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ.

Σχετικά με αυτήν την παράγραφο:

" Mε λίγα λόγια δεν είναι αντίθετο με τις δημοκρατικές ιδέες να θέτουμε περιορισμούς στην εξουσία της πλειοψηφίας να προβαίνει σε πράξεις αντίθετες με τη λειτουργία ενός δημοκρατικού συστήματος. Αλλωστε, στην Ιστορία, τα μεγάλα λόγια περί δικαιωμάτων πολλές φορές χρησιμοποιήθηκαν μάλλον για να επιβάλουν τα συμφέροντα ομάδων προνομιούχων. "

Οι δύο πρώτες γραμμές της παραγράφου αυτής δεν περιγράφουν ένα δημοκρατικό καθεστώς. Περιγράφουν ένα καθεστώς "δημοκρατικού" συγκεντρωτισμού με βάση τον οποίο ότι συμφέρει την εξουσία βαφτίζεται "δημοκρατικό" και "προοδευτικό" και προωθείται ευρέως και με κάθε τρόπο στο κοινωνικό σύνολο προσπαθώντας να το επιβάλλουν στην κοινωνία ως κάτι όχι μόνο το αποδεκτό , αλλά ως κάτι το απαραίτητο (όπως με την προπαγάνδα περί της πολυπολιτισμικότητας και της αθρόας -λαθρο-μετανάστευσης ). Αντιθέτως οποιαδήποτε άποψη μπορεί να εκφράζει την λαική βούληση, αλλά αντιτίθεται στα σχέδια μίας μειοψηφίας προνομιούχων, βαφτίζεται "ακροδεξιά" , " άκρως συντηρητική" και "αντιδημοκρατική". Αυτό ισχύει και για την άποψη που εκφράζει ο κ. Καμπύλης για τους υποστηρικτές της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος για την ιθαγένεια των μεταναστών.

Κατά τα άλλα συμφωνώ μαζί του πως πολλές φορές μεγάλα λόγια περί δικαιωμάτων έχουν χρησιμοποιηθεί για να επιβάλλουν τα συμφέροντα προνομιούχων ομάδων .

Αυτό άλλωστε γίνεται και τώρα με μία πληθώρα απόψεων σαν τις δικές του από διάφορους αρθογράφους, πολιτικούς άνδρες και διάφορους άλλους, με εκτόξευση κατηγοριών περί "ακροδεξιάς" (!!!) ρητορείας περί δημοψηφισμάτων, προσπαθώντας να χρεώσει αυτήν την τακτική στην "ακροδεξιά" ώστε να την δαιμονοποιήσει και να πείσει τον μέσο άνθρωπο που διαβάζει το άρθρο του ότι για να το λένε οι "ακροδεξιοί" και να το υποστηρίζουν τόσο ενθέρμως, μπορεί και να έχει άδικο να πιστεύει πως πρέπει να γίνει δημοψήφισμα και αντιθέτως μπορεί να ισχύει η γνώμη του κ. Καμπύλη!

Ανώνυμος είπε...

Προσπαθεί δηλ. να πείσει όχι με βάση τον ορθό λόγο και την ρεαλιστική πολιτική αλλά με βάση την δαιμονοποίηση και την αλλοίωση οποιασδήποτε άλλης άποψης, με κριτήριο το ΑΠΟ ΠΟΥ προέρχεται και όχι αν αυτή καθ' εαυτή είναι ορθή ή όχι! Μία τελείως ΑΝΤΙΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ και ΑΝΤΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ "λογική".

Φυσικά ομιλούμε περί της τακτικής να δαιμονοποιείται μία άποψη με βάση τον φορέα που την εκφέρει και όχι με βάση τον ορθό λόγο.

Αλλά για να μην δίνονται λάθος εντυπώσεις δεν καπηλεύεται καμία "ακροδεξιά" την απαίτηση του ελληνικού λαού για διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

Διότι με αυτήν την λογική κ. Καμπύλη κατατάσσετε το 52% ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ του ελληνικού λαού στην " άκρα δεξιά " όπως δείχνουν τα αποτελέσματα δημοσκοπήσεων ακόμα και μετά την επανειλημμένη διεξαγωγή αυτών από τα καθεστωτικά ΜΜΕ με σκοπό να βγουν "με το τσιγκέλι" τα αποτελέσματα που αυτά θα ήθελαν. Σημειωτέον ότι αυτά τα αποτελέσματα βγαίνουν από δημοσκοπήσεις που με το περιεχόμενο των ερωτήσεων θέλουν να προκαταβάλλουν αρνητικά τον μέσο Έλληνα πολίτη ως προς το να απαντήσει αυτό που, παρόλα τα κωλύματα που αναφέρθηκαν παραπάνω, εκφράζει την πλειοψηφία του ελληνικού λαού, η οποία βροντoφωνάζει ΝΑΙ στην διεξαγωγή δημοψηφίσματος!!!

Επίσης τα εκλογικά ποσοστά καθώς και η δομή του σημερινού πολιτεύματος δεν δείχνουν ουδεμία υπεροχή ή έξαρση της " άκρας δεξιάς" κ. Καμπύλη ώστε να έχει αυτή την δύναμη να επιβάλλει τις απόψεις της στον ελληνικό λαό .

Μία απορία σχετικά με αυτό προτού συνεχίσουμε:

"Aυτή την καλυμμένη ακροδεξιά ρητορεία των δημοψηφισμάτων, με την οποία ακυρώνεται η ουσία της Δημοκρατίας, την ξαναζούμε στις μέρες μας με το θέμα της ιθαγένειας των μεταναστών."

Η ΕΛΒΕΤΙΑ είναι μία χώρα με "ακροδεξιό" καθεστώς που ακυρώνει την Δημοκρατία Κ. Καμπύλη?

Παραθέτουμε και μία δημοσίευση από την ιστοσελίδα Altermedia Hellas στο παρελθόν για να θαυμάσουμε πόσο "αντιδημοκρατική" και "ακροδεξιά" χώρα πρέπει να είναι αυτή η Ελβετία που διεξάγει τόσο συχνά δημοψηφίσματα.

Ανώνυμος είπε...

Πόσο κουραστικός ο κύριος Ανώνυμος.
Και με πολλά λάθη...
«μη έχοντα», «να προκαταβάλλει», «να επιβάλλουν», «να προκαταβάλλουν», «να επιβάλλει»...

Ανώνυμος είπε...

@11:55 πμ
Επι της ουσιας κανενα σχολιο κυριε; Ο,τι δε σας βολευει ειναι βαρετο και εχει λαθη. Γνωστη προοδευτικη συνταγη...

Ανώνυμος είπε...

@ 11:55 πμ

της μητρός σας, θα έλεγον, αλλά δεν
το λέγω.

________________


Φυσικά και τα δημοψηφίσματα, αγαπητέ ανώνυμε 8:45 πμ, είναι του πονηρού, έργα του σατανά και των ακροδεξιών. Γι αυτό έδιωξαν και τον βασιλέα!

_________________________

Καμπυλάκο είσαι τρέλα
με την κόκκινη φανέλα :-)