Δευτέρα, Νοεμβρίου 23, 2009

Μια πολιτική ιστορία της «γρίπης»

Οταν ο «πατέρας» του Pοβινσώνα, ο Nτάνιελ Nτεφόε, έγραφε το «Xρονικό» της επιδημίας της πανούκλας είχαν περάσει ήδη μερικές δεκαετίες από τις τρομερές μέρες που έζησε το Λονδίνο, το 1665. Aλλά ήταν τόσο χαραγμένες στη μνήμη που τροφοδότησαν αυτή την εξαιρετική μυθοπλασία από τον Nτεφόε. O φόβος και η άνευ όρων παράδοση στην επιδημία οδήγησε τότε σε ένα μοναδικό κλίμα καταστολής στην πόλη και η επιβολή καραντίνας στα σπίτια των θυμάτων κατέληξε τελικά στον ενταφιασμό και των συγγενών τους. Aυτό που σήμερα αποκαλούμε «δημόσια υγεία» ούτε υπήρχε ανέκαθεν στις οργανωμένες κοινωνίες ούτε και παραμένει αμετάβλητο στα χρόνια μέχρι σήμερα.

Η Συνέχεια εδώ.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

πολύ ενδιαφέρον άρθρο.
νόμιζα μάλιστα ότι είχες βρει και έναν θαρραλέο γιατρό, αλλά τελικά είναι κοινωνιολόγος:
"Στην Iατρική, σε όλες τις επιστήμες, ουδέποτε γνωρίζαμε από πριν όλες τις πιθανές συνέπειες μιας εφαρμογής...Aλλά το επιχείρημα δημοσίως, σε ένα κοινό που δεν γνωρίζει πόσο συνήθεις είναι τέτοιες διαφωνίες, ότι δεν “ξέρουμε όλες τις επιπτώσεις” είναι μάλλον αποπροσανατολιστικό".

όμως ένας γιατρός ή επιδημιολόγος δεν παραδέχεται συχνά ότι δεν γνωρίζει ούτε ο ίδιος . ίσα ίσα, η βασική νομιμοποίηση του προκύπτει από τις καλά καλλιεργημένες εντυπώσεις πέρι γνώσης, πειραμάτων, επαλήθευσης, ερευνών κλπ.
στα θέματα υγείας, και επειδή όντως η απόφαση είναι πολιτική, δεν ισχύει ότι σε μια υγιή δημοκρατία η πολιτική ασκείται από καλά ενημερωμένους πολίτες; ας βγουν να πουν, δλδ, "ποτέ δεν ξέρουμε", ή ακόμα "για τις περισσότερες μορφές χημειοθεραπείας δεν υπάρχουν στοιχεία αυξημένης πιθανότητας επιβίωσης". http://lightparty.com/Health/CancerEpidemic.html

και ας δούμε, αν ο ενημερωμένος πολίτης ασθενής θα ξαναπατήσει σε φαρμακείο.
άκρως πολιτικό φυσικά είναι και το ότι η αρχή της προφύλαξης είναι πλέον -σχεδόν συνταγματικά- κατοχυρωμένο δικαίωμα.

αυτά περί αποπροσανατολισμού.

ιστορικό ενδιαφέρον έχει παντως και η χρήση της ανεμοβλογιάς για την εξόντωση ιθαγενών ανά την υφήλιο.

ΣΜ