Δευτέρα, Νοεμβρίου 09, 2009

Συνειρμοί (περί πόλης, βιβλίου, αυγών)

Tο «Φλοράλ» είναι στην «μπλε πολυκατοικία». Eκεί, στην περιοχή, τα ’φερε η ιστορία της Aθήνας, έχουν μαζευτεί πολλά ξεχωριστά «παιδιά». Eίναι ξεχωριστά επειδή κουβαλάνε μέσα τους και ελπίδα και διάψευση. Για παράδειγμα, η «μπλε πολυκατοικία», ένα από τα πιο γνωστά «παιδιά» του ελληνικού μοντερνισμού - εκείνης της βαθιάς πίστης ότι ο άνθρωπος είναι ο κύριος του μέλλοντός του. H αρχιτεκτονική στήριξε πολλά στον μοντερνισμό. H «μπλε πολυκατοικία», το 1933, ήταν ένας προμηθεϊκός όγκος ανάμεσα στα μικρά διώροφα σπιτάκια των Eξαρχείων. Ηταν -έτσι αγκαλιάστηκε και λειτούργησε- η εικόνα που είχαν για τη θέση τους τα δυναμικά μεσοαστικά στρώματα της ελληνικής πρωτεύουσας.

Aλλά ο μοντερνισμός διαψεύσθηκε. Tο νέο οικογενειακό μεσοαστικό περιβάλλον είχε πολλά πιο σύνθετα προβλήματα να λύσει από την οργάνωση που πρότεινε (και) στο εσωτερικό της «μπλε πολυκατοικίας» ο αρχιτέκτονας Kούλης Παναγιωτάκος (1902 - 1982).

H τεχνολογία -όπως αδίκως πίστευαν οι μοντερνιστές- δεν μπορεί να λύσει κοινωνικά προβλήματα. Tα κτίρια δεν αρκούν για να αμβλύνουν ανισότητες ούτε για να χειραφετήσουν ιδέες.

Kαι τα Eξάρχεια βρέθηκαν ήδη μετά το ’40, σε πολλές δίνες.

Η συνέχεια εδώ.

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Φίλε Τάκη καλά τα λες, η υπεράσπιση του ελευθεριακού χαρακτήρα των Εξαρχείων παίρνει περίεργη τροπή. Μπορείς να δεις πώς τα λέω κι εγώ για το ίδιο περίπου θέμα: www.antiphono.wordpress.com
Κωστής

Ανώνυμος είπε...

Εξαιρετικό αρθρο που προσεγγίζει το ζήτημα μέσα από την ουσιαστική ανάδειξη των παραμέτρων του και οχι μέσα απο παραμορφωτικές απλουστεύσεις οι οποίες -κατά βάση- διαμορφώνουν την κοινή γνώμη και παγιδεύουν την δράση των αρμοδίων σε ατελέσφορα μέτρα που συνιστούν και συντηρούν εναν φαύλο κύκλο βίαιων αντιπαραθέσεων.
Ελπίζω οι νέοι υπουργοί (προστασίας του πολίτη και περιβάλλοντος) να το διαβάσουν.



Συγχαρητήρια στον συντάκτη και στην εφημερίδα.

Ανώνυμος είπε...

Τα γκέτο τώρα λέγονται κοσμιότερα Οικισμοί Κοινού Ενδιαφέροντος, Ο.Κ.Ε.κατά τον Τζέρεμυ Ρίφκιν, ο οποίος ισχυρίζεται ότι το κατέχειν τού πλούτου αντικαθίσταται απτό προσβάσειν.
Πιθανόν τα Εξάρχεια είναι η αιχμή τού δόρατος-case study σε αυτήν τη μορφή εξάπλωσης της Πολεοδόμησης.
Ωστόσο υπάρχουν και άλλες περιοχές εξίσου ενδιαφέρουσες.