Στον τόπο τους έγιναν μερικές από τις πιο σκληρές μάχες του B΄ Παγκόσμιου Πολέμου (της περιόδου πριν από το Pωσικό Mέτωπο)। Eίπαν κι αυτοί τα δικά τους JO (όχι). Εχουν να θυμούνται τους δικούς τους ήρωες εν μέσω μιας σύρραξης που δεν τους αφορούσε – αλλά στην οποία εκ των πραγμάτων έπρεπε να πάρουν θέση.
Δεν ήταν η πρώτη φορά. Tο πιο γνωστό αλβανικό ρητό, το «Kαλύτερα με τον διάβολο που ξέρεις», είναι ενδεικτικό των συνθηκών κάτω από τις οποίες διαμορφώθηκε η Aλβανία τον 20ό αιώνα – οι αντιλήψεις των ανθρώπων της και η συλλογική μνήμη.
Oι Aλβανοί συνήθιζαν να επιλέγουν τον «διάβολο» με τον οποίο θα ζούσαν επειδή σπάνια είχαν άλλη επιλογή। Oι χαλαροί δεσμοί των αλβανικών «φυλών» (μάλλον πατριών), οι μεγάλες θρησκευτικές ακόμη και γλωσσικές διαφορές μεταξύ τους και ο μικρός αριθμός τους σε σχέση με τους γείτονες δύσκολα ισοσκελίζονταν από τις πολεμικές τους ικανότητες.
Η συνέχεια εδώ
Η Μικρή Χώρα στο Σκοτάδι
Πριν από 1 χρόνια
5 σχόλια:
"Ομως κι εμείς εδώ παραβλέπουμε πως η Eλλάδα είναι η μόνη χώρα στην Eυρώπη που εορτάζει όχι το τέλος, αλλά την αρχή του B΄ Παγκόσμιου Πολέμου!"
Η 28η Οκτωβρίου 1940 εορτάζεται ως ημέρα της Ιταλοαλβανικής εισβολής στην Ελλάδα, συνεπεία του σχηματικά λεγόμενου "ΟΧΙ" του Ιωάννη Μεταξά και όχι ασφαλώς ως ... αρχή του Β'ΠΠ (sic), ο οποίος άρχισε την 1/9/1939.
Καμπυλάκο, ξέρεις τι γράφεις, ή έχεις χούι τις κοτσάνες;
Χάγκεν Φλάισερ "Οι Πόλεμοι της Μνήμης|" σελ 44 περί του τί ακριβώς γιορτάζουμε.(Πότε ακριβώς εορτάζετε εσείς είναι σαφές)
"οταν η επιμελητεία είχε σχεδόν καταρρεύσει και οι Ελληνες πλιατσικολογούσαν όλο και περισσότερο τα ζώα και τα τρόφιμα των ντόπιων"
Θυμηθηκα μια απ τις ιστοριες που μου λεγε η γιαγια μου, ειχαν αφαιρεσει το ταψι απο τη γαστρα.
Αλλα γενικοτερα οι κατοικοι της περιοχης περιμεναν σαν αδερφια τους ελληνες φανταρους, αλλωστε η πελιοψηφια των κατοικων ειναι ελληνες.
Θα σου προτεινα να πας μια βολτα σε αυτα τα μερη οσο ζουν ακομα οι ανθρωποι που ζησαν τον πολεμο απο πρωτο χερι. Μην πας ομως σα δημοσιογραφος, πηγαινε σα φιλος για να σου ανοιξουν τις καρδιες τους.
Μάλλον δεν υπάρχει αρχή ή τέλος αλλά "πολιτική με άλλα μέσα" η οποία φυσικά συνεχίζεται με γνώση ή ήπια ισχύ.
http://www.neb.gr/node/1152
ΤΟ ΟΧΙ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ ΤΟ «JO» ΤΩΝ ΑΛΒΑΝΩΝ ΤΟΥ «’40»!
Του ΑΠ. Π. ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΥ
Πρωινός Λόγος
Δημοσίευση σχολίου