Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 07, 2009

O Στάλιν ζει…

Φέτος συμπληρώνονται 130 χρόνια από τη γέννηση του Ι. Β. Στάλιν - αν και πολλοί βιογράφοι του υποστηρίζουν ότι η πραγματική χρονολογία γέννησής του δεν ήταν η 21/12/1879 αλλά η 8/12/1878. Δεν είναι το μόνο στοιχείο πάνω στο οποίο διαφωνούν βιογράφοι και ιστορικοί, όσοι τέλος πάντων προσπαθούν να δώσουν μία ή περισσότερες εξηγήσεις στο «φαινόμενο» που ονομάστηκε «σταλινισμός».

Παρότι Στάλιν και «σταλινισμός» έχουν πλέον καταχωρηθεί στις μαύρες σελίδες της δημόσιας ιστορίας, εντούτοις ακόμη και στη Ρωσία, την τελευταία δεκαετία καταγράφεται ένα μικρό αλλά υπαρκτό κύμα «νεο-σταλινισμού»। Το 2005 σε έρευνα κοινής γνώμης στη Μόσχα, το 47% υποστήριξε πως «ο Στάλιν ήταν μια σπουδαία προσωπικότητα». Αντίστοιχες απαντήσεις συναντά κανείς -σε πολύ μικρότερα ποσοστά- και σε άλλες κοινωνίες. Εσχάτως δε και στην ελληνική μέσω του ΚΚΕ.

Ολόκληρο το άρθρο εδώ


3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Εκτός από τον Στάλιν της ΕΣΣΔ και τον Στάλιν της Παπαρήνα, ο Στάλιν των άλλων, καθώς σταλινικά χαρακτηριστικά υπάρχουν σε πολλές οργανώσεις και κόμματα και συστήματα διακυβέρνησης. Η προσωπολατρεία και ο προσωποκεντρισμός ευρύτερα δεν είναι εκδηλώσεις μόνο του ορίτζιναλ σταλινισμού, έτσι δεν είναι; Το ίδιο και η χειραγώγιση των μαζών (του λαού το λένε, για να φαίνεται ωραίο).
Πάντως είναι εντυπωσιακά τα ποσοστά αποδοχής του Στάλιν και στη σημερινή Ρωσία και μεταξύ των νέων.

Ανώνυμος είπε...

Κάτι ξέφυγε προηγουμένως, γι'αυτό επαναλαμβάνω ορθά το σχόλιο:

Εκτός από τον Στάλιν της ΕΣΣΔ και τον Στάλιν της Παπαρήνα, υπάρχει και ο Στάλιν των άλλων, καθώς σταλινικά χαρακτηριστικά υπάρχουν σε πολλές οργανώσεις και κόμματα και συστήματα διακυβέρνησης. Η προσωπολατρεία και ο προσωποκεντρισμός ευρύτερα δεν είναι εκδηλώσεις μόνο του ορίτζιναλ σταλινισμού, έτσι δεν είναι; Το ίδιο και η χειραγώγιση των μαζών (του λαού το λένε, για να φαίνεται ωραίο).
Πάντως είναι εντυπωσιακά τα ποσοστά αποδοχής του Στάλιν και στη σημερινή Ρωσία και μεταξύ των νέων.

Ανώνυμος είπε...

Από τον "Πολιτισμό", τώρα το γυρίσαμε στον... "Σταλινισμό, σύμφωνα με το παραδοσιακό έθιμο:¨"Ο,τι δηλώσεις, είσαι"!

Η "φαγούρα" με τον Στάλιν (τρίτος στην Ρωσία, στον πρόσφατο διαγωνισμό "επιφανών Ρώσων" , παρά τις κομπίνες των οργανωτών!) δεν είναι τυάία, γι' αυτό και επιστρατεύονται όλοι οι "διαθέσιμοι".

Αντί να σχολούνται με τα σημερινά χάλια (όχι μόνο της Ρωσίας...), μας ζαλίζουν με την δεκαετία του 1930. Αξιος ο μισθός τους...