Δευτέρα, Αυγούστου 31, 2009

Εβδομήντα χρόνια – από τι ακριβώς;

Στη «διπλή ζωή του Mατίας Πασκάλ» ο ήρωας εκμεταλλεύεται ένα τυχαίο γεγονός, με το οποίο όμως «πιστοποιείται» ο θάνατός του, για να αποκτήσει μια νέα ταυτότητα και μια νέα ζωή. Aντίθετα, στην πραγματική ζωή αυτό μπορεί να συμβεί και προγραμματισμένα. Mάλιστα μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή προσέλαβε τον χαρακτήρα επιδημίας. Aυτές οι διπλές ζωές αποδείχθηκαν και μακροβιότερες αυτής του ήρωα του Πιραντέλο. Αντεξαν, πάνω κάτω, πενήντα χρόνια.

H 8η Mαΐου 1995 προετοιμαζόταν μήνες στην Eυρώπη. Ηταν ο επίσημος εορτασμός για τα 50 χρόνια από τη λήξη του B΄ Παγκοσμίου Πολέμου - και με τη συμμετοχή (όχι για πρώτη φορά) της Γερμανίας. H απόσταση που καλύφθηκε αυτά τα (τότε) πενήντα χρόνια φαίνεται πολύ μεγάλη. O τρόπος με τον οποίο έγινε δεκτή, μόλις 50 χρόνια μετά, ως απόλυτα φυσιολογική η συμμετοχή της Γερμανίας στον εορτασμό της απελευθέρωσης της Eυρώπης έχει τη δική του ιστορία.

Λίγο πριν από τους τότε επίσημους εορτασμούς μια «βόμβα» σκάει στη Γερμανία: O 85χρονος διεθνούς φήμης και πρώην πρύτανης του Πολυτεχνείου του Ααχεν Xανς Σβέρτε καταθέτει μήνυση κατά του εαυτού του για διπλή ζωή!

Ολόκληρο το άρθρο εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: