Τρίτη, Ιουνίου 30, 2009

Mία γλώσσα χωρίς μία λέξη

Tου Τακη Καμπυλη

Oποιος σήμερα ανηφορίσει στα Eξάρχεια την Tσαμαδού, προς τα βόρεια και ανατολικά, πιθανόν να ακούσει από υπέργηρουυς κατοίκους της περιοχής συνομιλίες σε μία γλώσσα σαν αυτή για την οποία λίγα χρόνια πριν γιατροί κεντρικού αθηναϊκού νοσοκομείου σημείωναν στο βιβλίο κίνησης με αφορμή την εισαγωγή ηλικιωμένης ασθενούς με ελληνική ταυτότητα: «Aδύνατη η συνεννόηση στα ελληνικά» (από έρευνα του ιστορικού Λάμπρου Mπαλτσιώτη)।

Pήγας Φεραίος, Γεωργάκης Oλύμπιος, Θεόδωρος και Aλέξης Γρίβας, Γεώργιος Σίνας, Σίμων Σίνας, Nικόλαος Στουρνάρης, Γεώργιος Σταύρου, Iωάννης Kωλέττης, Kωνσταντίνος Zάππας, Γεώργιος Aβέρωφ, Σπυρίδων Λάμπρος, Eυάγγελος Aβέρωφ - Tοσίτσας, Aθηναγόρας ο A΄... Oλοι αυτοί Bλάχοι και η «άγνωστη γλώσσα» η βλάχικη। Oμως ποια είναι η ιστορία των Bλάχων; Tων συμπατριωτών μας; Ετυχε απλώς να μιλούν κάποια διαφορετική γλώσσα;

Ολόκληρο το άρθρο εδώ

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μεγάλη και σπουδαία εθνοτική φυλή οι Βλάχοι, ειδικά οι ευεργέτες τους έφτιαξαν τις υποδομές του ελληνικού κράτους εν μέρει, στην μεγαλύτερη μάχη για την συγκρότηση του.
Ομως άλλο είναι το ζήτημα με την προτεραιότητα σήμερα. Οι Βλάχοι δε γνώρισαν μεν φεουδαρχικό καθεστώς κατά συνέπεια ούτε και αστικό. Σαφώς η κτηνοτροφική δραστηριότητα είναι κατ' εξοχήν επινοητική δεξιότητα με θησαυρό γνώσεων ωστόσο υστερεί στην κατανόηση των αστικών θεσμών, τουλάχιστον όσον αφορά την μεγάλη ηλικία.
Μάλλον δεν είναι τυχαία η ενσωμάτωση των Βλάχων στον Ελληνισμό διότι όπως λες ο ίδιος είναι μέρος του Ορθόδοξου βιλαετιού της Οθωμανικής αυτοκρατορίας αλλά και συστατικά εθνικά στοιχεία κατά την περίοδο της Ενετοκρατίας και της Φραγκοκρατίας κατά τον 13ο αιώνα.
Προφανώς οι Βλάχοι προτιμούν το Οραμα του Φεραίου από αυτό του Ναπολέοντα, αλλά η οξυδέρκεια τους τούς ωθεί να μήν ολιγορήσουν και μείνουν αδρανείς, όπως και δεν έμειναν.
Ενώ έχουν αξιοσημείωτη ενωτική σημασία στα Βαλκάνια ωστόσο στερούνται παρουσίας στην Μικρά Ασία το οποίο θεωρείται αδυναμία στις πολιτικές εξελίξεις δοθέντος ότι η Ελληνική Χερσόνησος είναι μίγμα αξεδιάλυτο των προαναφερθέντων ιστορικογεωγραφικών χρονοτόπων.

Unknown είπε...

http://www.vlahoi.net/content/view/257/109/

Christos D. Katsetos, MD, PhD, FRCPath
http://www.drexelmed.edu/Home/AboutOurFaculty/ChristosKatsetos.aspx

Ανώνυμος είπε...

Aν συμφωνεί κανείς με την Αρμστρόνγκ, τότε τίθεται το ζήτημα της Μυθοπλασίας του Γαβρά στην διαφημιστική ταινιούλα για το Μουσείο.
Το ερώτημα είναι αν ο Γαβράς τα εννοεί η ρητορεύει.