Δευτέρα, Οκτωβρίου 08, 2007

Ντόμπρο, ιντόιντι Γκέρτσκι

Ντόμπρο» σημαίνει καλώς, «ντα» σημαίνει ναι και «νε» σημαίνει όχι. Δεν χρειάζονται περισσότερες λέξεις στους Ελληνες όταν περνάνε τα σύνορα για την Μπίτολα, το παλιό Μοναστήρι. Ούτε χρόνο χρειάζονται. Με την αστυνομική ταυτότητα περνούν σε λίγα λεπτά στη FYROM.

Κάθε Τρίτη έχει το μεγάλο παζάρι. Από τα γύρω χωριά σλαβόφωνοι, τουρκόφωνοι και αλβανόφωνοι φέρνουν τα προϊόντα τους στην πόλη των 84.000 κατοίκων και περιμένουν τους Ελληνες.

«Προσέξτε», λέει μια ηλικιωμένη κυρία από τη Φλώρινα. «Στο δικό μας τελωνείο ψάχνουν για σταφύλια και πιπεριές. Αν βρουν, στα παίρνουν.» «Μπα», λέει μια άλλη κυρία από το Νυμφαίο. «Εμείς ερχόμαστε με τουριστικό πούλμαν και δεν μας ψάχνουν. Κάθε βδομάδα μας βλέπουν, αλλά είναι καλά παιδιά».
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ

1 σχόλιο:

Epikouros είπε...

Διάβασα το άρθρο σου στην Καθημερινή και μάλιστα έγραψα ένα post όπου αναφέρομαι και σε αυτό, μεταξύ άλλων σχολίων για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων. Αν επιθυμείς μπορείς να το διαβάσεις και να μου απαντήσεις στην απορία που εκφράζω. Δεν ήξερα ότι έχεις blog - μόλις τώρα το είδα και σου γράφω. Καλή συνέχεια.