Κυριακή, Απριλίου 16, 2006

Άνθρωποι των 150 ευρώ

ΣΤΗΝ APXH ο Αχιλλέας και ο Ραμίζ φοβήθηκαν. Μετά έβαλαν τα γέλια. Γέλαγαν για ώρα με την ψυχή τους. H αυτόματη πόρτα του σούπερ μάρκετ στα Γιάννινα εκτόνωσε την ένταση των προηγούμενων ημερών. Ο Ραμίζ φοβόταν να μπει. Δεν καταλάβαινε τη λειτουργία της πόρτας. Πίστευε πως ήταν μόνο για Έλληνες, δεν θ' άνοιγε σε Αλβανούς. Γι' αυτό και στάθηκε πίσω από μια ηλικιωμένη, κόλλησε επάνω της και σχεδόν την έσπρωξε μη και κλείσει η πόρτα και τον χτυπήσει. Το έλεγε και το ξανάλεγε μετά το πάθημά του και γελούσαν όλοι μαζί.

Μάρτιος 1991. Ο Αχιλλέας στα 35 του είναι από τους πρώτους που μπαίνουν στην Ελλάδα.

Διαβάστε ολόκληρο τό αρθρο εδω

15 σχόλια:

---. είπε...

Οφείλω ένα ευχαριστώ. :)

Καμπύλης Τάκης είπε...

Να εισαι καλά.

Ανώνυμος είπε...

Wreo arthro apo ta Tirana..

O gios tu Arxilea!!

Ανώνυμος είπε...

Ένα από τα καλύτερα κείμενα για τις ταλαιπωρίες των αλλοδαπών συμπολιτών μας από την ανάλγητη γραφειοκρατία και, δυστυχώς, όχι μόνο. Θερμά συγχαρητήρια.

Ανώνυμος είπε...

ΑΛΕΧ

Κωστής Γκορτζής είπε...

Τάκη, γλαφυρή, όπως πάντα, η περιγραφή, ρεαλιστική αλλά και με διάχυτη τη συναισθηματική φόρτιση.
Η ουσία, όμως, βρίσκεται στο τελευταίο σχόλιο Κομίνη:
Τα σε παρένθεση δικά μου:
«H ελληνική Πολιτεία αντιμετώπισε αρχικά τους μετανάστες ως ένα προσωρινό πρόβλημα ελέγχου, αστυνομικού χαρακτήρα. (Μπορούσε να τους αντιμετωπίσει αλλιώς; Εδώ δεν μπορεί να προβλέψει πόσο θα πάνε οι ντομάτες στη λαϊκή αύριο, θα μπορούσε να προβλέψει τις επιπτώσεις από την πτώση του Χότζα, τη διάλυση της ΕΣΣΔ και της άρσης του εμπόλεμου με τη γείτονα;) Ακόμα και σήμερα δεν έχει κατορθώσει να χαράξει μεταναστευτική πολιτική, (γιατί έχει χαραχτεί καμμιά συγκεκριμένη εθνική πολιτική;) με αποτέλεσμα να διαιωνίζεται η παράνομη μετανάστευση και το συναφές κύκλωμα εκμετάλλευσης (αετονύχηδες δικηγόροι και νοσοκομειακοί γιατροί, ταξιτζήδες κ.λπ.). (Το ίδιο συναφές κύκλωμα εκμεταλλεύεται τους υποψήφιους φορτηγατζήδες, ταξιτζήδες και άλλες συμπαθείς τάξεις και όχι μόνο τους μετανάστες.)H κοινωνική ένταξη των μεταναστών δεν θα επιτευχθεί, εάν δεν χορηγηθεί μόνιμο καθεστώς διαμονής σε όσους έχουν αναπτύξει ισχυρό δεσμό με τη χώρα διαμένοντας επί μεγάλο χρονικό διάστημα σε αυτήν·(με τις συνθήκες που περιέγραψε ο Αχιλλέας, δηλαδή;). ιδίως στη «δεύτερη γενιά» μεταναστών. (αυτό θα έπρεπε να είναι αυτονόητο)

Ευτυχώς, η κοινωνική πραγματικότητα της μόνιμης εγκατάστασης των μεταναστών στη χώρα, σε συνδυασμό με την κοινοτική μεταναστευτική πολιτική, δημιουργούν τις προϋποθέσεις της κοινωνικής ένταξης».(άρα ευτυχώς που "πρόβλεψαν" οι Ευρωπαίοι και για μας; Λίγο χλωμό το βλέπω γιατί αυτά που προβλέπονται ΤΩΡΑ στην Αγγλία, Γερμανία, σε λίγο Γαλλία και Ιταλία δεν θα είναι καθόλου σύμφωνα με με τη μεταναστευτική πολιτική που εσύ, εγώ και πολλοί άλλοι θα ήθελαν να επικρατήσει διεθνώς!)

Τις ευχές μου για καλό ΠΑΣΧΑ σε σένα και στους φίλους του μπλογκ σου. Ακόμη και στον ...γιό του Αχιλλέα από τα Τίρανα!

Καμπύλης Τάκης είπε...

Αγαπητε ημίαιμε διαφωνω:Η ουσία βρίσκεται στις συνθηκες ζωής.Που εχουν ονομεταπώνυμα.Η παρατηρηση και η ανάλυση καλές ειναι και καλό κανουν.Αλλα επιτέλους οι δομές και οι θεσμοί κληρωνουν για ανθρωπους.Η ουσία φίλε ημιαιμε βρισκεται στη φράση του Αχιλλέα "για την κατάθλιψη και τα ξεσ΄πάσματα".
Καλό πάσχα

Κωστής Γκορτζής είπε...

Και το σχόλιό σου Τάκη γεμάτο συναισθηματική φόρτιση (δεν είναι κακό αυτό). Αλλά εγώ αυτή τη συναισθηματική φόρτιση την έζησα στην πράξη. Σε μικρότερη διάρκεια αλλά με μεγαλύτερη επικινδυνότητα από αυτήν του Αχιλλέα. Τον καταλαβαίνω, λοιπόν, πολύ καλά.
"Οι δομές και οι θεσμοί κληρώνουν για ανθρώπους" Πόσο σωστό... Μόνο που οι δομές και οι θεσμοί βρίσκονται στα χέρια των πλέον ανίκανων ανθρώπων. Και με ευθύνη μας. Μη ζητάμε επομένως πολλά από αυτούς κι ας καταλάβουμε ότι αυτή η ανηλεής κριτική του "απρόσωπου" συστήματος είναι το άλλοθι της μη αυτοκριτικής μας για τις ευθύνες μας.
Υποκλίνομαι στην ευαισθησία σου. Εγώ σκληροπέτσιασα πια.

Καμπύλης Τάκης είπε...

Αν ειχες σκληροπετσιάσει δεν θα ησουν ημίαιμος αλλά ράτσας.

Κωστής Γκορτζής είπε...

:)

Ανώνυμος είπε...

Kai liga egrapses. Kalo Pasha, apo Tzeni pou vasanistike gia 7 hronia stin ellada. Tora kalitera alla pali diskola

Καμπύλης Τάκης είπε...

Προς Τζενυ:Αν μπορείς γραψε μου περισσότερα (ακόμη και στο mail/tkamp@dolnet.gr)
καλο πάσχα σε ολους

Ανώνυμος είπε...

Αυτά που λες πρέπει και να μπορείς (που ΔΕΝ μπορείς) να τα αποδείξεις.
Τόσα πολλά παραμύθια δύσκολο να τα βρεις σε ένα blog. Φυσικά τα ΝΕΑ
δεν είναι καμιά έγκυρη, αλλά διαπλεκόμενη εφημερίδα που κάνει τα πάντα για να αποδείξει ότι όλοι οι Έλληνες είναι ρατσιστές. Για να μας πει κάποιος, πώς ο ταλαίπωρος Αχιλλέας (που δεν είχε μία) ξόδεψε μια περιουσία σε διάφορα έξοδα
και λαδώματα ?
Καλή η προσπάθεια, αλλά δεν θα πάρω…

Καμπύλης Τάκης είπε...

Προς niklas.Σε ζηλευω.Ειλικρινά...Ισως το ιδιο και η Τζένυ(δες σχόλιο παραπάνω)ισως και ο Αχιλλέας.Τέτοια σιγουριά και δη αποενοχοποιητική δυσκολα βρίσκεις στις μερες μας.

Ανώνυμος είπε...

Ως φίλος αλλοδαπών κατά τα φοιτητικά μου χρόνια, έχω να καταθέσω ότι ακόμα και φοιτητές εγγεγραμένοι σε σχολές με υποτροφίες (υπ. Εξωτερικών, Παιδείας)κατά το μεγαλύτερο μέρος των σπουδών τους ήταν παράνομοι στην Ελλάδα (η αδεια παραμονής εκδιδόταν μετά απο 2 χρόνια για διάρκεια ενός έως τριών μηνών). Τα συγκεκριμένα άτομα που έτυχε να γνωρίζω ούτε να πάνε να δούνε τους δικούς τους μπορούσανε γιατί υπήρχε ο φόβος να μην τους επιτραπεί εκ νέου η είσοδος και να χάσουν μαθήματα, εξεταστικές κλπ...

Η ανικανότητα του νεοέλληνα στο μεγαλείο της!

Θερμά συγχαρητήρια για το άρθρο!!!