Κυριακή, Φεβρουαρίου 26, 2006

Ένας βράχος στα σύνορα (και στην Ιστορία)

MEXPI TO 1990 ελάχιστοι είχαν δει τα σύνορα. Απαγορευόταν. Οι πρώτοι τολμηροί το πλήρωσαν με τη ζωή τους. Εκτέλεση επί τόπου. Ο Χότζα αν πίστευε σε κάτι, ήταν στις ψευδαισθήσεις. Μερικές από αυτές αποδείχθηκαν δολοφονικές, όπως το κόλπο με τα συρματοπλέγματα. Στα περίπου 30 χιλιόμετρα από τα ελληνοαλβανικά σύνορα είχαν τοποθετηθεί, στα πεδινά σημεία, συρματοπλέγματα. Έτσι, όσοι κατάφερναν να περάσουν τα συρματοπλέγματα πίστευαν ότι είχαν βρεθεί στην Ελλάδα. Πενήντα μέτρα από τη μία και την άλλη πλευρά είχαν απλώσει άμμο για να διαπιστώνουν εύκολα οι περίπολοι τα ίχνη των φυγάδων.

Διαβάστε ολόκληρο το αρθρο εδώ...

11 σχόλια:

άστεγος είπε...

Υπήρξα φαντάρος στα ελληνοαλβανικά σύνορα.Άκουγα για άγριους ξυλοδαρμούς Αλβανών λαθρομεταναστών σε κάποια φυλάκια.Όταν ήρθε η σειρά μου να φύγω για τα μέρη αυτά ήταν η πρώτη και τελευταία φορά που κλαύτηκα στον λοχαγό σαν μαλάκας για να μείνω στο τάγμα.Δεν άντεχα τόση παραφροσύνη.Γενικά όμως ελάχιστοι προβληματιζόμασταν για τα γεγονότα αυτά.Και κει μου έγινε ένα πράγμα ξεκάθαρο: Ότι τα σχολεία που είχαμε πάει (η μεγάλη πλειοψηφία είχε τελειώσει ένα λύκειο) δεν μας ετοίμασαν σωστά.Δεν μας έμαθαν να λέμε όχι στην αδικία, δεν μας έμαθαν καν να αναγνωρίζουμε την αδικία...Λυπάμαι και μετανιώνω που προτίμησα να απέχω και δεν βοήθησα να αποτραπεί έστω και ένας ξυλοδαρμός.Αυτά.

άστεγος είπε...

Σημείωση: Δεν έχω καμία σχέση με τον συνονόματο Αντώνη που αναφέρεται στο άρθρο.

Καμπύλης Τάκης είπε...

Ο Αντωνης που αναφέρομαι ειναι μεγαλύτερος σε ηλικία και ζει στην Ελλάδα.Μια παράκληση:Μπορείτε να μιλήσετε λιγο περισσότερο για περιστατικά που ακούσατε;Αν θέλετε χρησιμοποιείστε το mail μου(tkamp@dolnet.gr).
Πάντως ουτως ή αλλως σας ευχαριστω για τη συμμετοχή σας.(και πολύ ωραιο το κείμενο για την αλλη πολιτική διάσταση της πτωσης του τειχους)

Ανώνυμος είπε...

ΟΜΕΡΤΑ!!!!

Roman είπε...

πολύ ενδιαφέρον άρθρο, επιτέλους βγαίνουν στην επιφάνεια κάποια πράγματα.

σε λίγες μέρες θα ξεκινήσω το βιβλίο του Γ. Μαργαρίτη,
"Ανεπιθύμητοι συμπατριώτες: Στοιχεία για την καταστροφή των μειονοτήτων της Ελλάδας", Εκδ. Βιβλιόραμα

Καμπύλης Τάκης είπε...

Βγαινουν Ρωμανέ;
Το βιβλίο του Μ. ειναι καλό ,αρκετα κάλό αν και σε μερικά σημεία μου δημιουργηθηκαν ερωτηματικά ως πρός την τεκμηρίωση.Διαβασέ το και τα ξαναλέμε

Κωστής Γκορτζής είπε...

Μια και ανέφερες "ερωτηματικά ως προς την τεκμηρίωση" (για το βιβλίο του Μ),
μήπως θα πρέπει, πριν να αποδίδουμε χαρακτηρισμούς όπως "Ελληνικό Αμπου Γκράμπι" να έχουμε απτά στοιχεία και όχι "άκουσα", "μου είπαν" ή "κάποιοι λένε ότι υπάρχουν και φωτογραφίες";
Μακάρι να είναι ψέμματα...Και υπερβολή που δεν μειώνει την ούτως ή άλλως συγκλονιστική περιγραφή και διάσταση.

Κωστής Γκορτζής είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Καμπύλης Τάκης είπε...

Ημίαιμε (παλι) σοφή η παρατήρησή σου.Ισως κι εγω δεν το εγραψα πολύ ξεκάθαρα.Για το ελληνικό "Αμπού Γκράϊμπ" υπάρχουν εκατοντάδες μαρτυρίες ολες σχεδόν απο μετανάστες και αρκετες εχουν δημοσιοποιηθεί απο δυο ή τρείς μη κυβερνητικές οργανώσεις(ανάμεσά τους το "Ελσίνκι" και η "Διεθνής Αμνηστία".
Τις θεωρω δεδομένες αφου δεν εχω στοιχεία για να τις αποδείξω ψευδείς-το αντιθετο.
Ωστόσο το ζητημα που θέλησα να βάλω ειναι αυτο που μονολεκτικά σχολίασε ο ανωνυμος.Την ομερτα στην ελληνική κοινωνία.Μας το φωνάζουν ,υπάρχουν στοιχεία και ονοματεπώνυμα αλλά εμείς σφυρίζουμε.

Κωστής Γκορτζής είπε...

Τάκη, διατηρώ τις επιφυλάξεις μου γιατί το γεγονός υπερβαίνει το επίπεδο του σοβαρού και ορίζεται ως άκρως επικίνδυνο.
ΚΑΝΕΝΑΝ όμως δεν μπορώ να καταδικάσω ως ένοχο χωρίς αποδείξεις. Και τα προφορικώς καταγγελλόμενα δεν είναι αποδείξεις. Και δεν μπορώ να θεωρήσω τα καταγγελλόμενα ως δεδομένα επειδή δεν έχω αποδείξεις για το αντίθετο. Αυτό κατά τη γνώμη μου θα ανέτρεπε κάθε έννοια δικαιοσύνης.
Επαναλαμβάνω, συγκλονιστικό το άρθρο, τόσο ως περιγραφή όσο και ως θέμα για προβληματισμό και έρευνα. Που ελπίζω κι εύχομαι να διαψεύσει τις φήμες και τους ισχυρισμούς.
Αμήν.

Ανώνυμος είπε...

Χρειαστηκε αυτη η συχρονη περιπετεια κυριως των γειτονων μας για να αποκαληφθει ενα απο τα διαφορα προσωπα της ελληνικης κοινωνιας-ισως το πλεον απεχθες.Αφου ο "αθλιος δυτικος κοσμος"μας ενεταξε με το ζορι στους κολπους του,βολεμενη μεσα στην αγκαλια του η ανωτερη φυλη μας,θεοσεβουμενη και υπερηφανη ανακαλυψε στο προσωπο του λαθρομεταναστη το...απολυτο κακο. Οσα αναφερονται στο αρθρο δεν περιγραφουν ολη την εκταση του δραματος αυτων των ανθρωπων.Ο πραγματικος εφιαλτης αρχιζει εντος των συνορων και αφορα την εκμεταλευση της εργατικης τους δυναμης απο τα νεα αφεντικα τον τιμιο ελληνα νοικοκοιρη,αυτο το συχαμενο και αμνημον υποκειμενο που μεχρι χθες επλενε πιατα στις ΗΠΑ ως λαθρομεταναστης ή δουλευε στις γαλαριες του Βελγιου και της Γερμανιας σαν τυφλοποντικας,ο γνωστος μαλακας που ακουει Καζατζιδη και νταλκαδιαζει.Η εκμεταλευση των εξαθλιωμενων σε ολο της μεγαλειο:12ωρη δουλεια σε αθλιες συνθηκες,μικρες προκαταβολες εναντι και οταν ερχοταν η ωρα της εξωφλησης εμπαιναν στο κολπο οι μπατσοι:επιχειρηση σκουπα,εξεφτελισμος,αγριο ξυλο και απελαση.Ελληνικο επιχειρηματικο πνευμα!Εχω την εντυπωση οτι θα χρειαστουν μερικες γενιες για να ουλοποιηθουν τα τραυματα απο τα βιωματα και τις εμπειριες αυτων των ανθρωπων.Η αλλη πλευρα αφορα την διαχειριση αυτου του ζητηματος τοσο απο αυτο που ονομαζουμε πολιτεια οσο και απο την αριστερα και το προοδευτηκαριο γενικοτερα.Στα προβληματα που προεκυψαν,ως συνεπειες της ανεξελεγκτης εισοδου οικονομικων μεταναστων στη χωρα (η οποια εγληματικοτητα κλπ) η αριστερα το μονο που ηξερε να κανει ηταν να πλειοδοτει σε προοδευτικοτητα αγνοωντας πεισματικα σε τι καταστασεις μπορει να οδηγηθει αυτη η μαλακισμενη κοινωνια.Ετσι μοιραια το "αναστατωμενο κοινωνικο θυμικο" ανελαβε να εκφρασει και να διαχειριστει εργολαβικα ο Καρατζαφερης,ο Ψωμιαδης και το καθε ειδους φασιστοειδες.Νομιζω οτι η τελευταια παραγραφος του αρθρου σας περικλειει οσα μπορουν να λαχθουν ή να αποσιωπηθουν για αυτη την συχρονη "εθνικη"ντροπη. ΑΣ