Σάββατο, Οκτωβρίου 01, 2005

Ο βασιλιάς Πύρρος και το «βλαχόμετρο»

H ΛΕΞΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ: Οι Αλβανοί. «Σ' αυτούς (τους Αλβανούς) - έγραφε η πρόωρα χαμένη ιστορικός E. Σκοπετέα - οι Έλληνες είχαν από τις αρχές ακόμη του 19ου αιώνα απονείμει την ελληνική ταυτότητα. (...) Χαρακτηρίζονταν ως είδος Ελλήνων, κάτι παραπάνω από αδελφός λαός» (από υποσημείωση σε κείμενο του Λ. Μπαλτσιώτη στο «H ελληνική μειονότητα της Αλβανίας»)

Διαβάστε ολο το αρθρο εδώ

2 σχόλια:

Καμπύλης Τάκης είπε...

δεν ειναι ακριβως -φιλε Πάνο-σχολιο στο κείμενο .Παρ' ολα αυτα ευπρόσδεκτος στη στηλη καθως και οι οργανωσεις που αναφέρεις.Πάντως για το θέμα που βάζεις χρειάζονται νομίζω περισσότερα επιχείρηματα .θα επανέλθω

Ανώνυμος είπε...

Εδώ στα Γιάννενα έχουμε μπλέξει με άρχοντες της πόλης που είναι επιεικά ακροδεξιοί. Πρόσφατα αναρτήθηκε και άγαλμα του Κωλλέτη (αρχηγού του Γαλλικού κόμματος) που ήταν γνωστός για τις παρακρατικές τακτικές του και την αγάπη του για την μοναρχία. Ακόμα και το βιβλίο της Ιστορίας 3ης Λυκείου τηρεί μία πολύ αυστηρή στάση απέναντι στον συγκεκριμένο πολιτικό.

Πιέσεις δεχόταν και ο νυν Πρ. της Δημοκρατίας, όταν ήταν βουλευτής, από διάφορους παράγοντες της πόλης που έχουν βλάχικες ρίζες (Μέτσοβο, Κεφαλόβρυσο, κτλ) για την ανάρτηση του συγκεκριμένου αγάλματος.

Η μεγάλη διαρκείας αποξένωση απο το κεντρικογενές κράτος μας έχει δημιουργήσει τάσεις (όπως και στη Φλώρινα ή την Καστοριά κ.α.) που εμείς οι νέοι αυτής της πόλης δεν νιώθουμε και ιδιαίτερα περίφανοι.

Αυτά από μένα