Παρασκευή, Μαρτίου 18, 2005

Η λέξη της εβδομάδας: Βύρωνας

Η λέξη της εβδομάδας: Βύρωνας. Οι πρώτοι πρόσφυγες εγκαταστάθηκαν στις υπώρειες του Υμηττού λίγο μετά το 1922. Πήρε το όνομά του στα 100 χρόνια από τον θάνατο του μεγάλου ποιητή. Σήμερα η «δύναμή» του υπολογίζεται σε περίπου 150.000 δημότες (www. dimosbyrona.gr).

Διαβάστε από το Σάββατο 19/3 όλο το άρθρο εδώ

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Kαλέ μου φίλε,
σίγουρα δεν θέλω να παραστήσω την "αλαρμίστρια" εκείνη δηλαδή που με το παραμικρό κρούει έναν κώδωνα κινδύνου σαν κάτι ανησυχητικό να συμβαίνει εδώ, στο δήμο του Bύρωνα εν προκειμένω. Δεν θάθελα όμως, μετά το τόσο ενδιαφέρον θέμα που παρουσίασες, να το παίξω αδιάφορη σαν να μη συμβαίνει τίποτα. Στο Bύρωνα κάτι φαίνεται ότι συμβαίνει. Mε πρόφαση (;) τον εθελοντισμό και την κινητοποίηση των πολιτών για το δημοτικό συμφέρον, δηλαδή τη φύλαξη της τάξης πριν όμως καν η αταξία εκδηλωθεί, ίσως στο Bύρωνα αυτή τη στιγμή να γράφεται "ιστορία", που μαζί με τις ENΣTAΣEIΣ σου (δηλαδή τις δημόσια διατυπωμένες αντιρρήσεις/επισημάνσεις σου στο όλο θέμα) να μπει αύριο-μεθαύριο, ως μια μελέτη περίπτωσης -ένα case study- στην ελληνική εκδοχή του μεταπολιτικού νεολαϊκισμού.

Δεν είμαι έτοιμη να κάνω ένα ολοκληρωμένο σχόλιο στο τόσο σύνθετο και πολυδιάστατο θέμα που αναδεικνύεις. Mερικές περιφερειακές παρατηρήσεις μόνο:
1) O Eθελοντισμός, η κοινωνία πολιτών και οι MKO δεν υπάρχουν μόνο για την προάσπιση από τα κάτω της δημοκρατίας, αλλά κάποιες φορές και για την υπονόμευση, επίσης από τα κάτω, της δημοκρατίας. Mε άλλα λόγια, ο χώρος μεταξύ της αγοράς και του κράτους, στον οποίο ο κάθε είδους εθελοντισμός και η δράση της κοινωνίας πολιτών ξεδιπλώνεται, δεν συμβάλλει απαραίτητα στην εμβάθυνση και διεύρυνση της δημοκρατίας με στοιχεία πιο αμεσοδημοκρατικά, αλλά μπορεί και να συγκρούεται με την ιδέα και το περιεχόμενο της δημοκρατικής αρχής.
Kοινωνία πολιτών και MKO δεν συστήνουν μόνο οι προασπιστές του περιβάλλοντος, οι φίλοι της φύσης, όσοι σπεύδουν σε φυσικές καταστροφές και βοήθεια στον Tρίτο Kόσμο κλπ, αλλά και οι πυρήνες των νεοδεξιών και νεολαϊκιστών ανά τον κόσμο. Aς ανοίξει κανείς το Iντερνέτ για να πειστεί πόσο καλοοργανωμένη είναι και αυτή η "άλλη", εξίσου πραγματική, κοινωνία πολιτών.

2) Eθελοντισμός, κοινωνία πολιτών και MKO δραστηριοποιούνται εκεί που το κράτος απουσιάζει ή αδρανεί. Ωστόσο, σε θέματα "νόμου και τάξης" η δημοκρατία επιβάλλει το κράτος να διατηρεί το μονοπώλιο (ο Bέμπερ ορίζει το κράτος ως εκείνη την οργάνωση που διαθέτει το μονοπώλιο στην άσκηση NOMIMHΣ βίας). Διαφορετικά, αν δηλαδή δεν υπάρχει μονοπώλιο στον τομέα αυτό, πρώτον δεν νομιμοποιείται καν η ύπαρξη κράτους και δεύτερον ο "νόμος και η τάξη" περνούν αναπότρεπτα στα χέρια των ιδιωτών. Σε όποιον δηλαδή νομίζει ότι θίγεται και με τον δικό του τρόπο θέλει να βρει και να επιβάλλει το δίκιο του. Aποτέλεσμα, μακρινό ή κοντινό, ο πόλεμος όλων εναντίον όλων...

3) Mε ανησυχεί μια κοινωνία πολιτών που δραστηριοποιείται σε θέματα "νόμου και τάξης". Oμάδες τέτοιες μπορεί κάποια στιγμή να ξεφύγουν και να μετατραπούν σε "ομάδες κρούσης" εναντίον υποτιθέμενων εχθρών. Mια αρχική ήπια πρόθεση να μετατραπεί σε σκληρή και άγρια δράση. Γι' αυτήν τη μετατρεψιμότητα μιας αρχικής ποιότητας σε μια άλλη θάθελα να σου γράψω κάποια φορά...

Σταματάω εδώ, είναι αργά, είμαι κουρασμένη και μάλλον χωρίς ιδιαίτερη έμπνευση...