«Eχουμε απολέσει τμήμα της εθνικής μας κυριαρχίας» επανέλαβε πρόσφατα και στον ίδιο δραματικό τόνο ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου. Kαι επειδή τα σύνορά μας είναι σταθερά και απαραβίαστα, πιθανότατα η «απώλεια εθνικής κυριαρχίας» να συσχετίζεται με τη λήψη των σκληρών μέτρων. Να υπονοείται με το σχόλιο του πρωθυπουργού ότι η κοινωνία μας δεν θέλει αλλά, δυστυχώς, τι κρίμα, της επιβάλλεται να τα πάρει. Mε λίγα λόγια, εμείς, αν ήμασταν εθνικά κυρίαρχοι, θα αποφασίζαμε και θα εφαρμόζαμε άλλη πολιτική στην κρίση – δηλαδή ποια;
Aυτό είναι το πρώτο πρόβλημα με τη συγκεκριμένη δήλωση. Tο δεύτερο πρόβλημα είναι πως η δήλωση θα ήταν ακριβής αλλά δέκα χρόνια πριν. Οταν έπρεπε να το συζητήσουμε το ζήτημα σχετικά με τα δημόσια οικονομικά μας, το ρόλο του δημόσιου τομέα και τη συμμετοχή μας στη ζώνη του ευρώ. «Kυριαρχία χωρίς νόμισμα δεν υπάρχει», συνήθιζε να λέει η Mάργκαρετ Θάτσερ και ώς ένα βαθμό, ειδικά στις μεγάλες κρίσεις, αποδείχτηκε διορατική.
Οταν εκχωρείς το νόμισμά σου, θα πει ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πειραιά Θοδωρής Πελαγίδης, εκχωρείς και κομμάτι της κυριαρχίας σου, των πολιτικών επιλογών που θα είχες πριν από το ενιαίο νόμισμα. «Δεν υπονοώ κάτι εναντίον της συμμετοχής μας στην Ευρωζώνη, το αντίθετο υποστηρίζω. Ομως, όντως, ήδη από τη συμμετοχή μας στην Ευρωζώνη, εκχωρήσαμε κάτι σημαντικό, το νόμισμά μας, αλλά αυτό γιατί το ανακαλύπτουμε σήμερα;»
Η συνέχεια εδώ
Η Μικρή Χώρα στο Σκοτάδι
Πριν από 1 χρόνια
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου