Δευτέρα, Νοεμβρίου 17, 2008

20 χρόνια μετά: αυτό το τείχος δεν έπεσε

τις 28 Αυγούστου 1789 γεννήθηκε η (σύγχρονη) Αριστερά. Ηταν οι Γάλλοι επαναστάτες που στην Εθνοσυνέλευση αρνήθηκαν την παραχώρηση δικαιώματος βέτο στον βασιλιά. (Προφανώς τότε γεννήθηκε και η νέα Δεξιά; Ουδείς ξέρει, ουδείς φαίνεται να έχει ασχοληθεί).
Αρκετά χρόνια μετά, κάποια πράγματα, αναπόφευκτα (;) είχαν ξεπεραστεί. Ενα κομμάτι της Αριστεράς στοιχίστηκε (-εται) πίσω από μια παρατήρηση ενός διάσημου πιανίστα (την υπενθυμίζει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο): Είναι άραγε οι αξίες της αγοράς τόσο δημοφιλείς; «Ο Sviatoslav Richter ισχυρίστηκε κάποτε, ότι το πρώτο κονσέρτο που έδωσε στις ΗΠΑ ήταν το χειρότερο της ζωής του. Οταν ρωτήθηκε «γιατί», έδωσε την εξής απάντηση: την ημέρα της παράστασής του έδειξαν μια τεράστια αίθουσα όπου υπήρχαν πολλά πιάνα ώστε να διαλέξει με ποιο θα έπαιζε. Του πήρε μερικές ώρες, αλλά σε όλη τη διάρκεια της παράστασης αναρτωτιόταν αν πράγματι είχε κάνει τη σωστή επιλογή, με αποτέλεσμα το παίξιμό του να μην ήταν το αναμενόμενο. Στη Μόσχα έπαιζε σε ένα μόνο πιάνο, όχι και τόσο καλό, αλλά έδινε πάντοτε τον καλύτερό του εαυτό. Τελικά, μας λέει ο Richter, η ποιότητα του πιάνου δεν είναι και τόσο σημαντική».
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ

24 σχόλια:

Αθήναιος είπε...

Ελπίζω, cheri, να αντιλαμβάνεσαι ότι αυτά αφορούν εσένα και κανέναν άλλον.Χαίρομαι πάντως που μια παραδοσιακά δεξιά εφημερίδα σου δίνει χώρο για αριστερή ψυχανάλυση.

Αθήναιος είπε...

Και σε πληρώνει κι από πάνω για να την κάνεις!!

Καμπύλης Τάκης είπε...

Είδες απόγνωση η Δεξιά; Ωστόσο είναι καλά ριζωμένη μέσα σας ε;

Αθήναιος είπε...

Είσαι τυχερός που δεν ζει η Βλάχου που είχε βίτσιο να παίζει με όλα τ'αριστερά πουλέν με τον τρόπο που τους άξιζε. Τη μια γραμμή που τους επέτρεπε να γράφουν στην Καθημερινή, την κέρδιζαν με πολύ ιδρώτα.

Δλδ έλεος. ΕΛΕΟΣ

Καμπύλης Τάκης είπε...

χαίρομαι για τις αναμνήσεις σου και τον ρομαντισμό με τον οποίο τις ανακαλείς...Ω ναι, χάλασε ο κόσμος.Που κρινολίνα και βεγγέρες.

Ανώνυμος είπε...

η δεξιά κι η αριστερά μάλλον δημιουργήθηκε στις "πλευρές" του αγγλικού κοινοβουλίου.
Στη Γαλλία η άπληστη επανάσταση στα 1900 τα παραδίδει όλα εξ ολοκλήρου στον υπερβασιλέα Ναπολέοντα με τη γνωστή φιλοπόλεμη συνέχεια.

Ανώνυμος είπε...

Υπάρχουν ακομη τα κρινολίνα και οι βεγγέρες. Δεν διαβαζετε Ελένη Μπίστικα;

Καμπύλης Τάκης είπε...

Τώρα κι εσεις ανώνυμε...

Ανώνυμος είπε...

γι' αυτό σας λέω...χίλιες φορές αριστερή ψυχανάλυση που δεν αφορά κανέναν(αν και μεταξύ μας διαφωνώ σ' αυτό) παρά δεξιά προπαγάνδα που απευθύνεται όπου απευθύνεται απολύτως ενοχλητικά.

Ανώνυμος είπε...

Βέβαια, ανάμεσα στην αριστερή ψυχανάλυση και το δεξιό κοσμικό τίποτα υπάρχει απλά και η ενημέρωση αφού μιλάμε για εφημερίδα...

Ανώνυμος είπε...

Προς τελευταίο ανώνυμο:
ουδέποτε στην ιστορία της δημοσιογραφίας υπήρξε ενημέρωση εν απουσία προσωπικού, ειδησεογραφικού σχολίου. Τα πράγματα είναι απλά: βάλλε λ.χ. δυο ανθρώπους που έχουν παρακολουθήσει ένα γεγονός, να σου το διηγηθούν και μετά σύγκρινε τις δυο μαρτυρίες. (Για να μην κουραστείς σου λέω πως) ο καθένας θα έχει δώσει έμφαση σε τελείως διαφορετικά σημεία της ιστορίας. Γιατί λοιπόν να εξαιρέσουμε απο αυτή την ανθρώπινη προσέγγιση της πραγματικότητας το δημοσιογράφο; Άσε που νομίζω πως επιλέγεις να διαβάσεις μια εφημερίδα (την καθημερινή στην συγκεκριμένη περίπτωση) ξέροντας πως τα σχόλια που θα διαβάσεις κινούνται σε ένα καθορισμένο ρεύμα. Και δεν νομίζω να επιλέγεις την κάθε στήλη μη γνωρίζοντας τι θα σου δώσει ο κάθε αρθρογράφος.(μη μου πεις δηλαδή ότι διαβάζοντας τις "ενστάσεις" περιμένεις να αποσπάσεις μια αγνή, λιτή και γυμνή πληροφορία γιατί θα σε πω τρελό/ή. Διαβάζεις τον κ. Καμπύλη γι' αυτό που θα πει ο ίδιος. Αν ήταν διαφορετικά θα είχες σταματήσει να τον διαβάζεις εδώ και καιρό)

Ή μήπως διαφωνείς. Άλλωστε η δημοκρατία στην ενημέρωση βρίσκεται στην πολυφωνία. Εσύ θ επιλέξεις αν θα διαβάσεις αριστερή ψυχανάλυση ή δεξιά αερολογία.

ο προτελευταίος ανώνυμος

Ανώνυμος είπε...

Αν ισχύει αυτό που λέτε, ότι δηλαδή: "Άσε που νομίζω πως επιλέγεις να διαβάσεις μια εφημερίδα (την καθημερινή στην συγκεκριμένη περίπτωση) ξέροντας πως τα σχόλια που θα διαβάσεις κινούνται σε ένα καθορισμένο ρεύμα"

τότε κανείς δεν παίρνει Καθημερινή για να διαβάζει τις αριστερές εμμονές του Παπακωνσταντίνου ή τις θρησκοληψίες του Ξυδάκη.

Ευτυχώς όμως, υπάρχουν και αναγνώστες σαν και μένα, που διαβάζουν με ενδιαφέρον απόψεις με τις οποίες διαφωνούν. Παρ'όλα αυτά όμως, δεν μπορώ παρά να συμφωνήσω με την άποψη ότι έχει αλλοιωθεί η φυσιογνωμία μιας ιστορικής εφημερίδας η οποία δεν ήταν υποχρεωτικό να αρέσει σε όλους όμως φαίνεται πως πληρώνει αρκετά καλά για να έχει μαζέψει όλη την αριστερή διανόηση που δεν γράφει ούτε λέξη χωρίς αμοιβή.

Θα μου επιτρέψετε να επιμείνω στην άποψή μου. Από τα δεξιά φληναφληματα μέχρι τις αριστερές εμμονές υπάρχει αρκετός χώρος για ψύχραιμη δημοσιογραφία.

Άλλωστε, αν δεν μας άρεσε η κυρία Μπίστικα, θα αγοράζαμε το ΠΑΡΟΝ. Δεν θέλουμε άλλο ένα ΠΑΡΟΝ με την επωνυμία "Η Καθημερινή".

Ανώνυμος είπε...

μάλλον παρερμηνεύσατε τα λεγόμενα μου.Σας συνιστώ να ξαναδιαβάσετε το σχόλιό μου, όπως και το εν λόγω άρθρο (αν έχω δίκιο ίσως αναθεωρήσετε για τις αριστερές εμμονές ή ενδέχεται απλά να μην το αποδεχθείτε).
είδατε όμως την ανάγκη της δεξιάς εφημερίδας να τα σκάει στους (κατά τα άλλα "ελιτιστές" σύμφωνα με τα λεγόμενα σας) αριστερούς δημοσιογράφους. Κάτι που μια αριστερή εφημερίδα σίγουρα δε θα έκανε (γιατί προφανώς δε θα είχε τα χρήματα).
Όσο για το ότι κανείς δεν παίρνει καθημερινή για να διαβάσει αριστερές εμμονές, νομίζω πως πρέπει να αναλογιστείς την επιτυχία της συγκεκριμένης στήλης (και στον παλαιότερο ελεύθερο τύπο, αν και μπορώ να πω πως η γραφή ήταν εφάμιλλης ποιότητας και ομολογουμένως δε μπήκα στον κόπο να αγοράσω την πλούσια εφημερίδα της κας Αγγελοπούλου). Στις θρησκοληψίες δεν θα αναφερθώ καθόλου (μίλησε έμμεσα για μένα το τελευταίο άρθρο του Καμπύλη).

Ανώνυμος είπε...

μάλλον παρερμηνεύσατε τα λεγόμενα μου.Σας συνιστώ να ξαναδιαβάσετε το σχόλιό μου, όπως και το εν λόγω άρθρο (αν έχω δίκιο ίσως αναθεωρήσετε για τις αριστερές εμμονές ή ενδέχεται απλά να μην το αποδεχθείτε).
είδατε όμως την ανάγκη της δεξιάς εφημερίδας να τα σκάει στους (κατά τα άλλα "ελιτιστές" σύμφωνα με τα λεγόμενα σας) αριστερούς δημοσιογράφους. Κάτι που μια αριστερή εφημερίδα σίγουρα δε θα έκανε (γιατί προφανώς δε θα είχε τα χρήματα).
Όσο για το ότι κανείς δεν παίρνει καθημερινή για να διαβάσει αριστερές εμμονές, νομίζω πως πρέπει να αναλογιστείς την επιτυχία της συγκεκριμένης στήλης (και στον παλαιότερο ελεύθερο τύπο, αν και δε μπορώ να πω πως η γραφή ήταν εφάμιλλης ποιότητας και ομολογουμένως δε μπήκα στον κόπο να αγοράσω την πλούσια εφημερίδα της κας Αγγελοπούλου). Στις θρησκοληψίες δεν θα αναφερθώ καθόλου (μίλησε έμμεσα για μένα το τελευταίο άρθρο του Καμπύλη).

9:33 πμ

Καμπύλης Τάκης είπε...

Προσπαθώ να καταλάβω αν υπάρχει καποιο ερώτημα -και αναφέρομαι στον ανώνυμο που ελπίζω ότι αναγνωρίζει ποιός είναι.
Ας αφήσουμε απέξω τους λαϊκισμούς του τύπου "επ αμοιβή" δεν οδηγούν πουθενά παρά μόνο εγκλωβίζουν αυτούς που τους παραθέτουν.Και ερωτώ:
Άραγε γιατί η διαφωνία συνοδεύεται(ακόμη) με προτροπή ιδεολογικής "καθαρότητας";
Όποιοι αναζητούν έναν δεξιό Ριζοσπάστη απλώς δικαιώνουν τους αναγνώστες του Ριζοσπάστη. Ευτυχώς ο κόσμος μας είναι πιό πολύπλοκος.

Αθήναιος είπε...

Σόρρυ που χαλάω την ωραία ατμόσφαιρα απλώς, μιας και εγώ άνοιξα το θέμα, θέλω να δηλώσω ότι χαίρομαι που μια δεξιά εφημερίδα γίνεται πεδίο ελεύθερης ανταλλαγής ιδεών. Κάτι τέτοιο δεν θα μπορούσε να συμβεί ποτέ σε αριστερή εφημερίδα.

Ανώνυμος είπε...

χαχαχα...
ως τελευταίος ανώνυμος έχω να δηλώσω πως η σύγκρισή σας αγαπητέ Αθηναίε φανερώνει πολλά...

Ανώνυμος είπε...

Ως ο πρώτος Ανώνυμος - που δεν έχει καμία άλλη καταχώρηση πέρα από την πρώτη "εξυπνάδα", οφείλω να αναγνωρίσω στην κα Μπίστικα τον αγώνα της - έστω τη συμπόρευση με τον αγώνα άλλων - για τις προσφυγικές πολυκατοικίες. Γι'αυτό και μόνο θα μπορούσα να της συγχωρήσω δύο ακόμα δεξιώσεις, ειδικά αν έχει και ολόσωμες φωτογραφίες της (αριστερής) Εύας Καϊλή.
Ελπίζω η γενιά μου να μπορεί να συνεχίσει να διαβάζει με το ίδιο ενδιαφέρον αλλά και την ίδια κριτική διάθεση τόσο την ιστορία της "Αριστεράς" όσο και τις δεξιώσεις και τις κριτικές chic εστιατορίων της "Δεξιάς", μέχρι επιτέλους να πάρουν σύνταξη ή να φύγουν σιγά-σιγά όσοι είχαν την ατυχία να μεγαλώσουν την περίοδο '44-'74 και κουβαλάνε τον αντίστοιχο θυμό μέσα τους.

Καμπύλης Τάκης είπε...

Νάσαι καλά βρέ Αθήναιε που συμφωνείς πως "δεξιές" εφημερίδες χρειάζονται αριστερούς δημοσιογράφους για να ανοίξουν διάλογο.

Ανώνυμος είπε...

ακριβώς Τάκη!!!

(μπορείς να "καυχηθείς" ότι τους προσφέρεις και αυτό και πιθανολογώ πως τα χρήματα που παίρνεις δεν το αποζημιώνουν!!!)


Ααα και κάτι άσχετο, γιατί δεν δημοσιεύεις και τα σαββατιάτικα άρθρα σου στο blog; Θα διευκόλυνε πολλούς.

Αθήναιος είπε...

Σιγά, βρε αγόρια. Σε λίγο θα μας πείτε ότι δίνετε τα μισθά στο κόμμα.

Καμπύλης Τάκης είπε...

Οκ θα το κάνω...
Αθήναιε ,αυτό να παραμείνει μεταξύ μας.Με την κρίση της πάνσοφης αγοράς (και την ισοτιμία του δολλαρίου με το ρούβλι) καταλαβαίνεις...

Ανώνυμος είπε...

βλέπω το προχωρήσαμε το θέμα!!!!
Μην ξεφεύγετε παιδιά...θα σας(μας) πάρουν χαμπάρι...

και προς ενημέρωση των ανήσυχων αναγνωστών η ισοτιμία ειναι στο 35,46540!!!
πάρε και κατάλαβε...


(Αθηναίε τι σε κάνει να υποθέτεις το φύλο των ανωνύμων σχολιαστών;)

Ανώνυμος είπε...

情色視訊,自拍,a片,色情遊戲,hi5,情趣,成人漫畫,plus論壇,a383,史萊姆,情色遊戲,自拍,臺灣情色網,嘟嘟情人色網,SEX,hi5 tv,我的遊戲口袋,嘟嘟成人網,85cc免費影城,情色視訊,情色文學,校園正妹牆,視訊做愛,成人影城,愛情公寓,ut聊天室,成人文章,A片,好玩遊戲,後宮電影,18成人,愛情公寓,性愛,A片,麗的色遊戲,情色a片,色情,玩美女人,同志色教館,痴漢論壇,視訊聊天室,我的遊戲口袋,6k聊天室,美女遊戲,色情影片,情色視訊,aio交友愛情館,情色文學,成人電影,遊戲區,情色遊戲,聊天室,伊莉論壇,校園正妹牆,尋夢園聊天室,台灣論壇,情色貼圖,情色論壇