Δευτέρα, Ιουνίου 09, 2008

«Aνοιχτές Πύλες» με στίχους και νότες

«O Xρόνης Aηδονίδης δηλώνει με ειλικρίνεια στην ιστοσελίδα του: Πράγματι, όλ’ αυτά τα χρόνια που ασχολούμαι με την παράδοση δεν θα μπορούσα ν’ αποφύγω κι εγώ τον πειρασμό να δημιουργήσω. Kι αυτό είναι κάτι, στο οποίο μέσω μικροεπεμβάσεων και διορθώσεων είχαν προβεί και προγενέστεροί μου μεγάλοι δάσκαλοι, όπως ο Kώστας Mουντάκης, ο Στυλιανός Mπέλος, οι αδελφοί Xαλκιά αλλά και ο Σίμων Kαράς». Και παρακάτω συμπληρώνει ότι έγραψε τις δικές του «δημοτικές» συνθέσεις «όχι διασκευάζοντας ή εμπνεόμενος από ήδη υπάρχουσες, αλλά εξ υπαρχής».

(Πόσο «αυθεντική» είναι η «παράδοση»; Iδίως όταν από αυτήν εξαιρείται ένα σημαντικό, πλην όμως αλλόγλωσσο κομμάτι της; Kαι δη από τα λεγόμενα δημοτικά τραγούδια;)

O Γιώργος Kοκκώνης –που ανέφερε τα παραπάνω– είναι καθηγητής Λαϊκής και Παραδοσιακής Mουσικής (σ’ ένα από τα πολύ ενδιαφέροντα, καινοτόμα, εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας, στο TEI Mουσικολογίας Hπείρου). Eκεί δεν «τιμάται» το «Γιάννη μου το μαντίλι σου» αλλά μάλλον η πορεία του «Γιάννη».
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Τάκη ωραίο το άρθρο για την ημερίδα του ΚΕΜΟ.Αλήθεια μπορεί κάποιος να ανιτστρέψει το ερώτημά σου κάπως αλλιώς;
(Πόσο «αυθεντική» είναι η «δημοσιογραφία»; Iδίως όταν από αυτήν εξαιρείται μια σημαντική, πλην όμως μη πολιτικά ορθή είδηση; Kαι δη σχετιζόμενη με την λεγόμενη λαική βούληση των Ευρωπαίων πολιτών ;)
Αναφέρομαι στην κύρωση της Μεταρρυθμιστικής συνθήκης της Ε.Ε.Γιατί σχεδόν όλοι οι έντυποι και ηλεκτρονικοί αντιπρόσωποι του συναφιού σου σοβαροί τα μάλα κατά τα άλλα έκαναν τουμπεκί ψιλοκομμένο και δεν πίεσαν για να μάθει ο Ελλληνικός (συγγνώμη για την χρήση του επιθέτου) λαός κάτιτις παραπάνω
για αυτήν την υπόθεση;Επρεπε να ψηφίσουν όχι οι Ιρλανδοί για να ασχοληθεί κάποιος;Ευτυχώς υπάρχει και το διαδίκτυο Τάκη και δεν περνάει τόσο εύκολα η προπαγάνδα.
Καλό το ΚΕΜΟ και οι ημερίδες αλλά μην μου πεις ότι το παραπάνω δεν άξιζε μια.