Δευτέρα, Μαΐου 19, 2008

Ο Καραθεοδωρή, οι Ναζί και η Ακαδημία Αθηνών

«(…) Τα παραπάνω βρίσκονται σε πλήρη αντίθεση με ανακριβείς κατηγορίες και αυθαίρετες και μειωτικές για τον Καραθεοδωρή απόψεις που υπάρχουν στο πρόσφατα εκδοθέν βιβλίο της κυρίας Μαρίας Γεωργιάδου. Η Ακαδημία Αθηνών τίμησε τον μεγάλο Ελληνα, εκλέγοντάς τον ως το πρώτο τακτικό μέλος της, αμέσως μετά την ίδρυσή της στις 28 Νοεμβρίου 1926».

Το απόσπασμα είναι η τελευταία παράγραφος της πρόσφατης απόφασης της Συγκλήτου της Ακαδημίας Αθηνών για μία από τις καλύτερες βιογραφίες που έχουν εκδοθεί στην Ελλάδα, αλλά φαίνεται πως η Ακαδημία Αθηνών έχει άλλη γνώμη.
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ο Καραθεοδωρής – Οι ναζί και οι Έλληνες

Κι όμως φαίνεται να αισθανόταν Έλληνας. Δεν είναι όλοι Καμπύληδες ...

Ανώνυμος είπε...

Ο Καραθεοδωρής – Οι ναζί και οι Έλληνες

Τώρα πρέπει να μπήκε σωστά.

Ανώνυμος είπε...

Η απόφαση της Συγκλήτου της Ακαδημίας Αθηνών για την αποκατάσταση της μνήμης του Κ. Καραθεοδωρή

"Ο Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή θεωρείται ο μεγαλύτερος Έλληνας μαθηματικός μετά τους Αρχαίους Κλασσικούς. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι το 1917 κατέλαβε (ως διάδοχος του περίφημου Felix Klein) την έδρα των Μαθηματικών στο Πανεπιστήμιο του Gόttingen, την λαμπρότερη τότε έδρα Μαθηματικών στην Υφήλιο. Επίσης είναι πασίγνωστα τα άκρως κολακευτικά επιστημονικά σχόλια του Einstein γι' αυτόν, ενώ ο Behnke αναφέρει ότι: "Ο Κ. Καραθεοδωρή είναι - με διεθνή μέτρα- ο μεγαλύτερος μαθηματικός αυτής της εκατονταετίας".
Εξαιρετικά σημαντική ήταν και η προσφορά του Καραθεοδωρή στο Ακαδημαϊκό γίγνεσθαι της Ελλάδος. Το 1913 σε συνάντησή του στο Βερολίνο με τον Ακαδημαϊκό Γεώργιο Στρέϊτ, προτείνει την ίδρυση Πανεπιστημίου στην Θεσσαλονίκη. Ο Στρέϊτ συμφωνεί και ο Καραθεοδωρή συντάσσει σχέδιο οργανισμού για το υπό ίδρυση Πανεπιστήμιο. Το 1919 συναντάται κατόπιν προσκλήσεως στο Παρίσι με τον Ελευθέριο Βενιζέλο, ο οποίος του αναθέτει την σύνταξη υπομνήματος για την ίδρυση Πανεπιστημίου στην Σμύρνη. Ακολούθως υποβάλλει πλήρες σχέδιο λειτουργίας του Πανεπιστημίου αυτού και προτείνει την πρώτη ομάδα διδασκόντων καθηγητών. Επίσης φροντίζει να εφοδιασθεί το Πανεπιστήμιο με μια σημαντική βιβλιοθήκη και με 8000 όργανα Φυσικής και Χημείας. Αργότερα, μετά τα θλιβερά γεγονότα που επακολούθησαν, αγωνίζεται μέχρι και την τελευταία ημέρα του χαμού της Σμύρνης για να διασώσει ό,τι ήταν δυνατόν από το πολύτιμο υλικό του Πανεπιστημίου. Ο Αμερικάνος Πρόξενος της Σμύρνης G. Horton, μαρτυρεί: " Ένας από τους τελευταίους Έλληνες που είδα στους δρόμους της Σμύρνης, πριν την είσοδο του Τουρκικού Στρατού, ήταν ο Καραθεοδωρή. Μαζί με αυτόν "αναχώρησε" και η ενσάρκωση του ελληνικού πνεύματος και του Πολιτισμού". Το 1930 υποβάλλει στην Ελληνική Κυβέρνηση μελέτη με τίτλο "Περί της αναδιοργανώσεως του Πανεπιστημίου Αθηνών", η οποία απετέλεσε την βάση του νόμου 5343 του 1932, βάσει του οποίου ελειτούργησαν τα Ελληνικά Πανεπιστήμια μέχρι την ψήφιση του νόμου - πλαισίου του 1982.
Η ουσιαστική σχέση του Κ. Καραθεοδωρή με την Ελλάδα και τον πολιτισμό της εκφράζεται επιγραμματικά από το μέλος της Βαυαρικής Ακαδημίας Oskar Perron, ο οποίος αναφέρει: "… ως ανήκων στο Ελληνικό Έθνος με το υψιπετές πνεύμα του και την αδιάκοπη αναζήτηση της γνώσης συνέχισε την παράδοση και την κληρονομιά της Κλασσικής Ελλάδας".
Ο Κ. Καραθεοδωρή παρέμεινε στην Γερμανία κατά το χρονικό διάστημα 1930- 1945. Κατά την περίοδο αυτή όχι μόνο δεν συνεργάστηκε με τον ναζισμό, αλλά διατήρησε στο έπακρον την αξιοπρέπειά του και την αγάπη του προς την Ελλάδα. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι ο καθηγητής S. Segal, στο βιβλίο του "Μαθηματικοί κάτω από τους Ναζί" (2003) αναφέρεται επανειλημμένως στο όνομα του Καραθεοδωρή, χωρίς όμως να αφήνει ουδεμία αιχμή εναντίον του για φιλοναζισμό (σε αντίθεση για πολλούς άλλους γνωστούς μαθηματικούς εκείνης της εποχής). Επίσης, ο καθηγητής Ν. Κριτικός, γνωστός για το δημοκρατικό του φρόνημα, σε άρθρο του το 1950, αναφέρει: " … τον θυμάμαι στην αρχή του Α? Παγκοσμίου Πολέμου να προλέγει την ήττα της Γερμανίας και στην χιτλερική περίοδο πριν από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο να προβλέπει την επίθεση του Χίτλερ και την τελική του καταστροφή με ένα κύρος που συγκλόνιζε τους μορφωμένους Γερμανούς… Για την πατρίδα του στην Ελλάδα έτρεφε απέραντη αγάπη…".
Τα παραπάνω βρίσκονται σε πλήρη αντίθεση με ανακριβείς κατηγορίες και αυθαίρετες και μειωτικές για τον Καραθεοδωρή απόψεις που υπάρχουν στο πρόσφατα εκδοθέν βιβλίο της κυρίας Μαρίας Γεωργιάδου.
Η Ακαδημία Αθηνών τίμησε (και δια αυτού του τρόπου τιμήθηκε) τον μεγάλο Έλληνα, εκλέγοντάς τον ως το πρώτο τακτικό μέλος της, αμέσως μετά την ίδρυσή της στις 28 Νοεμβρίου 1926".



http://www.academyofathens.gr/ecportal.asp?id=1304&nt=18

http://blog.antibaro.gr/2008/05/170

son of a lion είπε...

Ως συνήθως, κανένα σχόλιο από τον κο. Καμπύλη.
Ο κυκεώνας ανακριβειών με εβδομαδιαία συχνότητα που κάποιοι ευφάνταστοι αποκαλούν "αρθρογραφία", συνεχίζεται...

Ανώνυμος είπε...

Καλώς ή κακώς στη συγκεκριμένη διαμάχη των ιστορικών των μαθηματικών επενέβη με απόφαση της και η Σύγκλητος της Ακαδημίας Αθηνών. Για την επιστημονική τεκμηρίωση της απόφασης καλύτερα μην συζητήσουμε. Τέλος πάντων, ποιος ανέλαβε να της απαντήσει; Η συγγραφεύς κυρία Μαρία Γεωργιάδου; Όχι. Μήπως ο επιμελητής της έκδοσης καθηγητής Κωνσταντίνος Γαβρόγλου που παρουσίασε το βιβλίο με τυμπανοκρουσίες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών όπου δημιουργήθηκαν τα γνωστά επεισόδια; Όχι. Ποιούν τις νύσσες. Το επιστημονικό αυτό καθήκον ανέλαβε ο δημοσιογράφος κύριος Καμπύλης, αδιαμφισβήτητος γνώστης της Ιστορίας των Μαθηματικών. Ελλάς το μεγαλείο σου… Όλοι για γέλια είναι δυστυχώς. Περισσότερο όλων δυστυχώς ο κύριος Καμπύλης σε ρόλο φερέφωνου της «προοδευτικής» διανόησης.

Ανώνυμος είπε...

.."Ο Αμερικάνος Πρόξενος της Σμύρνης G. Horton, μαρτυρεί: " Ένας από τους τελευταίους Έλληνες που είδα στους δρόμους της Σμύρνης, πριν την είσοδο του Τουρκικού Στρατού, ήταν ο Καραθεοδωρή. Μαζί με αυτόν "αναχώρησε" και η ενσάρκωση του ελληνικού πνεύματος και του Πολιτισμού"."

Αυτή η παράγραφος αξίζει διαβούλευσης, μετά συζητάμε για τη διαπραγμάτευση ποιός υπηρετεί ποία πλευρά ναζισμού τώρα ή στο παρελθόν.
Το Ερώτημα έχει Σαφήνεια. Το βιλαέτι των Ρωμηών με την ελληνική παιδεία ανεχώρησε μέν αλλά όταν και όπου φθάνει η προσφυγιά, απορίπτεται η δημιουργία του και η κληρονομιά του; το πολιτικό άσυλο τούς αποδίδεται εν μέρει;

Από τότε η θαυμαστή γκιούρ Σμύρνη εξοντώνεται και τη κυριαρχία των Φραγκολεβαντίνων αναλαμβάνουν οι πούροι Γαλάτες κλπ Δυτικοί.
Εμποροι-Φεουδάρχες σημειώστε 0-1

Ανώνυμος είπε...

@son of a lion

"Ως συνήθως, κανένα σχόλιο από τον κο. Καμπύλη.
Ο κυκεώνας ανακριβειών με εβδομαδιαία συχνότητα που κάποιοι ευφάνταστοι αποκαλούν "αρθρογραφία", συνεχίζεται..."


Και μόνο από το γεγονός ότι η "Καθημερινή" έχει αρθρογράφους σαν τον Καμπύλη, δείχνει ότι η άλλοτε σοβαρή αυτή εφημερίσα κατάντησε κωλοφυλλάδα!

Ανώνυμος είπε...

Ο Καμπύλης και ο κάθε «Καμπύλης» αντιπροσωπεύει την απαξίωση κάθε αξίας. Δουλειά του είναι να πετά λάσπη και μετά να κάνει την πάπια. Ανήκει στο σιχαμένο εκείνο είδος των σκουληκιών, που αφού αφήσουν το έμεσμά τους, χώνουν το κεφαλάκι τους πάλι κάτω από την γή.
Γιατί να δώσει απάντηση; Τι απάντηση να δώσει στην λάσπη που πετά, ο αλήτης; Αυτός την έκανε την δουλειά του, πέταξε την λάσπη του και ... ελπίζει κάτι να μείνει απ' αυτήν. "Συκοφαντείτε, συκοφαντείτε, πάντα κάτι μένει" το δίδαξε ο Dr. Goebbels, μόνο βέβαια που ο τελευταίος ήταν έξυπνος, εν αντιθέσει με τούτο το παρτσακλό.