Δευτέρα, Μαρτίου 03, 2008

Ο Μίκης γράφει, ο Λάκης διαβάζει κι ο φόβος μεγαλώνει...

Πριν από δύο καλοκαίρια οργανώθηκε στην Πόλη από τη ρωμαίικη μειονότητα, με τη συνδρομή του Πατριαρχείου, η «Πρώτη Συνάντηση», ήτοι ένα άτυπο συνέδριο για να συζητήσουν προβλήματα και να βρουν λύσεις. Στο «Χίλτον» την πρώτη μέρα του συνεδρίου είχαν συγκεντρωθεί τέσσερις – πέντε γραφικοί με τα εμβλήματα των «Γκρίζων Λύκων» και σε απόσταση από το ξενοδοχείο για να διαμαρτυρηθούν. Ενας (ακριβώς! ένας) από αυτούς εισέβαλε με μια τουρκική σημαία στην αίθουσα, αλλά σε δύο λεπτά η τουρκική ασφάλεια τον απομάκρυνε.
Διαβάστε το άρθρο εδώ

9 σχόλια:

pale είπε...

μονο για τους ακροδεξιους ξερετε να γραφετε?για τους αριστερους που καινε καλπες στα πανεπιστημια,που χτιζουνε τα γραφεια των καθηγητων, που με τις καταληψεις στερουν το ιερο δικαιωμα στην μορφωση για ολα αυτα τιποτα?ακρα αριστερα με φασιστικη νοτροποια δεν υπαρχει για σας? οι παραπανω ενεργειες ειναι δημοκρατικες?

Leo K. είπε...

Συγχαρητήρια για το άρθρο. Διαβάζοντας την ιδιαίτερη αναφορά στην σημασία της δυνατότητας για αλλαγή με την οποία κλείνετε το άρθρο σας αισθάνθηκα την ανάγκη να στείλω ένα μικρό σημείωμα ως συμπλήρωμα για τον τρόπο που η αλλαγή μερικές φορές μπορεί να πάρει άλλες μορφές που αντί να προωθούν, κλείνουν το πεδίο του δημοκρατικού μας ορίζοντα… αναφέρομαι και εγώ στον συνωμοσιακό λόγο που αρθρώθηκε με περισσή αμετροέπεια τις τελευταίες μέρες θέλοντας να σταθώ στην επιστολή του Μίκη Θεοδωράκη από μια άλλη πλευρά. Την πλευρά μιας εξόφθαλμης αλλαγής, ασυνέχειας και ασυνέπειας λόγων και πράξεων του κυρίου Θεοδωράκη, που η επιστολή αυτή φέρνει στο προσκήνιο.
Ο κύριος Θεοδωράκης, έχοντας πρωτοστατήσει από την δεκαετία του 1970 σε μια προσπάθεια για την ύφεση των τεταμένων σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας είχε νιώσει πολύ καλά την αίσθηση του να εκλαμβάνεται κανείς ως «προδότης» ακριβώς εξ αιτίας της στιγμής που επιλέγει να εκφράσει δημόσια και εμπεριστατωμένα απόψεις που τυχαίνει να αντιβαίνουν στο «λαϊκό αίσθημα» και το «πολιτικό κλίμα». Δεν πάνε παρά τρία χρόνια που ο κύριος Θεοδωράκης έλεγε ότι «η λάσπη που έφαγα τότε για τα Ελληνοτουρκικά, υπολογίζω ότι θα μπορούσα να μην κάνω πεδιάδα όλο το αιγαίο, αλλά υπολογίζω ότι μεγάλο μέρος του θα το έκανα πεδιάδα! Εύφορη πεδιάδα! Σας λέω μόνο ότι από τις φωνές που ακούστηκαν τότε, υπήρχαν και ορισμένες που άνθισαν περισσότερο, νυν βουλευτής είπε σοβαρά ότι ‘αυτόν πρέπει να τον πάμε στο Γουδί να τον εκτελέσουμε ως προδότη’». (13/9/2005 στο Chiosnews.com : http://www.chiosnews.com/cn1392005314400.asp).
Κι όμως, 3 χρόνια μετά ο κύριος Θεοδωράκης έρχεται να μιλήσει για προδότες, να βάλει σε εισαγωγικά τη λέξη επιστήμονες, σε μια πατριωτικο-συναισθηματική έξαρση δίχως καν αναφορά στο περιεχόμενο του λόγου όσων κατηγορεί… «Και σαν να μην έφθαναν όλα αυτά,» γράφει στην προ ημερών δήλωσή του ο κ. Θεοδωράκης, «γεγονός πρωτοφανές για τη χώρα μας, μερικοί «επιστήμονες» επέλεξαν το αμφιθέατρο του Παντείου Πανεπιστημίου για να αναπτύξουν δημόσια την υποστήριξή τους σ’ ένα βασικό αίτημα της «μεγάλης Αλβανίας», την κατάκτηση της Ηπείρου εως την Πρέβεζα, με τη δικαιολογία ότι ανήκει στην Αλβανική Τσαμουριά απ’ όπου τους έδιωξαν με εγκληματικές πράξεις οι Έλληνες. Ασφαλώς πρόκειται για οργανωμένη προβοκάτσια των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής ώστε να μελετηθούν οι δικές μας αντιδράσεις και να προπαρασκευαστεί ψυχολογικά η εδαφική επέκτασή της Αλβανίας….»
Αυτό το “Ασφαλώς” νομίζω ότι είναι αυτό που θα έπρεπε να μας βάλει σε πολλές σκέψεις. Μήπως αυτή η ευκολία και η βεβαιότητα για το χαρακτηρισμό μιας άποψης ως «προδοτικής» είναι κάτι που θα έπρεπε να προκαλεί κάποιους περισσότερο βαθείς συνειρμούς στον κ. Θεοδωράκη; Μήπως αυτή η φοβική αντίδραση στην όποια κριτική στρέφεται ενάντια στο καλά οχυρωμένο «εμείς» έπρεπε να τον προβληματίζει λίγο παραπάνω; Η μήπως ο επεκτατισμός της Αλβανίας για τον οποίον κινδυνολογεί σήμερα θα έπρεπε να του θυμίζει κινδυνολογίες του παρελθόντος στις οποίες στεκόταν σθεναρά αντιμέτωπος; «Αυτές τις αντιλήψεις περί επεκτατισμού [σημ της Τουρκίας] τις κατατάσσω στην περιοχή των μαζικών ψυχώσεων» έλεγε το 1992 (5/1/92 συνέντευξη στο ‘Ε’) όταν ο επεκτατισμός της Τουρκίας θεωρείτο όχι κάτι πιθανό αλλά σχεδόν κοινό τόπος για τη σκέψη της πλειοψηφίας, του πολιτικού κόσμου αλλά και ακόμα και πολλών επιστημόνων της χώρας.
Τώρα, λοιπόν, ο κ Θεοδωράκης αλλάζει στρατόπεδο. Και δεν εννοώ στρατόπεδο απόψεων, αυτό μάλλον το έχει κάνει εδώ και καιρό και στο κάτω κάτω η δυνατότητα αλλαγής θέσεων, αλλαγής απόψεων είναι αν μη τι άλλο ο ακρογωνιαίος λίθος που κάνει δυνάμει τη δημοκρατία ένα πεδίο δυναμικό και όχι στατικό, ένα πεδίο ελευθερίας. Το δυστυχές είναι ότι το μόνο στρατόπεδο που άλλαξε ο κ Θεοδωράκης με αυτό το μανιφέστο είναι το στρατόπεδο της λάσπης. Αυτό είναι το μόνο χαράκωμα που υπερπήδησε για να βρεθεί από την πλευρά εκείνων που χρόνια κατηγορούσε χρησιμοποιώντας τα ίδια όπλα με τα οποία είχε και ο ίδιος χτυπηθεί: αστήρικτες κατηγορίες, επίκληση προδοτών και συνωμοσιών.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπήτε κ.Καμπύλη,
Είστε αξιολογότατος δημοσιογράφος και για πολλούς άξιος συνεχίστης της σχολής των Νέων του Καραπαναγιώτη . Περιγράφεται με πολύ ευστοχο τρόπο τον εθνικισμό μιας αριστεράς που προσπαθεί να αντιμετωπίσει την ακροδεξία με υλικά της ακροδεξίας δηλαδή με υλικά κατεδαφίσεως.
Θα ήθελα να σας επιστήσω ομως την προσοχή με κάθε εκτίμηση στο προσωπο σας στα λινκ που βάζεται στο ιστόλογιο σας. Μεταξύ των λινκ αυτών έχετε βάλει και το λινκ ενός δημοσιογράφου που ανήγγειλε προγρομ εναντίον συγκεκκρίμενου μπλογκ 20 μέρες πριν γίνει ωσαν αυτός να ειναι εκπροσωπος της διωξής ηλεκτρονικού εγκλήματός.Αν συμφωνείτε με τις πρακτίκες του ΚΑΛΩΣ και τον έχετε. Αν όχι τότε μη χαλάτε το καλό σας όνομα.
Με εκτίμηση,
Ενας συνάδελφος σας

Suspect είπε...

"περιουσίες Τσάμηδων στην Ελλάδα"

χαχαχα!

καλο!

Ανώνυμος είπε...

«Ασφαλώς πρόκειται για οργανωμένη προβοκάτσια των ΗΠΑ, ώστε να μελετηθούν οι δικές μας αντιδράσεις και να προπαρασκευασθεί ψυχολογικά η εδαφική επέκταση της Αλβανίας μετά το Κόσοβο και σε ένα μεγάλο τμήμα των αλβανόφωνων περιοχών των Σκοπίων και ακολούθως σε δικά μας εδάφη».

Σωστός ο Θεοδωράκης. Αυτή την μέθοδο εφάρμοσαν και οι Τούρκοι (Αμερικανοί;) στα Ίμια για να δοκιμάσουν την αντίδρασή μας. Μας βρήκαν ελαστικούς και έκτοτε δεν έπαψαν να απαιτούν και να παίρνουν κι εμείς να συνεχίζουμε τον ενδοτισμό. Από μία βραχονησίδα υποστείλαμε την Σημαία μας και φθάσαμε στα ρεζιλίκια της Θράκης με τον Μπαμπατζάν, ναι ή ου;

Όσον αφορά τη μάζωξη του Πάντειου για την ... «Τσαμουριά», εσείς τι νόημα δίνετε; Καλό θα είναι οι αναγνώστες σας να διαβάσουν και το άρθρο του Γ. Δελαστίκ Η απειλή της «Μεγάλης Αλβανίας».
O καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του για το ποιος κάνει σοβαρή αρθρογραφία.

Καμπύλης Τάκης είπε...

Βαγγέλη βεβαίως έχω γράψει.Ακόμη και στο συγκεκριμένο άρθρο...Βέβαια με διαφορετικές εκφράσεις και με επιχειρήματα όχι "ιερά".
Συνάδελφε σ' ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Ως πρός το λινκ ,δεν καταλαβαίνω το μεμτό. Ο συγκεκριμένος δμοσιογράφος είχε μία πληροφορία και την έγραψε.Δεν διάβασα κάτι που να δικαιολογεί οποιαδήποτε επιφύλαξη ως πρός τον ίδιο.Διόρθωσέ με αν κάνω λάθος, δεν είναι θέματα που πρέπει να τα αφήνουμε ανοιχτά.
Δυστυχώς (τελευταίε ανώνυμε) δεν το έχω διαβάσει το βιβλίο του Δελαστίκ. Προτιμώ -για θέματα ιστορικά- να ανατρέχω σε ιστορικούς.Άλλωστε η "Μεγάλη Αλβανία" απέχει απ' οτιδήποτε ιστορικό.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Τάκη,

Ο κυριος που αναφέρομαι διατείνεται οτι ειναι μέλος της επιτροπής προστασίας των επικοινώνιων έχει προαναγγείλει επιδρομή της αστυνομίας σε συγκεκριμένο blog 20 ήμερες πριν γίνει .Αυτό δεν το θεωρείς ως τυπική ανακοίνωση αστυνομίας?
Θεωρείς δημοσιογράφια αυτο?
''Μαζί με αυτών που ποστάρουν ακόμα και αυτών που σχολιάζουν. Και όσοι γνωρίζουν – το αρμόδιο τμήμα που θα αναλάβει τη διαλεύκανση δεν φημίζεται για τη λεπτότητά του- θα δούμε όμορφες εικόνες με δεκάδες συλλήψεις, κατασχέσεις υπολογιστών, κλάματα και μηνύσεις... πολλές μηνύσεις και αγωγές απ’ όσους έχουν διασυρθεί (δικαίως ή αδίκως) τα τελευταία δύο τρία χρόνια.''

Αν το θεωρείς ...
ο συνάδελφος

Καμπύλης Τάκης είπε...

Εγω αντίθετα θεωρώ ότι αυτό το κείμενο έχει αξία ,μιας και ο συνάδελφος κάνει (και) αστυνομικό ρεπορτάζ. Είναι ενδεικτικό του κλίματος διαρροών ,και πολύ πρίν γράψει ο Κώστας , γεγονός που μάλλον μας επιτρέπει να πιθανολογήσουμε ότι το press-gr ήταν το πρόσχημα.
Πάντως ο Κ. είναι ένας πολύ νέος συνάδελφος που ξεκίνησε από το site της "Κ" με πολλά καλά ρεπορτάζ και είναι μακρυά από το ύφος (και τον ρόλο) που φοβάσαι(φοβόμαστε)...
Και πάλι ευχαριστώ για την υπόδειξη.

Ανώνυμος είπε...

Δεν αμφιβάλλω για το ποιον του.
Και αθ επικοινωνησω και μαζί σου για να δεις οτι και συνάδελφος σου και δεν ειμαι κανενας αλήτης που κάνει σπέκουλα πόσο μάλλον σε ενα νέο συνάδελφο.
Θα του πρότεινα ομως και ειμαι σιγουρος οτι δεν θα διαφωνήσεις οτι ισως θα πρέπει να ειμαστε πιο προσεχτικοι οταν αναπαράγουμε χωρίς φειδώ πλήροφορίες απο αστυνομικές πηγές και μάλιστα με τρόπο προκλητικό και θα τολμούσα να πω και αντι-δημοσιογραφικό. Γιατί αφενός μεν τον καθιστα εκπρόσωπο αλλότριων συμφερόντων , αφετέρου τον απαξιώνει δημοσιογράφικα απο την στιγμή κατα την οποια τίποτα απο αυτά που περιγράφει δεν έγινε.
Τελός πάντων,
σε ευχαριστώ για το χρόνο σου και συγνώμη για την εκτός θέματος ανάρτηση