Δευτέρα, Φεβρουαρίου 18, 2008

Ποιο ήταν το ερώτημα (της Αριστεράς);

Οταν ο Οσκαρ Λαφοντέν πριν από τρία χρόνια επέλεξε το Κέμνιτς (ή Καρλ Μαρξ), μια πόλη της πρώην Ανατολικής Γερμανίας, για να ανακοινώσει ότι «δεν θα πρέπει να επιτραπεί οι νοικοκυραίοι Γερμανοί να χάσουν τις δουλειές τους από κακοπληρωμένους ξένους εργάτες», πολλοί στην ευρωπαϊκή Αριστερά μίλησαν για «ατυχή έκφραση» του Γερμανού αστέρα της «νέας Αριστεράς».

Ηδη τότε, οι περισσότεροι ηγέτες της ευρωπαϊκής Αριστεράς είχαν εκδηλωθεί ανοιχτά υπέρ του Λαφοντέν – στα καθ’ ημάς, ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Α. Αλαβάνος, είχε περίπου αποκαλέσει το Αριστερό Κόμμα ως τον ΣΥΝ της Γερμανίας.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ

24 σχόλια:

Ο άλλος είπε...

Όλα αυτά δε είναι ανεξάρτητα από το τι ορίζουμε ως αριστερά. Η αριστερά χάθηκε στον ετεροκαθορισμό της από τον υπαρκτό και τη μητρόπολή του, και αργότερα από τον επίσης ετεροκαθορισμό της βίαιης απόσχισης και της απενοχοποίησης (απ αυτά ακριβώς που θεοποιούσε). Εκατομμύρια ψηφοφόροι της (και οργανωμένα μέλη της θα τολμούσα να πω) προσέγγισαν επί δεκαετίες το όραμα και τις θέσεις της αριστεράς εμπειρικά. Κάτω από τον διπολισμό του κακού και του καλού. Σήμερα ανησυχούν αλλά δεν μπορούν να αναλύσουν. και περισσότερο να εμπιστευτούν. Δεν μου κάνει εντύπωση πως μεγάλο ποσοστό όπως γράφεις ψηφηφόρων της αριστεράς είναι ταυτόχρονα οπαδοί συνωμοσιολογικών απόψεων ή και ακροδεξιών. Πρακτικά επιλέγουν την πιο εύκολη, καταγγελτική και καχύποπτη λύση. Η αριστερά σηκώνει τον Σισύφιο μύθο της. Έχει το άγχος για να δημιουργήσει τον πολίτη-πολιτική οντότητα, αλλά μπορεί να το επιδιώκει μόνο μέσα από τα σχήματά της. Και κάποια στιγμή είναι πιθανόν να γίνει θύμα της νέας ανακάλυψης. Της εικόνας (του ηγέτη , ή της ίδιας της πολιτικής) .Τότε θα μαζέψει κόσμο, αλλά δεν θα ξέρει τι να τον κάνει.Αυτά...

Ανώνυμος είπε...

Σωστά το θέτει ο φίλος.Αν ανεβαίνει η Ακροδεξιά δεν φταίει μόνο αυτή αλλά και η αριστερά που δεν μαζεύει τον κόσμο, η καλύτερα δεν τον εμπνέει να την ακολουθήσει.Για παράδειγμα τι έχει να πεί η αριστερά για το παρακάτω;
http://youtube.com/watch?v=CRCGGHaA4Ho
Αυτό τώρα οι αριστεροί το προσυπογράφουν ή όχι;

Nativist είπε...

Δεν υπάρχουν απόψεις και ιδέες αριστερές ή δεξιές. Εμένα τουλάχιστον δεν μου λέει τίποτε (πια) αυτή η ορολογία. Απλές ταμπελίτσες μόνο. Υπάρχουν απόψεις και ιδέες σωστές ή λάθος.
"Η εισαγωγή ξένων εργατών έχει σκοπό την διαιώνιση της σκλαβιάς", είχε πει ο Μαρξ. Το ίδιο λένε σήμερα κι αυτοί που εσείς, μια μερίδα "προοδευτικών", χαρακτηρίζετε "ακροδεξιούς".

Καμπύλης Τάκης είπε...

Ο "άλλος" με κάλυψε.
Ακόμη (homo cretensis) κι αν δεν υπάρχει αριστερά όπως λές ,γνώμη μου είναι πως οφείλουμε να την (επανα)ανακαλύψουμε.Ή πάντως να επαναφέρουμε στο τραπέζι μερικά παλαιά ερωτήματα αναζητώντας νέες απαντήσεις.Κοινότοπο, το ξέρω αλλά...

Ανώνυμος είπε...

Αλλά Τάκη ας αλλάξουμε πλευρό γιατί έρχεται ο Αλέξης να σώσει την αριστερά...καλή μας νύχτα

Καμπύλης Τάκης είπε...

Θα διαφωνήσω στο "καλή νύχτα"...Ένας φίλος μού έλεγε πως στις ψυχαναλυτικές θεωρίες "θα έπρεπε" ο αριστερός να ορίζεται ως ο αισιόδοξος.Πολύ μου άρεσε αυτή η σκέψη.

Ανώνυμος είπε...

Από την μια κοινότοπο και από την άλλη αισιοδοξία,λίγο παράτυπο ε;
Αύριο θα γίνει το συνέδριο στην Πάντειο για τους Τσάμηδες;Μήπως άκουσες κάτι γιατί στην ιστοσελίδα του ΚΕΜΟ δεν υπάρχει τίποτα.
Ευχαριστώ

Ανώνυμος είπε...

Αριστερός ειναι αυτός που έχει την λέξη ανθρωπία στο καθημερινό του λεξιλόγειο και την κάνει πολιτική πράξη κάθε στιγμή.
Ο τσίμπρας κινδυνέυει να πέσει θύμα της εικόνας του.Το ζήτημα έγκειται αν θα καταφέρουν οι του Συνασπσιμου να παράξουν πολιτική αλλά αμφιβάλλω γιατι αν χρειάζεσαι τις κάμερες να πας στον ΟΤΕ..

Nativist είπε...

@ Τάκη:

Δεν ξέρω κατά πόσο έχει νόημα να (επ)ανακαλύψουμε την αριστερά (ή την δεξιά, θα πρόσθετα εγώ, διότι το ένα τραβά το άλλο). Αλλά για να γίνει αυτό, αν πρέπει να γίνει, πρέπει πρώτα να ορίσουμε τι είναι αριστερά-δεξιά. Πρέπει πρώτα να βρούμε τι θέλουμε τελικά. Μα αν βρούμε τι θέλουμε και αυτό επιδιώξουμε, τότε τι σημασία θα έχει αν λέγεται «δεξιό» ή «αριστερό»; Βλέπεις γιατί σου λέω ότι καλό θα ήταν να μην πνιγόμαστε στις ταμπέλες;

@ 9:51 πμ

Αυτά μου έστειλαν με mail:

ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ ''ΣΑΚΗΣ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΑΣ'' ΠΑΝΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΠΕΜΠΤΗ 21 ΦΕΒΡ, 18.00 ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ:

1.Η ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΩΝ ΤΣΑΜHΔΩΝ ΩΣ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑ ΚAI ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ:

ΚΩΝ,ΤΣΙΤΣΕΛΙΚΗΣ- ΕΛΕYΘ,ΜΑΝΤΑ- ΛΑΜΠΡ.ΜΠΑΛΤΣΙΩΤΗΣ, ΗΛΙΑΣ ΣΚΟΥΛΙΔΑΣ ΜΙΛΑΝ ΓΙΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ.

2.ΑΛΒΑΝΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΕΣ ΣΗΜΕΡΑ ΤΩΝ ΤΣΑΜHΔΩΝ:

ΓΙΑΝ,ΚΤΙΣΤΑΚΙΣ ΛΕΚΤΟΡΑΣ, ΤΑΣΟΣ ΤΕΛΟΓΛΟΥ

ΘΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΕΙ Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ.

@ Χ.Λ.

Δηλάδή, δεν υπάρχει "δεξιός" που να έχει την λέξη ανθρωπία στο καθημερινό του λεξιλόγειο και (να) την κάνει πολιτική πράξη κάθε στιγμή; Φοβερό κόλλημα!

Ανώνυμος είπε...

Σαφέστατα και υπάρχει μακριά απο μένα κάθε προσπάθεια πολιτικοποίησης της ανθρωπίας υπάρχουν δεξιοι πολύ πιο προοδευτικοι απο πολλούς ''αριστερούς'' .Προσθέτω στο επιχείρημα με αφορμή το σχόλιο σου οτι η εννοια της αριστεράς και δεξιάς ίσως θα ήταν καλλίτερο να επαναδιατυπωθεί ως προοδου-συντήρησης.

Ανώνυμος είπε...

Όπου, όμως, και πάλι αναπόφευκτο είναι το ερώτημα τι είναι προοδευτικό; Πολλοί μπερδεύουν, ή ταυτίζουν μάλλον, την έννοια του προοδευτικού με:
α) ο,τιδήποτε αντιπατριωτικό, του πατριωτισμού θεωρουμένου σαν αναχρονιστικού και
β) με την υιοθέτηση νέων ηθών και εθίμων, όπως αποποινικοποίηση ναρκωτικών, ανοχή στην παιδοφιλία (βλέπε Ολλανδία) και ό,τι τέλος πάντων έρχεται εξ Εσπερίας, το οποίο εγώ λέω παρακμιακό.

Θέλει προσοχή το πράγμα.

Μία άλλη διάκριση που μερικοί κάνουν, είναι να αποκαλούν προοδευτικό ο,τι έχει να κάνει με την παγκοσμιοποίηση και τα συμφέροντα της ΝΤΠ, στην οποία αντιτίθενται οι συντηρητικοί "δεξιοί". Βλέπεις, πόσο μπερδεύονται τα πράγματα με τις ταμπ΄λες, τις οποίες εγώ θεωρώ τελικά άχρηστες;

Καμπύλης Τάκης είπε...

Δεν νομίζω ότι το πρόβλημα είναι στην ορολογία, ούτε έχει να κάνει με "ταμπέλες".
Οι λέξεις -έγραφε ο Μπόρχες;- προϋποθέτουν μιά κοινή μνήμη. Αυτή νομίζω δεν αμφισβητείται και απαντά όχι μόνο στο βασικό αλλά και σε αρκετά άλλα ερωτήματα που προέκυψαν στη συνέχεια.(με όλες βέβαια τις επιφυλάξεις περί κατασκευής της μνήμης κλπ)
Η ερώτηση είναι σήμερα -νομίζω- "πόσο" αριστερά είναι αριστερά -με την έννοια της επανατοποθέτησης του βασικού ερωτήματος (γιατι υπάρχει η ανισότητα;)και όχι αν υπάρχει η αριστερά ως έννοια.
Στον φίλο για τους Τσάμηδες, ναί χτες έγινε αλλά δεν έχω μάθει περισσοτερα.Θα το φροντίσω.

Nativist είπε...

Αυτή την κοινή μνήμη μπορείς να την δεις και στην Ελλάδα πολύ καθαρά. Βασιλικοί-Βενιζελικοί. Οι πρώτοι ταυτίστηκαν με το κόμμα της «δεξιάς», του «Λαϊκούς» και στην συνέχεια με τον «Συναγερμό», την ΕΡΕ, μέχρι και την ... ΝΔ (!!). Μα η τελευταία πρωτοστάτησε στο να φύγει το Παλάτι, το οποίο το 1963 είχε ρίξει τον Καραμανλή. Ο δεύτεροι (Βενιζελικοί) ταυτίστηκαν με το κόμμα των «Φιλελευθέρων» (φυσικό άλλωστε), την ΕΚ και αργότερα το ... ΠΑΣΟΚ. Δηλαδή, από τη πόλη έρχομαι και την κορυφή κανέλα. Αλλά έτσι λειτουργεί η κοινή μνήμη, δυστυχώς! Συχνά, όχι πάντα, περνά λάθος μηνύματα, εσφαλμένες εντυπώσεις/ιδέες. Η Αριστερά κατά της κοινωνικής ανισότητας. Ναι, αυτό έχει όντως νόημα. Μόνον αυτό, ίσως...

ΥΓ: Το γελοίον του πράγματος είναι ότι η βενιζελική μερίδα ταυτίστηκε και με το «αντιβασιλικό». Ουδείς σκέφτηκε –μηδέ του Πλαστήρα εξαιρουμένου- ότι ο Ελευθέριος Βενιζέλος δεν ήταν κατά του θεσμού της βασιλείας, αντιθέτως μάλιστα. Απλώς, είχε διαφορές με έναν βασιλιά.

Ανώνυμος είπε...

Ηomo Cretensis

Δεν σου αρέσουνε οι ταμπέλες αλλά:

Ότι δηποτε έρχεται εξ Εσπερίας το οποίο εσύ λες παρακμιακο !!!

…….αποποινικοποίηση των ναρκωτικών,
παιδοφιλία-Ολλανδία,
παγκοσμιοποίηση,
νέα τάξη πραγμάτων,
αντιπατριωτισμός !!!


Δηλαδή αν σου ...αρέσανε κιολας τι θα έκανες, θα τους έβαζες και λαμπάκια ν΄αναβοσβήνουνε;

ΑΣ

Ανώνυμος είπε...

Αυτό δεν είπα κι εγώ; Ότι ο καθένας έχει την δική του άποψη για κάτι. Καθάρά το γράφω: "το οποίο εγώ λέω παρακμιακό."
Δεν ξέρεις να διαβάζεις, η δεν καταλαβαίνεις;

Ανώνυμος είπε...

Homo Cretensis

Ξέρω να …«διαβάζω» (έχω τελειώσει όλο το δημοτικό και δυο τάξεις του …Σχολαρχείου) και επίσης… «καταλαβαίνω» τουλάχιστον τα στοιχειώδη.

Π.χ. ότι, τα …«νέα ήθη» (που σε τρομάζουν) όπως «αποποινικοποίηση των ναρκωτικών» (στο βαθμό που εννοείς ΚΑΙ την αποποινικοποίηση της ινδικής κάνναβης και τη χρήση των σκληρών για τους εξαρτημένους) είναι προτιμότερα από τα …«παλιά ήθη» βάση των οποίων ο κάθε κακομοίρης που θα φουμάρει ένα τσιγαριλίκι μπορεί να βρεθεί να κοιτάει τον κόσμο πίσω από τα κάγκελα.

Την «ανοχή στην παιδοφιλια» στην Ολλανδία που την είδες (μήπως ενημερώνεσαι από τον …Τράγκα);
Γιατί εγώ ξέρω ότι στην …«παρακμιακη Εσπερία» το παιδί είναι ο σύγχρονος Άγιος και προστατεύεται, θεσμικά τουλάχιστον, όπως η ιερή αγελάδα στην …ακμάζουσα Εώα γη (!) εκεί που το παιδί αποτελεί αντικείμενο εκμετάλλευσης και η παιδοφιλια –σύμφωνα με τα …παλιά ήθη- αποτελεί παράδοση (γιουσουφάκια)!

Συμφωνώ όμως μαζί σου ότι «θέλει προσοχή το πράγμα» (με τις ταμπέλες) γιατί βλέπω ότι η… «παγκοσμιοποίηση» και η «Νέα Τάξη Πραγμάτων» (που δεν είναι τίποτε άλλο από νέες ταμπέλες) έχουνε πέσει και σ΄έχουνε πλακώσει!

Ανώνυμος είπε...

"Την «ανοχή στην παιδοφιλια» στην Ολλανδία που την είδες (μήπως ενημερώνεσαι από τον …Τράγκα);"

Θα σου απαντήσω σε τούτο και θα κλείσω εδώ, διότι το "κουράσαμε".
Οι παιδόφιλοι έχουν ιδρύσει κόμμα στην Ολλανδία, εδώ και δύο χρόνια. Τώρα τ' ακούς; Εσύ φρόντισε να ελέγξεις τις πηγές ενημέρωσής σου, αν θέλεις να κάνεις αξιόπιστο διάλογο και το ... "πνεύμα" (ο Θεός να το κάνει).

Ανώνυμος είπε...

Homo,
ότι οι παιδοφιλοι έχουνε κάνει κόμμα στην Ολλανδία το έχω ακούσει, αλλά το έχω ακούσει από κάτι άτομα που συνηθίσουν να κατασκευάζουνε την είδηση ή κάνουνε την τρίχα τριχιά προκείμενου να βγάλουνε υπεραξία και γιαυτο τα θεωρώ αφερέγγυα.
Έπειδη τα ισχυριζεσαι –και συνεπως τα αναπαραγεις- αυτά, εχεις να παραθέσεις κάποιες συγκεκριμένες έγκυρες πηγές βάση των οποίων έχεις διαμορφώσει αυτή την πεποίθηση;
Διότι επίσης έχω ακούσει ότι αυτή η είδηση είναι υπερβολική και … «πέτσινη».

Nativist είπε...

http://www.hamogelo.gr/default.asp?pid=50&newid=11

http://www.pnvd.nl/

Όχι μόνο παιδόφιλοι, αλλά και κτηνοβάτες, που αναλαμβάνουν να προστατέψουν τα ... δικαιώματα του ζώου!! Ο "προοδευτισμός" των Ολλανδών είναι άξιος μίμησης!

Nativist είπε...

http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=710516&lngDtrID=245

http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=724825

Για «πέτσινες» ειδήσεις δεν έχω ακούσει. Για «πέτσινα» αυτιά πολλάκις.

Ανώνυμος είπε...

Homo,
Την είχα ακούσει αυτή την είδηση, όπως έχω ακούσει και άλλες από αυτούς που έχουν αναλάβει εργολαβικα την ενημέρωση. Επίσης είχα ακούσει ότι πρόκειται περί υπερβολών.
Σ΄ευχαριστω για τις παραπομπές και σου ζητω συγνωμη στο συγκεκριμενο σημειο.
Όμως,
διαβάζω επίσης ότι στην …Εσπερία οι Φιλανδοί αντέδρασαν και ότι τουλάχιστον το 82% της Ολλανδικής κοινωνίας είναι αντίθετο (για την Ελληνικη ή άλλες κοινωνίες εχουμε εικονα;).
Κατάλαβα οστοσο ότι η νομιμοποίηση του κόμματος αυτού έγινε στη βάση τυπικά νομικών λόγων. Αυτό όμως σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει και την νομιμοποίηση της παιδοφιλιας όπως η ύπαρξη φασιστικού κόμματος στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού συστήματος δεν σημαίνει και φασισμό στην κοινωνία.
Τι να κάνουμε, αυτή είναι η κοινοβουλευτική δημοκρατία, εκτός αν υπάρχει κάποιο καλύτερο πολιτικό σύστημα και δεν το ξέρουμε!
Η ουσία όμως είναι ότι δεν υπάρχει ούτε μια δυτική χώρα στην οποία να μην διώκεται η παιδοφιλια και το παιδί να μην προστατεύεται θεσμικά, σε αντίθεση με ότι συμβαίνει εκτός Εσπερίας όπου η παιδική πορνεία και η απάνθρωπη εκμετάλλευση της παιδικής εργασία αποτελούν εκτεταμένα κοινωνικά φαινόμενα.

Αμφιβάλω αν στην Ολλανδία υπάρχουν Δουνέικα, τα οποία Δουνέικα δεν είναι αποτέλεσμα ούτε της …παγκοσμιοποίησης ούτε της …νέας τάξης πραγμάτων. Είναι δημιούργημα είναι αποτέλεσμα της απομόνωσης και της …παλαιάς τάξης πραγμάτων όπου όλοι γνωρίζουν και κανείς δεν μιλάει.

Ο άλλος είπε...

Οι ιδέες αναπτύσσονται όταν υπάρχει ελευθερία και αρχίζουν να απειλούνται όταν ξαφνικά η κυβέρνηση έχει μια ιδέα για το τι είναι ελευθερία. Το διαδύκτιο δεν χρειάζεται ούτε μπάτσους, ούτε κουκουλοφόρους. Διαδώστε το

ritsmas είπε...

ναι, θα πρεπει να ανακαλύψουμε εκ νέου την αριστερά. Το ερώτημα ειναι κατά πόσον, ακομη και σ αυτή την περίπτωση, θα μπορέσει με τα δεδομένα συντηρητικά συνθήματα να προσφέρει ελπίδα σ έναν κόσμο που παλεύει για τον αυτοπροσδιορισμό του.
Αυτό με προβληματίζει πολύ Τάκη μου και το ξέρεις. Ειχα γραψει προ εβδομάδων ενα σχετικό κείμενο που κινείται περίπου στο ίδιο μοτίβο. Αν θες ριξτου μια ματια εφόσον βρεις το χρονο.
φιλια
ριτς

Ανώνυμος είπε...

Και επειδη η παιδεραστια ειναι φρουτο που ..."προ-ερχεται απο την Εσπερία", θαυμαστε τι γινεται στην ...επαρατο Αμερικη (ΗΠΑ)!
Μονο που συμβαινει ολα αυτα να διαδραματιζονται στους κολπους της αγιας και μεγαλης ορθοδοξης του χριστου εκκλησιας και να αφορουν λειτουργους του ...Υψιστου !!!
http://roides.wordpress.com/2008/05/08/ierh7/

Α.Σ.