Δευτέρα, Φεβρουαρίου 11, 2008

Εμπρός στο δρόμο που χάραξε ο αΐλανθος...

Τον ξέρουμε τον αΐλανθο. Τον έχουμε ποδοπατήσει αμέτρητες φορές. Στα χωριά τον λένε και «βρωμούσα». Είναι (και) αυτό που –αδίστακτα– ονομάζουμε «παράσιτο». Εισβάλλει παντού, στα πρανή, στους κήπους, στα οικόπεδα ή στα χωράφια. Διώχνει γρήγορα όλα τα άλλα φυτά και επικρατεί. Κανείς δεν τον θέλει στα πόδια του. Κι όμως, ο αΐλανθος έχει μια μοναδική ιδιότητα: δεσμεύει 100 φορές μεγαλύτερες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα απ’ όσες δεσμεύουν τα φυτά που διώχνει.

Θα ήταν λοιπόν μια πρόταση, τώρα με την ιστορία («υστερία»;) για τις πράσινες στέγες, να γεμίσουμε τις αθηναϊκές πολυκατοικίες με «βρωμούσα»; Θα εκατονταπλασιάζαμε τις απορροφούμενες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα και θα πατεντάραμε μια ελληνική πρόταση για το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Ας ελπίσουμε πως όχι. Στη χώρα του λιγνίτη ο αΐλανθος δεν θα είναι παρά μία έκπτωση, ένα ακόμη ατόπημα της (νέας) αντίληψης περί οικολογίας. Οπως και οι «πράσινες στέγες». Οχι επειδή δεν θα βοηθήσουν. Αλλά επειδή στην πόλη που έχασε την Πάρνηθα και αποδέχεται την εγκατάλειψη του Πεδίου του Αρεως και του λόφου του Στρέφη, ο κύριος στόχος δεν μπορεί να είναι η πράσινη ταράτσα.
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ

9 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Τάκη, δεν βρίσκω αρνητική εξέλιξη το πρασίνισμα της ταράτσας έστω και με λίγα περιποιημένα δεντράκια. Ένα ΙΧ πάρκο θα μου πεις.
Ε, ναι, πες το κι έτσι αλλά με δεδομένο ότι πια η παλιά εσωτερική αυλή (που βλέπουμε στις παλιές ελληνικές ταινίες) έχει εκλείψει, η ανάσσα της συνάντησης έστω και για ένα τσιγάρο, για μια κουβέντα ή το διάβασμα εφημερίδας στην ταράτσα ίσως αποτελέσει και μια καλή διέξοδο για την κοινωνικοποίηση του "ανθρώπου των πολυκατοικιών".

ΔΙΟΝΥΣΟΣ είπε...

Και οι ηλιακοί θερμοσίφωνες που θα πάνε;;. Ξέχασε ο Νικήτας τα προεκλογικά του για γκρέμισμα και φύτεμα;; Οποιος ζητήσει στη σημερινή πόλη κρόνο που λέγεται Αθήνα διαγωνισμό φωτογραφίας μιας κληματαριάς θα δυσκολέψει πολύ τους υποψήφιους.

Ανώνυμος είπε...

ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΤΑΡΑΤΣΕΣ .....ΝΑΙ ΣΤΑ ΠΡΑΣΙΝΑ ΑΛΟΓΑ ...Α , ΝΑΙ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΜΑΥΡΕΣ ΖΑΡΤΙΕΡΕΣ..

Ανώνυμος είπε...

Μια φωτογραφια του φυτου θα βοηθουσε στο να μην το ... ποδοπαταμε τουλαχιστον.

Καμπύλης Τάκης είπε...

Νομίζω ότι ο "ανθρωπος των πολυκατοικιών" Δημήτρη χρειάζεται να βγεί από αυτές.Και πάντως -αυτό αποκαλώ υστερία πρασίνου- στην Κυψέλη έχουν ανάγκη περισσότερο από παιδικό σταθμό παρά από παρκάκι.
Όσο για το "σχόλιο" του (προτελευταίου) ανώνυμου ,ήταν τόσο ενημερωτικό που απορώ γιατί δεν δοκιμάζει και μεγαλύτερες προτάσεις.

Ανώνυμος είπε...

Φαίνεται όμως Τάκη ότι άτομα σαν τον μακαρίτη Δασάρχη Ντούρο υπάρχουν αλλά δεν προβάλλονται.Ελπίζω να μην έχεις πρόβλημα να αναρτήσω μια περίπτωση σαν του Δασάρχη:
Επίθεση στη δασκάλα του Μ. Δερείου
Δημοσιεύθηκε από freedaynewspaper στο Φεβρουάριος 8, 2008
Τελικά, η υπόθεση της υποδιευθύντριας του μειονοτικού σχολείου στο Μεγάλο Δέρειο Χαράς Νικοπούλου δεν έχει κλείσει, αλλά δε φαίνεται και να συγκινεί κανέναν.
Χθες στις 3 τα ξημερώματα ένας κάτοικος τη χτύπησε, με αποτέλεσμα να χρειαστεί να τοποθετήσει νάρθηκα στο χέρι.
Να σημειωθεί ότι η κ. Νικοπούλου παρά την άσχημη εμπειρία βρήκε το κουράγιο και μήνυσε το δράστη.
Χθες δικαζόταν το αυτόφωρο, ωστόσο, αναβλήθηκε για τη Δευτέρα, επειδή ο δικηγόρος του δράστη δεν μπορούσε να παραβρεθεί. Αλγεινή εντύπωση προκαλούν οι πληροφορίες, που θέλουν το δήμαρχο Ορφέα Βαγγέλη Πούλιο να ζητά από την κ. Νικολοπούλου να αποσύρει τη μήνυση, με το επιχείρημα ότι υπάρχει πιθανότητα να απαντήσει κι ο δράστης με μήνυση, με αποτέλεσμα να μπει και η ίδια φυλακή, ενώ το πρωί παραστάθηκε στο δικαστήριο ως μάρτυρας υπεράσπισης του ανθρώπου που της επιτέθηκε.
Η κ. Νικολοπούλου αντιμετωπίζει τους τελευταίους μήνες την επίθεση των γνωστών κύκλων, που επιθυμούν να φύγει από το χωριό. Μάλιστα τον προηγούμενο Νοέμβριο έγινε σύσκεψη στο σχολείο του Μεγάλου Δερείου στην οποία συμμετείχαν ο διευθυντής και η υποδιευθύντρια, ο προϊστάμενος του γραφείου μειονοτικής εκπαίδευσης Κωνσταντίνος Τζιώτζιος, ο συντονιστής του γραφείου Σάββας Μαραγκός και γονείς των μαθητών.
Ακολούθησε άλλη μία χωρίς την παρουσία γονέων. Ο προϊστάμενος του γραφείου μειονοτικής εκπαίδευσης προτίμησε, επικαλούμενος λόγους δεοντολογίας, να μην την ανακοινώσει επισήμως τα αποτελέσματα αυτής των συσκέψεων, ωστόσο, ανεπισήμως… είχε χαρακτηρίσει άκρως ικανοποιητική την απόδοση της δασκάλας πράγμα που σημαίνει ότι της παρέχει απόλυτη στήριξη και δεν υπάρχει κανένα ενδεχόμενο απομάκρυνσής της από το σχολείο. Την απόφαση αυτή επιβεβαίωσε, πάλι ανεπισήμως και ο διευθυντής του μειονοτικού σχολείου του Μεγάλου Δερείου, ο οποίος μάλιστα είχε συνταχθεί με τους γονείς που ήθελαν να διώξουν όχι μόνο από το σχολείο, αλλά και από το Δέρρειο την κ. Νικολοπούλου.
Ποιο είναι το «έγκλημα» της κ. Χαράς Νικολοπούλου, κόρης του προέδρου του Αρείου Πάγου, η οποία δεν έψαξε να βρει μια «καλή θέση», όπως θα μπορούσε, αλλά προτίμησε να πάει, μαζί με το σύζυγό της στο Μεγάλο Δέρειο -και όχι, έστω στο Μικρό Δέρειο, που ζουν και χριστιανοί- για να διδάξει γράμματα στα παιδιά; Ότι έκανε μαθήματα ελληνικών στους μαθητές.
Χθες τα ξημερώματα η κ. Νικολοπούλου, ήταν μόνη στο σπίτι, ο σύζυγός της έλειπε εκτός περιοχής. Έζησε τη βια και το νόμο του… Ισλάμ, μέσα στην Ελλάδα.

Να μην ξεχάσω και τον Ντεντέ των υμνητή του πολιτικά ορθού και της πολυπολιτισμικότητας:
http://freedaynewspaper.wordpress.com
-μειονοτικά-ο τσετίν βουλευτής του πασοκ στην ξάνθη

Ανώνυμος είπε...

Σχετικά με τον ξυλοδαρμό:
http://www.xronos.gr/minority/detail.php?ID=38907

Ανώνυμος είπε...

Κεραμίδι στη Στέγη Φυτά στο Μπαλκόνι ....
π.χ.
http://cosmosair2.blogspot.com/2007/06/blog-post_27.html
επίσης
http://cosmosair2.blogspot.com/2007/06/blog-post_3450.html

Achtida είπε...

Ωραία τα λέτε κ. Καμπύλη, και γενικά στην Καθημερινή υπάρχει ποιοτική πληροφόρηση...Αν όμως λέγατε και μερικά ακόμη, θα ήσασταν πιο σωστοί.Εντατικά όπως χρειάζεται.
Λέω λοιπόν, αν κάνουμε τόσο ντόρο για την αλλαγή λαμπτήρων,που επιβαρύνει 10% το κλίμα, γιατί δεν μιλάμε περισσότερο ακόμα για την κρεοφαγία, ή για τις μεταφορές που επιβαρύνουν από 20% το καθένα; Χρειαζόμαστε αλλαγή νοοτροπίας σε βάθος, δεν νοείται οικολογία με τέτοια συμπεριφορά, όπως των νεοελλήνων..Δεν δεχόμαστε να ταλαιπωρηθούμε για τίποτε!
Ειδικά στο θέμα κρεοφαγία και γενικότερα ζωικά προιόντα, έχουμε ξεφύγει τελείως στον δυτικό κόσμο συν τις πρόσφατα αναπτυσσόμενες Κίνα και Βραζιλία! Αυτό είναι αυτοκαταστροφικότητα και για την υγεία, βάσει της Αληθινής Κρητικής Διατροφής, (όχι της ψευδεπίγραφης Μεσογειακής Δίαιτας, ερευνήστε το)
και για το περιβάλλον, και τον πολιτισμό μας, θα μου επιτρέψετε, καθώς ανακαλύπτονται σιγά-σιγά τα φρικτά μαρτύρια των ζώων φάρμας κι οι ανηλέητες σφαγές τους, αλλά τα ΜΜΕ τηρούν σιγή ιχθύος!
Και τι να πρωτοαναφέρω για την πείνα στις φτωχές χώρες, την αποψίλωση των τροπικών δασών, την μόλυνση κι υποβάθμιση των υδάτων κι εδαφών, την ενεργοβόρο και υδροβόρο επίσης παραγωγή ζωικών, για τα οποία ευθύνεται η εκτροφή ζώων καραμπινάτα, σύμφωνα με Ο.Η.Ε. κι άλλες έρευνες!
Υπάρχει μια οχύρωση πίσω από την διαδεδομένη και κατεστημένη άποψη πως χρειάζεται για πρωτείνες, (πράγμα που καταρρίπτουν όλες οι έρευνες σε χορτοφάγους, μοναχούς, και λαούς που χορτο-επιβιώνουν βασικά, ή απόλυτα,) και κρύβουν την σκοπιμότητα, τα τρελά συμφέροντα, και την διαστροφή, θα μου επιτρέψετε, της απόλαυσης που βρίσκουμε από τη σάρκα, και γαλ/κά
αθώων και άκακων, ήρεμων ζωντανών πλασμάτων, που νοιώθουν πόνο και φόβο, και τρελένονται από τη σκληρή αιχμαλωσία σε ελάχιστα κλουβιά, όπως ακριβώς κι εμείς νοιώθουμε σε ίδιες περιπτώσεις...
Κολλάνε μετά και την ετικέτα του γραφικού σ' όποιον πει κουβέντα και τριγυρίζει το θέμα ανάμεσα στους χορτοφάγους και τους φιλόζωους!
Μεγάλη αμαρτία να είσαι ευαίσθητος εν μέσω αναπτυξιακών δραστηριοτήτων!
Ας μην επεκταθώ άλλο, δεν τιμά τον δημοσιογραφικό κόσμο αυτή η απάθεια σχεδόν απέναντι στο θέμα αυτό, κι η σιωπή για την επιβάρυνση του περιβάλλοντος από ζωικά κι αυτοκίνητο! 40% είναι πολύ για να αγνοείται τόσο....
Υπάρχει μεγάλη ανάγκη πλήρους αλλαγής νοοτροπίας σε βάθος, δεν σωζόμαστε αλλιώς....για τις επόμενες γενιές, τα παιδιά μας...