Κυριακή, Σεπτεμβρίου 24, 2006

Άνθρωποι και Κυκλάδες (ή η ισορροπία γεμάτου - άδειου)

ΟΣΟ και να ακούγεται περίεργο, ήταν τυχερός. Επειδή είχε έτοιμη, ζεστή, την επιταγή των 210.000 ευρώ. Έτσι έγινε ο ιδιοκτήτης του ονείρου. Ένα σπίτι 60 τετραγωνικών με θέα τη θάλασσα στην Τήνο. Η αρχική τιμή ήταν 250.000 ευρώ. Και οι τιμές σκαρφαλώνουν συνεχώς από το ένα ρεκόρ στο άλλο. Δεν κέρδισε και λίγα... Κέρδισε όμως;

Νοτιοανατολικότερα, στη Σαντορίνη, καταγράφηκε ακόμη ένα ρεκόρ: τα ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα που προσφέρθηκαν στους τουρίστες για τις τσάρκες τους έφθασαν τα 4.500! Αν σε αυτά προστεθούν και περίπου 4.000 αυτοκίνητα των 12.000 ντόπιων και μερικές εκατοντάδες πούλμαν...

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδω

8 σχόλια:

gb είπε...

ΠΟΛΙΣ ΑΙΓΑΙΟΥ.
Aς γίνουμε ρεαλιστές,
να φτιάξουμε συνταγές φαγώσιμες,
με δίκαιο και αλήθεια,
πιό ισχυρές.

Αν κατορθώνει το σύστημα,
έκ των ενόντων,
να παράγει υπεραξία και να αξιοποιεί εντατικότερα τους υπάρχοντες πόρους ανθρώπων και κεφαλαίου, καλά κάνει,χωρίς και ενάντια σε "μελέτες" για συρτάρια,('88-'93).

Αν όμως οι Μελέτες καινοτομούν
και πράγματι εμπεριέχουν επιστημονική διάγνωση
και συνταγή με θεραπεία,
τότε μπορεί να κερδίζουν τη παρτίδα.
Η δεκαετία του '80 προίκησε για πρώτη φορά την ελλάδα με ένα σοβαρό αριθμό
αρχιτεκτόνων-πολεοδόμων.
Μαζί με άλλους ανήσυχους και με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου μπορούν να τολμήσουν να σχεδιάσουν υλοποιήσιμες μελέτες, κατανοητές και αποδεκτές απο τον απλό πολίτη, από επιχειρηματίες και τη πολιτεία, για την ισχύ της αλήθειας των σχεδίων.
Ποιός μπαίνει στο συρτάρι και στον αποκλεισμό, ποιοί κερδίζουν το στοίχημα; η ισχύς ή η αλήθεια;
Οσο η "αλήθεια" ομοιάζει με
"αριστερή" και ρομαντική, μεταφυσική και ιδεαλιστική τρίβει τα μούτρα της σε συρτάρια. Αν καταλάβει και αντέξει να δένεται στο βράχο του Προμηθέα, τότε μπορεί να επικρατήσει.
Επισυνάπτω ένα κείμενο που νομίζω δίνει απάντηση, πατάει στο έδαφος, αντί ανεδαφικών απαγορεύσεων στον αόριστο μέλλοντα του '07.
(Χερσόνησος Κασσάνδρα, bulls)

gb είπε...

ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ ΚΑΣΣΑΝΔΡΑ,
καμμένο καημένο αιγαίο,
φυλακισμένη απο το τέρας πεντάμορφη
όλοι ξέρουν τη συνέχεια
αλλά δε ζούν στα παραμύθια.

http://www.bulls.gr/read_op.php?oid=1569&mid=526

Καμπύλης Τάκης είπε...

Gb υποπτεύομαι πως ξέρεις καλύτερα απο μενασ οτι αυτη η νεα γενιά αρχιτεκτόνων δεν ορίζει τα της δόμησης ουτε καν τα θεσμικά της.Μιλώντας(μονο θεωρητικά) ναί,οι απόλυτες απαγορεύσεις ηταν πάντα αναποτελεσματικές.Αλλα στο συγκεκριμένο θεμα η απαγόρευση αφορά την εκτός οικισμών.Υπάρχει λοιπόν και πεδίο συνεννόησης αλλά και επιτέλους τιθεται το μέγεθος του προβλήματος.
Aυτa -kai με ολο το σεβασμό σε πολλες απο τις προτάσεις των liberals.

gb είπε...

Παρανοήσεις.
Προτάσεις liberals? what means,
Υπάρχει τέτοια πολυπλοκότητα,
η οποία δεν υιοθετείται εύκολα απο ιδεολογισμούς.

Η προστασία του εκτός Σχεδίου Δομημένου περιβάλλοντος με απαγορεύσεις καταλήγει το άλλοθι της συντηρητικής πολιτικής της ανάπτυξης. Η εναλλακτική πολιτική στη Πολεοδομία δεν ανήκει στο τομέα της νεκροψίας του περιβάλλοντος αλλά στο γίγνεσθαι του.
Αλλά πώς να γίνει τούτο όταν απο το 1923, όταν οι μηχανικοί του γαλλικού στρατού συμβάλλανε στο τομέα των σχεδίων πόλης και από τότε μόλις το 1980 δημιουργείται ένα στελεχιακό δυναμικό για πολεοδομικές μελέτες που οργάνωσε ο Τρίτσης και τόφαγε το μαύρο σκοτάδι έκτοτε.

gb είπε...

@Τάκης Κ., άλλωστε τάχουμε ξαναπεί,
(the demolition man, 7/5/06)

""........................
.... ΕΝ πάσει περιπτώσει άν κερδίζει η αστική τάξη και δημιουργεί υπεραξία μπορεί να κερδίζει και η μή αστική τάξη, αλλά εδώ βρίσκεται το "ατύχημα", αυτό το αστικό καθεστώς δεν χρησιμοποιεί τις επιστημονικές γνώσεις της παγκόσμιας αστικής και βιομηχανικής επανάστασης, δεν υπάρχει γιατί έτσι ανακάλυψε ότι επιβραδύνει την εξέλιξη του!!
G BATZ
By gb, at 10:41 πμ
..
Αγαπητε gb ευχαριστω για τις διευκρινίσεις και τις πληροφορίες.Ανατρέχοντας και στο blog σας θα διαπιστωσει κανείς οτι δεν χωραει το απόλυτο στην ιδεολογικοποίηση ή στην αποιδελογικοποίηση.Ωστόσο "τσιμπησα" απο τη φράση "παιχνιδια εξουσίας στην Αθηνα"...Παρακαλώ περισσότερα επ αυτού, ειναι εξαιρετικά ενδιαφέρον.
By Καμπύλης Τάκης, at 11:39 πμ""

gb είπε...

Σαν επίλογο πλέον ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΕΣ από τις διακοπές σου και καλό χειμώνα και παραγωγικό.

Ανώνυμος είπε...

Γιατί παριστάνουμε τους όλοι τους έκπληκτους. Πως φτάσαμε εδώ. Με την ανοχή όλων μας. Και με την συνενοχή μας στην πλήρη παρακμή που πλέον δεν μπορεί να κρυφτεί πουθενά. Δηλαδή εμείς ήμαστε αμέτοχοι στο χάλι που επικρατεί στις Κυκλάδες ή όπου αλλού . Μήπως όλα δεν τα τραβάμε στα άκρα καταπατώντας κάθε περιορισμό ,νόμο και δικαιώματα των συμπολιτών μας. Η Ελλάδα βρίσκεται σε παρακμή και μάλιστα γενική. Σε όλους τους τομείς. Θα πει κάποιος ότι η αρχιτεκτονική μας πείραξε. Αγνοούν βέβαια πολλοί - και για αυτό βλέπουμε όλα αυτά εκτρώματα γύρω μας- ότι ήταν και είναι βασικό στοιχείο του πολιτισμικού μας επιπέδου.
PS : Τάκη γράψε κάτι για το αίσχος του κυνηγιού στην Ελλάδα.

J. είπε...

Αληθεύει ότι με τόσες εκατοντάδες πισίνες, η Σαντορίνη στενάζει πλέον υπό το βάρος τους και κινδυνεύει με κατάρρευση η πλαγιά της Καλντέρας, αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση;