Παρασκευή, Μαρτίου 25, 2005

Η λέξη της εβδομάδας: 25η Μαρτίου

Η λέξη της εβδομάδας: 25η Μαρτίου. Κανονικά η παρέλαση δεν επρεπε να ειχε γινει χτες, αλλά την μεθερχόμενη Τρίτη αφου η "25η" αφορούσε το παλαιο ημερολόγιο. Η αντίστοιχή της σημερα ειναι η 6η Απριλίου. Σε αντιστοιχες περιπτωσεις τηρήθηκε η μεταφορά της επετείου.Π. χ η οκτωβριανη επανάσταση εγινε τέλη Οκτωβρίου, αλλά γιορτάζεται τον Νοέμβριο(οσο ακόμη...).

Διαβάστε όλο το άρθρο εδώ.

Παρασκευή, Μαρτίου 18, 2005

Η λέξη της εβδομάδας: Βύρωνας

Η λέξη της εβδομάδας: Βύρωνας. Οι πρώτοι πρόσφυγες εγκαταστάθηκαν στις υπώρειες του Υμηττού λίγο μετά το 1922. Πήρε το όνομά του στα 100 χρόνια από τον θάνατο του μεγάλου ποιητή. Σήμερα η «δύναμή» του υπολογίζεται σε περίπου 150.000 δημότες (www. dimosbyrona.gr).

Διαβάστε από το Σάββατο 19/3 όλο το άρθρο εδώ

Σάββατο, Μαρτίου 12, 2005

H ΛΕΞΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ: Θάνατος

H ΛΕΞΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ: Θάνατος: «Ο αποκλεισμός του θανάτου και των νεκρών τον 20ό αιώνα έχει (...) αιτία την εμπορευματοποίηση (...), την ιατρικοποίηση, που μέσω της νοσηλείας στο νοσοκομείο αποκτά τον έλεγχο του ετοιμοθάνατου και (...) τη χαλάρωση των οικογενειακών ή συλλογικών δομών γύρω από τις οποίες είχαν οργανωθεί τον 19ο αιώνα οι σχετικές τελετουργίες»... (από τον Μισέλ Βοβέλ).

Διαβάστε όλο το άρθρο εδώ.

Σάββατο, Μαρτίου 05, 2005

Η λέξη της βδομάδας: Ελληνοχριστιανικός πολιτισμός

Η λέξη της βδομάδας: Ελληνοχριστιανικός πολιτισμός. Εκδοχή της εθνικής ιδεολογίας που αρθρωνεται στο δευτερο μισό του 19ου αιωνα και βρίσκεται στην ακμή της εμβέλειας του κατα το μεγαλύτερο μέρος του 20ου. Ο τρόπος εχει να κάνει και με την "αντικατάσταση" του σημαντικού ετερου καππαδόκη Γρηγόριου Νυσσης, απο τον Ιωάννη Χρυσόστομο ως τον τρίτο των Τριων Ιεραρχών.(βλ. Εφης Γαζή "Ο δευτερος βίος των Τριων Ιεραρχών")

Διαβάστε από το Σάββατο 5/3 όλο το άρθρο εδώ