Παρασκευή, Απριλίου 22, 2005

Η λέξη της εβδομάδας: Ασυλοποίηση

Η λέξη της εβδομάδας: Ασυλοποίηση. Κατά έναν «περίεργο» τρόπο η ασυλοποίηση στη Δύση συνδέθηκε στενά με την οικονομική κατάσταση. Σε περιόδους έλλειψης εργατικών χεριών (ιδίως στις απαρχές της βιομηχανικής επανάστασης) τα άσυλα μετατρέπονταν σε επιχειρήσεις. Αντίθετα, σε περιόδους ύφεσης οι «απέξω» απαιτούσαν να σταματήσει η προσφορά φθηνής εργασίας.

Διαβάστε όλο το άρθρο εδώ.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

H δοσολογία χαράς και απελπισίας πρέπει όμως να βρεθεί. Διαφορετικά η απελπισία, όταν είναι περισσότερη απ'ό,τι χρειάζεται, γίνεται σαν τον βράχο του Σίσυφου -το άλλο έργο του Kαμύ- που μόλις ο Σίσυφος τον φθάνει στην κορυφή, δηλαδή στη Zωή, ο βράχος κατρακυλά προς τα πίσω - και πίσω είναι ο Άδης.
H απελπισία μπορεί να είναι και κάτι σαν άλλοθι, για εκείνους που όχι ότι δεν αγαπούν τη ζωή, ίσως να την αγαπούν και πάρα πολύ, αλλά πάνω απ' όλα τη φοβούνται.
Όταν η απελπισία είναι φόβος, τότε δεν αποτελεί προϋπόθεση για τη ζωή, αλλά γίνεται όρος οπισθοχώρησης από τη ζωή. Aπελπισμένοι χωρίς φόβο, "γνήσιοι" απελπισμένοι δηλαδή, κάναν σπουδαία πράγματα, γιατί ήξεραν ότι δεν έχουν να χάσουν τίποτα "παρά μόνο τις αλυσίδες τους".

Babis Dermitzakis είπε...

Ψάχνω για το άρθρο, για τις ανάγκες ενός λεξικού, αλλά το άρθρο δεν το βρήκα, μάλλον δεν υπάρχει πια στη βάση των Νέων. Πρόβλημα αυτό, καλύτερα θα ήταν να τα αναδημοσιεύεται όλα στο blog σας.
Φιλικά
Μπ.Δ.