Δευτέρα, Φεβρουαρίου 09, 2009

Οι κυπριακές περιπέτειες της Ιστορίας

Λέγεται πως ενώ ο σημερινός μαθητής της Β΄ Λυκείου γνωρίζει πολλά περισσότερα για τη Φυσική από τον Νεύτωνα, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι σήμερα ένας καθηγητής Ιστορίας γνωρίζει για τον Κικέρωνα περισσότερα απ' όσα πιθανώς γνώριζε ο υπηρέτης του.

Τα προβλήματα με την αναζήτηση της «μίας, ανόθευτης και αντικειμενικής ιστορικής αλήθειας» δεν είναι ούτε καινούργια ούτε αθώα. Πολλές φορές οι διαφορές ανάμεσα στην «αλήθεια» και στην «πραγματικότητα» συγχέονται (και σκόπιμα), ιδίως επειδή στη δεύτερη παίζει κυρίαρχο ρόλο η μνήμη.

Ενα σχετικό παράδειγμα που αναφέρει ο ιστορικός Μαρκ Φερό αφορά τους Εβραίους της Αλσατίας και την περίεργη σιωπή τους μετά την ήττα του Αξονα. Με την κατάρρευση της Γαλλίας σχεδόν το σύνολο των Εβραίων της Αλσατίας μεταφέρθηκε στην «ελεύθερη» Γαλλία και ιδίως στη Μασσαλία και στην Τουλούζη. Ελάχιστοι ξαναγύρισαν στα σπίτια τους μετά τον πόλεμο.Το 1976, ένας ερευνητής επισκέπτεται τα χωριά της Αλσατίας και θέτει το ερώτημα στους κατοίκους αν «έπρεπε να επιστρέψουν οι Εβραίοι γείτονές τους». Η απάντηση ήταν αρνητική και συνοδευόταν από μια σειρά από αντισημιτικά σχόλια. Ο ίδιος ερευνητής αναζήτησε τη γνώμη των Εβραίων. «Μα και βέβαια θα θέλαμε να γυρίσουμε, ήταν ο τόπος μας, περνούσαμε καλά».

- Μα δεν σας αποκαλούσαν «βρωμο-Εβραίους»;
Ολόκληρο το άρθρο εδώ

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Ανώνυμος είπε...

... μα η Αλσατία φτώχυνε μεν
οι Αλσατοί πλούτισαν δε
αλλά οι μεν δε γνωρίζουν τα δε
πουθενά δε συναντιούνται
ει μη μόνο σαν ιδέα ή
σαν έρευνα φανταστίκ και ουτοπίκ

Ανώνυμος είπε...

免費視訊聊天,小遊戲區,情色貼圖,成人文章,手機遊戲,情色網,色情影片,視訊聊天,成人小說,plus論壇,成人,成人貼圖,情色小說,正妹牆,中部人聊天室,嘟嘟情人色網,aio,情色文學,色色網,美女,情色遊戲,免費A片,AV,ut聊天室,性感影片,情色貼圖,免費視訊,成人影城,視訊做愛,85cc成人片,豆豆聊天室,小遊戲,情色a片,免費視訊聊天,一葉情貼圖片區,色情漫畫,微風,遊戲區,伊莉,kk俱樂部,hi5,好玩遊戲,情色文學,小遊戲,尋夢園聊天室,美女寫真,貼圖,h漫,微風成人區,同志色教館,成人圖片區,中部人聊天室,美女遊戲,A片,自拍,情色遊戲,史萊姆好玩遊戲,微風成人區