Τετάρτη, Ιανουαρίου 07, 2009

«Καλές» και «κακές» σφαίρες

H πρώτη σφαίρα εναντίον του 15χρονου Αλέξανδρου προκάλεσε οργή και αγανάκτηση. Η δεύτερη (πολλές και όχι μία), εναντίον του 21χρονου αστυνομικού των ΜΑΤ προκάλεσε -κυρίως- αμηχανία ενδεχομένως πιο τρομακτική κι απ’ την ίδια την απόπειρα δολοφονίας. Το θύμα στοχοποιήθηκε όχι λόγω των πράξεών του ή του βιογραφικού του, αλλά επειδή φορούσε στολή. Οποιοσδήποτε ένστολος θα μπορούσε να είναι στη θέση του. Στον πολιτισμό της ατομικής ευθύνης, οι ριπές του καλάσνικοφ αρνήθηκαν στο θύμα το στοιχειώδες. Οι δράστες ως (προνεωτερικοί) μικροί Θεοί-τιμωροί επιβάλλουν την «τιμωρία» για το «έγκλημα», έξω και πέρα από την κοινωνία. Συνήθως έτσι δρουν οι φανατικοί. Οπως έγραφε και ο Αμος Οζ, ο φανατικός είναι ο πιο συναισθηματικός άνθρωπος του κόσμου.
Ολόκληρο το άρθρο εδώ

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Τάκη δεν ανοίγει το άρθρο.

Ανώνυμος είπε...

Πολύ καλό!Όπως και το προηγούμενο (η μικρή σοκολατίτσα μου έχει λείψει πολύ πολύ)!
ποιος καταλληλότερος να μιλήσει για τον φανατισμό απ΄τον Οζ...
"Ο φανατικός είναι ανιδιοτελής, εως και αλτρουιστής. Δεν νοιάζεται για τον εαυτό του όσο για τους άλλους και κύριος σκοπός του είναι να σώσει όλους εμάς(τους άλλους) από την αθεΐα, την απιστία, την κακή διατροφή, το κάπνισμα κτλ."
Αλλά λίγοι θα άκουγαν έναν Εβραίο (ακόμα και τον Άμος Οζ).

πολλά φιλιά
Νεφέλη

Unknown είπε...

το θέμα είναι αγαπητέ φίλε ότι πλέον ο καθένας μας αναρωτιέται για την τηλεοπτικότητα της σφαίρας. Υπήρξε? Επικοινωνιακό τρικ για τον έλεγχο της μνήμης? ο Διαμαντής και ο Αλέξης ήταν ένας επικοινωνιακός συμψηφισμός? κανείς μας δεν θα το μάθει ποτέ.

Ανώνυμος είπε...

Ρε Τακη, μια δημοσιευση το μηνα κανεις. γιατι ετσι;
Υπαρχει καποιο email που μπορουμε να επικοινωνησουμε μαζι σου;

Καμπύλης Τάκης είπε...

tkampylis@Kathimerini.gr