Δευτέρα, Ιουνίου 23, 2008

Ενστολος ρατσισμός

— Η αίτηση για νέο διαβατήριο είναι άκυρη.

— Γιατί;

— Η αιτούσα προέρχεται από ύποπτη χώρα.

— Μα είναι Ελληνίδα, έχει ταυτότητα, ψηφίζει στις εκλογές και είναι υπάλληλος του υπουργείου Εσωτερικών.

— Μπορεί να έβγαλε ταυτότητα με πλαστά πιστοποιητικά.

— Μα εσείς, η αστυνομία εξέδωσε την ταυτότητά της.

— Πρέπει να αποδείξει ότι τα πιστοποιητικά ιθαγένειας δεν είναι πλαστά.

— Μα εσείς τα ελέγξατε.

— Μπορεί να μας ξεγέλασε.

— Ποιο στοιχείο σας οδηγεί σ’ αυτή την πιθανότητα;

— ...

Η Μαρία έμεινε να απορεί...

Η Μαρία ζει στην Ηρακλειά, το νησάκι των μικρών Ανατολικών Κυκλάδων κοντά στη Νάξο.

Η ιστορία ξεκίνησε πολλά χρόνια πριν, από ένα άλλο νησί, την Ικαρία. Στη διάρκεια της Κατοχής δύο αδέλφια διωγμένα από την πείνα και τον πόλεμο περνούν στην Τουρκία.
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ

Τρίτη, Ιουνίου 17, 2008

Η TV και το κόμμα της «πρόγνωσης»

Επί μήνες το γραφείο του τότε υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Ευάγγελου Κουλουμπή ήταν αποδέκτης σεισμικών «προγνώσεων» ενός διοικητικού υπαλλήλου στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο. Που φαίνονταν αξιοσημείωτα «επιτυχείς». Κάποια μέρα ο κ. Κουλουμπής καλεί στο γραφείο του τον αείμνηστο Δρακόπουλο και του δείχνει τις «προγνώσεις». «Κάτι πρέπει να κάνουμε μ' αυτόν. Με έχει εντυπωσιάσει, να τον βοηθήσουμε να δούμε αν μπορεί να εξελιχθεί», είπε ο υπουργός στον επικεφαλής του Γεωδυναμικού.

Ο Δρακόπουλος, γελώντας, του αποκάλυψε πως επρόκειτο περί φάρσας! Οτι αυτός βρισκόταν πίσω από τον αποστολέα. Και ο υπουργός κατάλαβε. Ο Δρακόπουλος ήθελε να αποδείξει πως είναι πανεύκολη η «πρόγνωση» για οποιονδήποτε, αρκεί να είναι σχετικά ενήμερος με τη σεισμική ιστορία της Ελλάδας και δη της δυτικής (η πιο σεισμική περιοχή της Ευρώπης). Αλλά και πως οποιοσδήποτε που δεν είναι σεισμολόγος εύκολα εντυπωσιάζεται από γενικόλογες στον χώρο, στον χρόνο και στην ένταση, προγνώσεις.
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ

Δευτέρα, Ιουνίου 09, 2008

«Aνοιχτές Πύλες» με στίχους και νότες

«O Xρόνης Aηδονίδης δηλώνει με ειλικρίνεια στην ιστοσελίδα του: Πράγματι, όλ’ αυτά τα χρόνια που ασχολούμαι με την παράδοση δεν θα μπορούσα ν’ αποφύγω κι εγώ τον πειρασμό να δημιουργήσω. Kι αυτό είναι κάτι, στο οποίο μέσω μικροεπεμβάσεων και διορθώσεων είχαν προβεί και προγενέστεροί μου μεγάλοι δάσκαλοι, όπως ο Kώστας Mουντάκης, ο Στυλιανός Mπέλος, οι αδελφοί Xαλκιά αλλά και ο Σίμων Kαράς». Και παρακάτω συμπληρώνει ότι έγραψε τις δικές του «δημοτικές» συνθέσεις «όχι διασκευάζοντας ή εμπνεόμενος από ήδη υπάρχουσες, αλλά εξ υπαρχής».

(Πόσο «αυθεντική» είναι η «παράδοση»; Iδίως όταν από αυτήν εξαιρείται ένα σημαντικό, πλην όμως αλλόγλωσσο κομμάτι της; Kαι δη από τα λεγόμενα δημοτικά τραγούδια;)

O Γιώργος Kοκκώνης –που ανέφερε τα παραπάνω– είναι καθηγητής Λαϊκής και Παραδοσιακής Mουσικής (σ’ ένα από τα πολύ ενδιαφέροντα, καινοτόμα, εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας, στο TEI Mουσικολογίας Hπείρου). Eκεί δεν «τιμάται» το «Γιάννη μου το μαντίλι σου» αλλά μάλλον η πορεία του «Γιάννη».
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ

Δευτέρα, Ιουνίου 02, 2008

Μάθε παιδί μου Γεωγραφία

«Aγαπητά μας παιδιά. (…) Κατά την περιπλάνησή μας στην ελληνική φύση θα ανακαλύψουμε τις ρίζες της φυλής μας (…)».

Το απόσπασμα από την εισαγωγή του νέου βιβλίου Γεωγραφίας της Ε΄ Δημοτικού.

Παρακάτω, στο 5ο κεφάλαιο περί γεωγραφικού προσανατολισμού (σελ. 24): «Το Ορμένιο, το βορειότερο τμήμα του νομού Εβρου, είναι ο σκοπός στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, κούτελο του ελληνικού σώματος και σαν άλλος ακρίτας αγρυπνά και αφουγκράζεται» (σ.σ. η Βουλγαρία ανήκει στην Ε.Ε.). Και πιο κάτω: « (…) Η Γαύδος, οι 50 κάτοικοί της, μας θυμίζουν ότι το νησί πρωτοκατοικήθηκε 5.000 χρόνια πριν. Η Ελλάδα πατάει γερά!».

Παρακάτω, στο 6ο κεφάλαιο, για τη «μορφή και το σχήμα της Ελλάδας» οι συγγραφείς προτείνουν (σελ. 28): «Καθένας μπορεί να βάλει τη φαντασία του να καλπάσει (…) για να πει με τι μοιάζει η Ελλάδα, για να δώσει όνομα στο σχήμα της (…). «Η δική μου φαντασία, λαχανιασμένη, μου δείχνει την Ελλάδα να μοιάζει μόνο με μένα». Αυτό θα πεί κάθε Ελληνας και κάθε Ελληνίδα, όταν μιλήσει για την πατρίδα μας».

Στο ένατο κεφάλαιο για τις θάλασσες (σελ. 37): «(…) Ολος ο λαός μας μιλά για τα καταγάλανα νερά που καθόρισαν την πορεία της φυλής μας». Στο ίδιο κεφάλαιο παρουσιάζεται ως «ξεχωριστό ακτογραφικό στοιχείο» η Χερσόνησος του Αθω. Ποιοι είναι οι (γεωγραφικοί) λόγοι; «(…) Ξεχωρίζει ως προπύργιο του Χριστιανισμού και θεματοφύλακας της ορθόδοξης παράδοσής μας. (…) Διασφαλίζουν το άβατο και υπόσχονται στη Δέσποινα ότι θα είναι πάντα η μοναδική γυναίκα, που θα κάνει τον περίπατό της σ' εκείνα τα γαληνεμένα μονοπάτια (…)».

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ