Δευτέρα, Δεκεμβρίου 01, 2008

Ψάλε παιδί μου γράμματα…

Ο Maxime Rodinson (πέθανε το 2004) υπήρξε ίσως ο σημαντικότερος βιογράφος ενός Θεού, για την ακρίβεια του προφήτη του. Ο Rodinson παραμέρισε δόγματα και προκαταλήψεις και προσπάθησε να εξετάσει και να ερμηνεύσει τις συνθήκες μέσα από τις οποίες ένας έξυπνος άνθρωπος, ο Μωάμεθ, έπεισε τον εαυτό του, τη φυλή του (και τις άλλες φυλές) ότι συνομιλεί με τον Θεό.

Πολλές από τις ερμηνείες που έδωσε πέρασαν στη διεθνή βιβλιογραφία. Κυρίως η διαφορά του Μωάμεθ της Μέκκας από τον Μωάμεθ της Μεδίνας. Του Μωάμεθ που ο Θεός τού υπαγόρευε, από τον Μωάμεθ που υπαγόρευε στον Θεό. Του θρησκευτικού από τον πολιτικό ηγέτη. Η συγκεκριμένη «βιογραφία» του Μωάμεθ δεν προκάλεσε τη μήνι κάποιου μουσουλμάνου ιερέα ή όποιου αυτοαναγορεύεται θεματοφύλακας του δόγματος, παρότι ο συγγραφέας αποδεικνύει πως η διδασκαλία του Μωάμεθ ήταν περισσότερο ιδεολογία παρά θρησκεία.
Ολόκληρο το άρθρο εδώ

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ενδοξη η αρχή στο άρθρο άδοξη η συνέχεια περί θρησκευόμενου κράτους.
Ο μύθος ότι "Το κράτος δεν μπορεί να θρησκεύεται, λέει μια σύγχρονη βασική αρχή της πολιτικής επιστήμης"
είναι χειρότερος της οποιαδήποτε θρησκευτικής υποκρισίας.
Ας ανατραπεί πρώτα το δόγμα του "Εν τούτω νίκα" και του Βεστφαλικού "Eius regio cuius religio" που επικρατούν σήμερα στη κοσμοθεωρία των ανθρώπων, με εξαίρεση ίσως τις ΗΠΑ όπου επικρατεί μάλλον η αρχαιοελληνική πολιτειακή επιροή.
Μετά, ίσως έχει νόημα το αίτημα, διότι και άθεο άν γίνει το κράτος τέτοιο και χειρότερα μάθημα νεοφανατικών θα γίνεται.

Καμπύλης Τάκης είπε...

Μέχρι τότε όμως , η διαχείριση, κι όχι η επίλυση του προβλήματος, απαιτούν το ουδετερόθρησκο κράτος...Ή όχι;

Ανώνυμος είπε...

Στο αξιόλογο άρθρο σου υπάρχουν 3 ζητήματα, η θρησκεία, η πολιτική και ο Ρόμπινσον, ο οποίος εξετράφη στην εκπαίδευση του Γαλλικού κράτους για εξαγωγή και χρήση απο Μουσουλμάνους.
Πιθανότατα ουδείς έλληνας πολιτικός εδιάβασε τον Ρόμπινσον διότι θα εξελισόταν μέχρι δεκανέας της πολιτικής.
Εν πάσει περιπτώσει, ουδείς αναμένει "επιλύσεις" αλλά αντιφάσεις ώριμες να συντεθούν αφού συγκρουστούν, ίσως όπως η Ενεργός Πολεοδομία της Βατοπαιδείας.

Καμπύλης Τάκης είπε...

Δεν μπορώ παρά να συμφωνήσω...Επίσης, βρίσκω εξαιρετική τη διατύπωσή σας.