Τετάρτη, Μαΐου 31, 2006

Εκτάκτως λόγω ελληναράδων

Η εκμετάλλευση της τραγωδίας


Ο ΟΡΟΣ «γενοκτονία» (και εθνοκάθαρση) καθορίστηκε για πρώτη φορά το 1948. Ουσιαστικά ήταν η πρώτη κορυφαία σύμβαση των μελών του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στο κλίμα της νέας εποχής μετά τον B' Παγκόσμιο Πόλεμο. H αφορμή και η αιτία ήταν το Ολοκαύτωμα, αλλά απο τότε μέχρι σήμερα ο όρος χρησιμοποιήθηκε σε αρκετές περιπτώσεις, με τελευταίες τις σφαγές στη Ρουάντα και το Νταρφούρ.

Περισσότερα για τη "γενοκτονία των ποντίων" εδώ

Κυριακή, Μαΐου 28, 2006

H Ιστορία μια μέρα στο Πάντειο...

διέσωσε ένας μεγάλος αιρετικός, ο Theodor Lessing, πριν να τον δολοφονήσουν (1933) οι ναζί. Ο Βοναπάρτης έχει δραπετεύσει από την Έλβα και οι γαλλικές εφημερίδες περιγράφουν με τον παρακάτω τρόπο την καθημερινή εξέλιξη των γεγονότων:

«Το θηρίο το 'σκασε από το κλουβί του. Δραπέτευσε από την Έλβα.

Ο Κορσικανός λυκάνθρωπος πάτησε τα χώματα του Λουζινιάν.

Ο τίγρης έσκασε μύτη στο Γκαπ. Στρατεύματα απ' όλη την επικράτεια κινούνται εναντίον του. Πήρε τα βουνά ωσάν κοινός ληστής. Δεν γλιτώνει.

Το τέρας έφθασε όντως στην Γκρενόμπλ -ποιοι είναι οι προδότες συνεργοί του.

Ο τύραννος στη Λυών. Ανατριχιάζει και παραλύει όποιος τον αντικρύζει.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδω

Κυριακή, Μαΐου 21, 2006

«Μαρκαζού» με 1.000 κυβικά

ΚΑΠΟΙΟΙ ΠΟΥ τον ήξεραν καλά είπαν πως δεν φορούσε ποτέ του κράνος. Κάποιοι άλλοι το αμφισβήτησαν. Αλλά όποιοι κι αν έχουν δίκιο, η βασική ερώτηση παραμένει αναπάντητη: γιατί τα τελευταία ξημερώματα της ζωής του να ήταν στα 31 του στην παραλιακή κοντά στη Γλυφάδα;
Διαβάστε ολοκληρο το αρθρο εδώ

Κυριακή, Μαΐου 14, 2006

Ο Ψυχρός Πόλεμος ξέμεινε στη Θράκη

ΠΕΜΠΤΗ ΒΡΑΔΥ, 16 Μαρτίου, στον Εχίνο στη Θράκη. Για τους μειονοτικούς οι στιγμές ήταν σημαντικές. H Γιουρούκ Γκιουλσούν, γέννημα θρέμμα του χωριού, ερχόταν στον Εχίνο (με την εγγονή της την Αϊσέλ Ζεμπέκ). Θα ξανάβλεπε τον γιο της, την αδελφή της και τους φίλους της ύστερα από 32 χρόνια. Για τους Τούρκους μειονοτικούς η επιστροφή της Γκιουλσούν ήταν μια μεγάλη νίκη. Και δικαίωση. H Γκιουλσούν, στα 75 της σήμερα, έφυγε μαζί με εκατοντάδες άλλους μειονοτικούς από τη Θράκη λίγο μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο.
Διαβάστε ολόκληρο το αρθρο εδω

Κυριακή, Μαΐου 07, 2006

The Demolition Man (ή ο άνθρωπος που κατεδαφίζει)

Ο ΒΑΡΟΝΟΣ Haussmann έπεσε σαν οδοστρωτήρας πάνω από το Παρίσι. Με κύρια όπλα την επιμονή του και τις πλάτες του Ναπολέοντος Γ' κατάφερε, εκεί στα μέσα του 19ου αιώνα, να μεταμορφώσει τη γαλλική πρωτεύουσα δίνοντάς της ανοιχτούς χώρους και φαρδείς λεωφόρους. Λίγα χρόνια μετά, οι επεμβάσεις του Hausssmann θα αποκτήσουν και πολιτικό χρώμα: στη διάρκεια της κομμούνας, το 1871, οι δυνάμεις ασφαλείας θα διευκολυνθούν από τους μεγάλους δρόμους. H αστραπιαία επέμβαση του στρατού θα πνίξει τα οδοφράγματα. Οι στενοί δρόμοι και οι φτωχογειτονιές - λαβύρινθοι που πάντα βοηθούσαν τους επαναστατημένους να υποχωρούν και να αναδιοργανώνονται είχαν πλέον αναπλαστεί.
Διαβάστε ολόκληρο το αρθρο εδώ

Δευτέρα, Μαΐου 01, 2006

H εξίσωση του αντιαμερικανισμού

Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΖΩΤΟΣ είναι δικηγόρος. Πρώτη φορά επισκέφθηκε τις ΗΠΑ το 1994. Πριν από λίγες εβδομάδες, μαζί με την κόρη του και τη μητέρα της πέρασαν πάλι από τη διαδικασία της βίζας σχεδιάζοντας ένα νέο ταξίδι εκεί.«Φοβούμαι ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα με σας», του είπε η ευγενέστατη υπάλληλος του σχετικού τμήματος.

«Δηλαδή;», τη ρώτησε.

«Για το όνομά σας υπάρχει καταχώριση από τα κεντρικά στις ΗΠΑ. Λυπάμαι. Θα σας ειδοποιήσουμε αν θα εγκριθεί το ταξίδι σας. Πάντως δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα για τη σύζυγό σας και την κόρη σας», του απάντησε.

Ο Δημήτρης Ζώτος ήταν συνήγορος υπεράσπισης στην πρώτη δίκη της 17N. «Και να φαντασθεί κανείς», λέει, «ότι ο πελάτης μου (Ψαραδέλλης) αθωώθηκε»...

Περιστατικά σαν αυτό ακούγονται όλο και πιο συχνά τελευταία και χρησιμοποιούνται ως επιβεβαίωση των πιο σκληρών εκφραστών ενός αντιαμερικανισμού, οι οποίοι αμφισβητούν όχι τόσο τις πολιτικές του χειρότερου προέδρου που κυβέρνησε ποτέ στις ΗΠΑ όσο την ουσία (αλήθεια ) των αξιών που επικαλείται.
Διαβάστε ολο το αρθρο εδω